Lounais-Häme Urjala

Ambuauto vai palolanssi? Urjala saa hybridiyksikön, jonka miehistö antaa ensiapua ja hoitaa alkusammutuksen

Urjalassa ensihoito siirtyy ensi vuonna yksityiseltä palveluntuottajalta Pirkanmaan pelastuslaitokselle. Uusi ambulanssi hoitaa myös kevyitä pelastustoimen tehtäviä.
Hybridiyksikössä työskentelevät hoitotason ensihoitaja ja pelastaja, jotka ovat saaneet lisäkoulutusta molempien toimialojen tehtäviin. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hybridiyksikössä työskentelevät hoitotason ensihoitaja ja pelastaja, jotka ovat saaneet lisäkoulutusta molempien toimialojen tehtäviin. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalan ambulanssi muuttuu ensi vuonna hybridiyksiköksi, joka voi suorittaa sekä ensihoidon että pelastustoimen tehtäviä.

– Ambulanssiin tulee täydentävää pelastustoimen varustelua, muttei tietenkään vesisäiliöitä tai paloletkuja, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Kaius Kaartinen selvittää.

Yksikön miehistön muodostavat hoitotason ensihoitaja ja pelastaja, joilla on lisäkoulutusta molempien toimialojen tehtäviin.

Ensihoidon ja pelastustoimen yhteisen viranomaisyksikön palvelut tuottaa Pirkanmaan pelastuslaitos.

– Etsimme yksikölle toimitiloja taajaman läheltä Urjalasta. Alue on meille uusi, sillä nykyisellään ensihoito on yksityisen palveluntuottajan hoitamaa, pelastuspäällikkö Matti Isotalo kertoo.

Nopeus on valttia

Urjalan hybridiyksikkö on ensimmäinen pilottikokeilu Pirkanmaalla.

– Kohteeksi valittiin kunta, jossa on jo entuudestaan 24 tunnin valmius. Pilotoinnilla ei ole isompia vaikutuksia henkilöstökuluihin, Kaartinen sanoo.

Ambulanssin varustelu kevyellä pelastustoimen kalustolla maksaa kertaluontoisesti arviolta 20 000 euroa.

Urjalassa pelastustoimintaa hoitavat pääsääntöisesti viisi sopimuspalokuntaa, jotka ovat viiden minuutin lähtövalmiudessa.

– Hybridiyksikköä ei ole mielekästä viedä sinne, missä vakituinen palokuntamiehistö päivystää jo kellon ympäri. Urjalassa hyödytään jatkuvassa valmiudessa olevan hybridiyksikön nopeudesta, Isotalo uskoo.

Marssijärjestys pysyy samana

Hybridiyksikön hyödyt voivat tulla esiin esimerkiksi auto-onnettomuudessa tai alkavassa rakennuspalossa, kun tarvitaan ensihoidon lisäksi alkusammutusta.

– Jos ihmishenkiä pystytään pelastamaan, toiminta kustantaa itsensä nopeasti takaisin, Isotalo sanoo.

Hybridiyksiköitä on ollut käytössä Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, mutta toimintamallit ovat hieman erilaisia kuin Pirkanmaalla.

Urjalan pilottikokeilua on tarkoitus jatkaa kaksi vuotta, minkä jälkeen pohditaan hybridiyksikön jatkoa ja mahdollisesti kokeilun laajentamista.

Hybridiyksikkö sopii parhaiten hiljaisille alueille, joissa tehtävämäärä ei kovin suuri.

Kaartinen ei pidä todennäköisenä, että Urjalassa yksikköä tarvittaisiin yhtä aikaa ensihoidon tehtävään ja toisaalle pelastustehtävään saati että molemmat olisivat korkean riskin tehtäviä.

– Marssijärjestys on edelleen se, että ensin pelastetaan ihmiset, toiseksi eläimet ja kolmanneksi omaisuus. Hybridiyksikkö ei korvaa paloautoa tai ensivasteyksikköä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic