Lounais-Häme Tammela

”Alussa oli toimistopöytä ja tuoterekki” - Tammelan vuoden yrittäjän tarina alkoi vaatimattomasti

Armi ja Antti Alasentie Armantti oy:stä on Tammelan vuoden yrittäjä.
Armi ja Antti Alasentie aloittivat yritystoiminnan pienimuotoisesti palkkatyön ohella 25 vuotta sitten, nykyisin yritys työllistää heidän lisäkseen kuusi työntekijää. Forssan myymälässä on näytillä kaikkiaan 15 000 varastotuotetta sähkötyökaluista työkenkiin.

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Tammelan Yrittäjät palkitsivat yrittäjät Armi ja Antti Alasentien Armantti oy:stä Tammelan vuoden yrittäjänä. Palkinto luovutettiin Tammelan yrittäjäjuhlassa lauantaina.

Armantti on sanalla sanoen rautakauppa. Tarkemmin ilmaistuna Armantti on itsenäinen ja riippumaton teknisen alan perheyritys, jonka kotipaikka on Tammela. Asiakkaista kaksi kolmesta tulee seudun teollisuuden alojen ja pk-yrityksistä, lisäksi on kuluttaja-asiakkaita. Heitä palvellaan Forssassa Saksankadun myymälässä ja verkkokaupassa.

Yrityksen liikeidea on tarjota asiakkaille kokonaisratkaisuja. Tuotevalikoima sisältää työkalut, koneet, hitsauksen, voimansiirron tuotteita, laakerit, hydrauliikan, työasut, työsuojelutuotteet ja kiinnitystarvikkeet. Yrityksellä on osalle tuotteista omaa maahantuontia.

Yrityksen perustajat Antti ja Armi Alasentie olivat palkkatyössä muualla yritystä perustaessaan vuonna 1993. Armantti oy:n varsinainen toiminta alkoi hieman myöhemmin.

Heillä molemmilla on kokemusta ulkomaankaupasta. Armi työskenteli Tammelassa Reebok Finlandin, entinen Koho, jääkiekkomailatehtaan vientiryhmän jäsenenä vuoteen 2014 saakka.

Antti työskenteli Ovakolla myyntipäällikkönä. Näillä yhteyksillä ja asiantuntemuksella Armantille saatiin hyviä tuote-edustuksia alusta alkaen. Myyntitoiminta alkoi pienimuotoisesti. Antti jättäytyi palkkatyöstä kokonaan yritykseen elokuussa 1994.

– Forssan Tapetti ja Väri oy:n tiloissa oli pieni nurkkaus, jossa olivat toimistopöytä ja tuoterekki, Antti Alasentie muistelee.

Paremmat tilat löytyivät 1990-luvun lopulla Fokor oy:n tiloista Lepistönkadulta. Siellä myymälään palkattiin heti yksi henkilö lisää. Laajennuksen jälkeen tilaa oli 800 neliömetriä, ja saatettiin palkata lisää myyjiä.

– Tällöin valikoimiin tulivat muun muassa kaasuvarikko ja hitsauskoneita palvelemaan paremmin metallialan tarpeita. Kiinteistöhuollon tarpeisiin valikoimaan tulivat ruohonleikkurit ja moottorisahat, joita vieläkin myydään pienemmässä mittakaavassa, yrittäjät kertovat.

Armantti muutti nykyisiin tiloihinsa seitsemän vuotta sitten.

Myymälässä on satsattu tuotteiden esillepanoon, kaikkiaan noin 15 000 varastotuotetta on näytillä. Esimerkiksi työvaatteet ja -kengät ovat näyttävästi esillä. Asiakasyritysten työntekijät voivat käydä myymälässä sovittamassa ennen hankintaa. Palveluvalikoimassa on myös painatukset työasuihin.

Armi Alasentie ehti olla töissä Koholla 36 vuotta. Samaan aikaan hän työskenteli omassa yrityksessä ja pyöritti perheen kolmen lapsen arkea.

– Onhan tämän pakko olla kivaa, että on jaksanut yhdistää palkkatyön, yrittäjyyden ja kotityöt, hän naurahtaa.

Yrittäjyys on periytynyt äidinmaidossa perheen jälkikasvuun. Keskimmäinen lapsista, Anssi, on mukana perheyrityksessä. Anninalla on yritystoimintaa Lapissa ja Alina on tilitoimistoyrittäjä Forssassa.

Yksi osa Alasenteiden yritystoimintaa on oman kiinteistön hoitaminen ja kehittäminen. Saksankadun myymälärakennuksessa toimi aiemmin perinteikäs Painotalo Auranen. 2011 kiinteistö siirtyi Armantti oy:n ja Alasentien perheen omistaman yhtiön, AXSU Center oy:n, haltuun. Rakennuksessa on kaikkiaan 3 600 neliömetriä tilaa. Armantti käyttää siitä kolmanneksen, loppuosassa on vuokrattavia varasto- ja toimistotiloja sekä juhla- ja kokoustila. FL

Armantti oy

Yrittäjät: Antti ja Armi Alasentie

Perustettu: 1993

Liikevaihto: 1,7 M€

Työntekijöitä: 8

Toimiala: Tukku- ja vähittäiskauppa

Markkina-alue: Lounais-Häme, verkkokaupassa koko Suomi

Muuta: Tammelan vuoden yrittäjä 2018

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic