Lounais-Häme Forssan seutu

Ambulanssien tavoiteajat toteutuneet tänä vuonna hyvin – "Forssan seudulla haasteena ovat pitkät etäisyydet"

Normaalisti hälytyksiä tulee vuorokaudessa noin 80, joista vajaat 20 prosenttia on Forssan seudulta. Kesäkuun helteet kasvattivat hälytystehtävien määrää.
Ensihoitaja Timo Leppänen lähtee Forssan paloasemalta apuun, kun ambulanssia tarvitaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ensihoitaja Timo Leppänen lähtee Forssan paloasemalta apuun, kun ambulanssia tarvitaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ambulanssien tavoiteajat ovat toteutuneet Forssan seudulla tänä vuonna hyvin. Jos tavoiteajasta myöhästytään, syynä on yleensä, että kaikki ambulanssit ovat ajossa eikä korvaavaa ensihoitoyksikköä saada heti käyttöön.

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri vastaa ensihoitopalvelusta koko maakunnan alueella, ja palvelua toteuttaa Kanta-Hämeen pelastuslaitos. Kanta-Hämeen alueella on 16 ambulanssia ja kenttäjohtaja. Forssan seudulla on kolme ambulanssia, joista kaksi päivystää ympärivuorokautisesti ja yksi päiväsaikaan, kertoo ensihoitopäällikkö Lasse Hakala Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta ja sairaanhoitopiiristä.

Kanta-Häme on jaettu neljään taajamaluokkaan, joista jokaiselle on määritelty omat ensihoidon vasteaikansa.

– Sekä kiireellisille että kiireettömille hälytystehtäville asetettuja vasteaikoja on pystytty noudattamaan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Forssan seudulla hyvin. Alueeseen kuuluvat Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä.

Hälytystehtävistä noin 25 prosenttia kiireellisiä

Hälytystehtävistä noin 25 prosenttia on kiireellisiä, ja niissä ajetaan hälytysvilkut ja -pillit päällä. Hätäkeskus arvioi, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse.

– Kiireellisiä hälytystehtäviä ovat esimerkiksi liikenneonnettomuudet ja sairauskohtaukset ja tapaukset, joissa henkilö vaikuttaa elottomalta, on tajuton tai kärsii rintakivusta, hengitysvaikeuksista tai aivoinfraktista, Hakala kertoo.

Ensihoitaja Timo Leppänen valmistelee Forssan paloasemalla ambulanssia lähtökuntoon. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun ambulanssi hälytetään Forssan keskustan alueella kiireellisesti paikalle, tavoitteena on, että se on puolessa tapauksista potilaan luona viimeistään kuudessa minuutissa. 90 prosentissa hälytyksistä tavoiteaika on kymmenen minuuttia. Nämä ajat ovat Hakalan mukaan tänä vuonna jopa alittuneet. 50 prosentissa hälytyksistä ambulanssi on ollut perillä maksimissaan 5 minuutissa ja 58 sekunnissa. 90 prosentissa hälytyksistä apu on saapunut paikalle maksimissaan 9 minuutissa ja 20 sekunnissa.

Ambulanssien määrä vakio myös viikonloppuisin

Forssan Lehteen yhteyttä ottanut lukija kysyi ambulanssien toiminnasta Forssan alueella viikonloppuisin. Hän kertoi kummipoikansa tavanneen sunnuntaina ilmeisesti pyörällä kaatuneen henkilön, jota ei saatu hereille ja josta soitettiin hätäkeskukseen. Apua jouduttiin odottamaan yli tunti.

Hakala kertoo, että ambulanssien määrä on vakio ympäri vuoden ja siis myös viikonloppuisin. Hän ei voi ottaa kantaa yksittäiseen hälytystehtävään, mutta toteaa yleisesti, että Forssan seudulla haasteena ovat pitkät etäisyydet.

– Forssan seudulta viedään potilaita oman alueen lisäksi päivittäin myös Hämeenlinnaan, Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin. Jos kaikki seudun kolme ambulanssia ovat ajossa, neljättä ei välttämättä saada paikalle heti. Kenttäjohtajan tehtävänä on seurata missä ambulanssit liikkuvat ja niiden ollessa varattuina hälyttää tarvittaessa paikalle korvaava ajoneuvo.

Hiljaista koronakevättä seurasi kiireinen kesäkuu

Hakala kertoo, että korvaavat ambulanssit tulevat oman toimialueen ulkopuolelta, Loimaalta tai Somerolta, tai sitten Hämeenlinnasta, Lopelta tai Riihimäeltä, joten niiden saapuminen Forssan seudulle kestää aikansa. Hakala muistuttaa lisäksi, että pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien palohenkilöstö toimii tarvittaessa ensivasteyksikköinä ja aloittaa henkeä pelastavan hoidon ennen ambulanssin saapumista.

Hakala kertoo kesäkuun helteiden kasvattaneen hälytystehtävien määrää. Koronakevät oli hiljainen, ja hälytyksiä oli koko Kanta-Hämeessä vain noin 60 vuorokaudessa. Normaalisti hälytyksiä tulee vuorokaudessa noin 80, joista vajaat 20 prosenttia on Forssan seudulta.

– Kesäkuun helteiset viikonloput olivat kiireisiä. Hälytyksiä tuli vuorokaudessa yli sata, Hakala sanoo.

Kanta-Hämeessä on tänä vuonna ollut kesäkuun loppuun mennessä 13 588 tehtävää, joista Forssan seudulla oli 2 175. FL

Lue myös: Paloautot lähtivät aiempaa useammin onnettomuuspaikoille – Pelastustoimella oli viime vuonna 109 900 tehtävää (FL 16.2.2020)

Luitko tämän? Poliisin saapuminen kiireelliseen tehtävään kestää Helsingissä viisi minuuttia, Savukoskella 71 minuuttia (FL 9.12.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic