Lounais-Häme Forssa/Tammela

"Älylaitteen käyttöä on turha pelätä" – Seniorit saavat opastusta kirjastojen ja kylien digipajoissa

Digioppaat jalkautuvat Forssan ja Tammelan kirjastoihin ja kylille avattaviin digipajoihin, joihin seniorit voivat tulla saamaan apua älylaitteen käyttöön.
Digipajan vetäjä Jarkko Lindholm kannustaa ikäihmisiä käyttämään rohkeasti älylaitteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Digipajan vetäjä Jarkko Lindholm kannustaa ikäihmisiä käyttämään rohkeasti älylaitteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Senioreille tarjottava digiopastus alkaa Forssassa ja Tammelassa. Digioppaat jalkautuvat Forssan ja Tammelan kirjastoihin ja kylille avattaviin digipajoihin, joihin seniorit voivat tulla, jos he kaipaavat apua älylaitteen käytössä.

– Digiopastus on maksutonta, ja paikalle voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista. Ikärajaa ei ole, mutta kohderyhmänä ovat aikuiset, Tammelan kirjaston ja kylien digipajojen vetäjä Jarkko Lindholm sanoo.

Digipaja järjestetään 4. maaliskuuta alkaen Tammelan kirjastossa keskiviikkoisin kello 13.30–15.30. Forssan kirjastossa opastusta saa keskiviikkoisin kello 11–13. Forssassa vetäjänä toimii Riku-Petteri Heinikoski.

Tammelan Susikkaan kylätalossa digiopastusta saa joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina kello 12–15.

– Digipajoja on tarkoitus järjestää myös Tammelassa Teuron, Liesjärven ja Letkun kylissä ja Forssan Koijärvellä, mutta ajankohdat eivät ole vielä varmistuneet. Suunnitteilla on, että digiopastusta tarjotaan ainakin kyläpäivien ja vastaavien tapahtumien yhteydessä, Lindholm kertoo.

Tammelan ja Forssan digipajat jatkuvat vuoden loppuun asti, mutta kesällä toimintaan on todennäköisesti tulossa taukoa.

Oma laite mukaan

Lindholmilla on digipajassa kannettava tietokone ja kännykkä, mutta hän kehottaa opastusta hakemaan tulevia ottamaan mukaan oman älylaitteensa.

– Digipajaan kannattaa tulla oman kännykän, tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa, koska sen kanssa oppii parhaiten. Tarkoituksena on, että seniori opettelee asioita käyttämällä omaa älylaitettaan. Jos näytän toiminnon vain omalta laitteeltani, oppi menee helpommin ohi.

Digipajaan voi Lindholmin mukaan tulla kerran tai useamman kerran. Kysymään saa tulla vaikka kuinka yksinkertaiselta tuntuvaa asiaa, ja samaankin asiaan voi hakea apua monta kertaa.

Digitaidot helpottavat elämää

Digipajassa voi opetella esimerkiksi viranomaispalvelujen, QR-koodin sekä WhatsAppin ja muita sovellusten käyttöä ja niiden lataamista ja poistamista.


”Esimerkiksi Kelan palveluja voi käyttää älylaitteella, jolloin ei tarvitse jonottaa puhelimessa tai palvelutiskille.”


 

Lindholm kannustaa myös ikäihmisiä ottamaan digitaidot haltuun, koska ne helpottavat elämää.

– Esimerkiksi Kelan palveluja voi käyttää älylaitteella, jolloin ei tarvitse jonottaa puhelimessa tai palvelutiskille. Älylaite sopii myös monenlaiseen viihdekäyttöön, ja sillä voi vaikkapa käsitellä ottamiaan kuvia, Lindholm sanoo.

Forssan ja Tammelan digipajat järjestää Wahren-opisto, ja ne kuuluvat opetushallituksen rahoittamaan Kansalaisen digitaidot -hankkeeseen. FL

Päivitetty 25.2. klo 10.30, korjattu Forssan kirjastossa annettavan opastuksen kellonaika.

Lue myös: Teknologia herättää ikäihmisissä jopa ahdistusta – ”Pelkään, etten hallitse arkielämässä vaadittavia taitoja”

Luitko tämän? Internet haltuun nettimuorin opastuksella – Marjatta Laine antaa ikäihmisille avaimet nettimaailmaan

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat