Lounais-Häme

Älytelevisiot raportoivat katsotut ohjelmat lähetysverkon omistajille

Ainakin puolessa miljoonassa kodissa on HybridiTV, joka lähettää tietoja katsotuista kanavista.
Kaikki tv-mallit eivät kysy käyttöönottovaiheessa nimenomaista lupaa katselutietojen lähettämiseen verkkoon. Tietojen lähettämisestä kerrotaan kuitenkin kunkin kanavakohtaisen valikon alta löytyvissä käyttöehdoissa. Ylen kanavilla tieto on käyttöehtojen neljännellä alasivulla.
Kaikki tv-mallit eivät kysy käyttöönottovaiheessa nimenomaista lupaa katselutietojen lähettämiseen verkkoon. Tietojen lähettämisestä kerrotaan kuitenkin kunkin kanavakohtaisen valikon alta löytyvissä käyttöehdoissa. Ylen kanavilla tieto on käyttöehtojen neljännellä alasivulla.

Televisiota on totuttu pitämään yksisuuntaisena mediana, jossa tieto kulkee vain lähettimistä vastaanottimiin.

Uudet HbbTV:t eli ns. hybriditelevisiot kuitenkin lähettävät tiedot katsotuista ohjelmista internetin kautta valtakunnallisten lähetysverkkojen omistajille.

Verkkoyhtiö Digitasta vahvistetaan, että yhtiö sai heinäkuussa reaaliaikaisia katsojatietoja noin puolesta miljoonasta televisiolaitteesta Suomessa. Määrä on huomattava, jos sitä verrataan Finnpanelin katsojalukumittaukseen, jota tehdään noin tuhannessa kotitaloudessa.

 

HybridiTV on käytössä Digitan ja DNA:n antenniverkoissa sekä ainakin Telian kaapeliverkossa.

Palvelun ollessa käytössä aukeaa kaukosäätimen punaista nappia painaessa kanavakohtainen valikko, josta voi siirtyä katsomaan ohjelmia verkossa, selata ohjelmatietoja tai vastata ohjelmiin liittyviin kyselyihin.

Digitan mukaan televisiot lähettävät katsomistietoja viiden minuutin välein tai aina kanavaa vaihdettaessa.

Verkkoyhtiö saa tietoonsa television IP-osoitteen, tiedon lähetysalueesta noin maakunnan tarkkuudella, television merkin ja mallin sekä ohjelmistoversion sekä tiedon kanavakohtaisista käyttömääristä ja käyttöajankohdista.

MTV kertoo katselutietojen keräämisestä kanavan oman valikon alta löytyvissä lyhyissä käyttäehdoissa.

Tietomäärä mahdollistaisi yksittäisen television käytön tarkan seuraamisen, mutta Digitan viestintä- ja markkinointisuunnittelijan Maiju Huttusen mukaan yhtiö anonymisoi keräämänsä katsojatiedon siten, että yksittäistä vastaanotinta ei voida tunnistaa tietomassasta.

Palvelun tietosuojaselosteen mukaan katselupaikan yksilöimiseen tarvittava IP-osoitetieto poistetaan. Selosteen mukaan Digita voi luovuttaa katseludataa myös yhtiön yhteistyökumppaneille tai EU/ETA-alueen ulkopuolelle.

Uusi Philipsin Android-pohjainen televisio kysyy käyttöönotettaessa luvan HbbTV-toiminnon päällekytkemiselle. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan kerrota katselutietojen keräämisestä.

HbbTV:n käytölle pyydetään hyväksyntä laitetta käyttöönotettaessa. Kaikki tv:t eivät tässä vaiheessa kuitenkaan kysy selkeästi suostumusta myös katselutietojen keräämiselle, vaan tieto on haudattu pitkiin käyttöehtoihin.

Katsoja voi Huttusen mukaan milloin tahansa estää katselutietojensa keräämisen poistamalla HybridiTV-toiminnot kokonaan käytöstä television asetuksissa.

 

Antenniverkon toinen valtakunnallinen operaattori DNA käyttää HybridiTV-toimintoja vain omassa verkossaan välittämillään Ylen teräväpiirtokanavilla.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtajan Pekka Väisäsen mukaan DNA ei kerää HybridiTV:n kautta katsojalukutietoja eikä se hyödynnä palvelun kautta kerättyä muutakaan dataa tai välitä sitä eteenpäin. FL

Televisio pitää tiiviisti yhteyksiä

Nykyaikainen älytelevisio on jatkuvasti yhteydessä verkkoon. Tätä juttua tehtäessä testattiin LG:n noin kaksi vuotta vanhaa televisiota, jonka verkkoyhteyksiä seurattiin Wireshark-ohjelmalla.

Kotimaisia kanavia kaapeliverkosta katsottaessa tv otti yhteyttä verkkoon lähes 200 kertaa minuutissa.

Suuri osa yhteyksistä oli normaaleja verkon nimipalveluun liittyviä dns-kyselyjä. Muina kohteina olivat verkon analytiikkapalvelut, erilaiset pilvipalvelut sekä Digitan HbbTV:n palvelin. Myös Netflix-sovellus piti koko ajan yhteyttä verkkoon, vaikka sitä ei käytetty.

Äly-tv on tietokone, joka kaipaa säännöllisiä tietoturvapäivityksiä. Muuten esimerkiksi äänikomennoille tarkoitettu mikrofoni voi olla vaarassa muuttua kodin keskusteluja seuraavaksi salakuuntelulaitteeksi.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020

Uusimmat