Lounais-Häme Forssa

Amanda Lehtimäki, 14: "Olihan se outoa, mutta tosi siistiä" — Koululaisten ja kangaskaupan yhteinen kuosiprojekti oli kaikille uutta

Käsityönopettaja Henrika Kultanen ideoi projektin, jossa koululaiset piirsivät kuvioita ja kangaskauppa painoi niistä kankaita. Syntyi raikkaita trikoita, joissa on persoonallinen ilme.
Amanda Lehtimäki, Pinja Marttila, Venla Vuori ja Veikka Humalainen suunnittelivat koulun käsityön projektina trikookankaaseen kuosin. Kuva: Tapio Tuomela
Amanda Lehtimäki, Pinja Marttila, Venla Vuori ja Veikka Humalainen suunnittelivat koulun käsityön projektina trikookankaaseen kuosin. Kuva: Tapio Tuomela

Kankaat ovat juuri tulleet. Niitä on neljä erilaista. Yhdestä katsoo panda, muissa toistuvat graafiset kuviot.

– Kun kuulin, että minun kuosini oli valittu, en ensin uskonut. Olin nähnyt isosiskon huoneessa pandakuvioisen huulirasvan ja piirtänyt sen, Veikka Humalainen, 15, sanoo.

Humalaisen ja kolmen muun oppilaan piirtämät kangaskuosit syntyivät Forssan keskuskoulun käsityön oppilaiden ja kangaskauppa Kankaisen pilottiprojektissa. Koululaiset piirsivät kuoseja, kangaskauppa painatti parhaista pakat trikoota. Kankaalle kuvionsa saivat myös Amanda Lehtimäki, 14, Pinja Marttila, 15, ja Venla Vuori, 15.

Idea projektista syntyi, kun käsityönopettaja Henrika Kultanen mietti keväällä, miten lähestyä kuosisuunnittelua helpolla tavalla. Hän on taustaltaan sekä kuvataiteen että käsityön opettaja ja näkee, että muotoilu voisi kuulua osana käsityönopetukseen laajemminkin.

– Tällainen projekti oli uutta itsellenikin, pilotti. Kuosien suunnittelu tuo käsityöhön uuden näkökulman, hän sanoo.

Kuoseihin huulirasvaa, pääsiäisyllätystä ja pajunkissoja

Tarvittiin vielä innostunut yrittäjä ja aika paljon säätöä ennen kuin käsityötehtävän powerpoint-kuvasta tuli sadan metrin pakka kangasta. Yhteistyökumppaniksi löytyi kangaskauppa Kankainen, jolle Kultanen oli jo aiemmin suunnitellut kuosia.

Ensin oppilaat piirsivät arjen esineen. Oli huulirasva, Kinder-lelu ja pajunkissoja. Sitten tehtiin kuosia. Nyt arjen inspiroimista piirustuksista on tullut ajattomia kankaita, ja se on oppilaistakin hienoa.

– Olihan se outoa, mutta tosi siistiä. En ollut juuri ajatellut kokonaisuutta tai sitä, miltä kuva näyttäisi kankaana. Pikkusisko kyllä sanoi, että voisi tästä kankaasta jotain tehdäkin, Lehtimäki sanoo.

– Kuosin suunnittelu tuntuikin aika helpolta. Kaikista kuoseista tuli aika kivan näköisiä, Marttila sanoo.

Kun kuvat olivat valmiit, Kankaisen Merja ja Anja Johansson valitsivat niistä mieleisensä. Varsinaisen kuvan lisäksi mietittiin myös asiakkaita, värimaailmaa, vuodenaikaa.

– Kuosiehdotuksissa oli monta hyvää. Ensin ajateltiin ottaa yksi, mutta päädyimmekin sitten neljään. Tämä oli meillekin uutta. Olimme aikaisemmin tehneet Henrikan kanssa yhteistyötä ja innostuimme mukaan, yrittäjät sanovat.

Ihan helppoa tai halpaa ei pienen uniikkierän painattaminen kuitenkaan ole. Matka kuvasta kankaaksi on yllättävän pitkä ja mutkainenkin.

– Halusimme koululaisten suunnittelemista kankaista hyvälaatuisia ja väreistä kestäviä, halusimme painattaa ne paikoissa, joissa normaalistikin teemme trikoota. Saimme vihdoin tanskalaisen paikan yhteistyökumppaniksi, Merja Johansson kertoo.

Nyt kankaat ovat jo myynnissä.

– Kyllä nämä ovat vähän uudennäköisiä. Meillä on trikoopuolella ollut paljon kukkakuoseja, nämä ovat kuvioiltaan pienempiä ja graafisempia. Tämä on kokeiluprojekti. Jos kaikki sujuu ja jatkossakin tulee hyviä kuoseja, on seuraavakin mahdollinen, Merja Johansson sanoo.

Jokaista kangasta on jo myyty. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic