Lounais-Häme

Ambulanssilla 750 000 lähtöä

Lokakuun alussa täyttyi kolme vuosikymmentä siitä, kun Raija ja Heikki Räty aloittivat Forssan Sairasautoyhtymän yrittäjinä. Taivalta alan palvelutehtävissä on sen jälkeen jäänyt taakse vähän vaille neljä miljoonaa kilometriä. Tositoimiin yrityksen kalusto on lähtenyt noin 750 000 kertaa.

-Parikymmentä autoakin siinä on samalla tullut ajettua enemmän tai vähemmän loppuun, Heikki Räty kertaa perheen 30-vuotista yritystoimintaa.

Nykyisellään Forssan Sairasautoyhtymällä on lähtövalmiudessa kaksi autoa. Ajot hoituvat käytännössä yhdellä autolla, jonka huolto- ja muiden mahdollisten estymistilanteiden varalta toinen varmistaa liikkeellelähdöt aina tehtävien vaatiessa.

Valtaosan yrityksen toimenkuvasta muodostavat pitkäaikaiseen sopimukseen perustuvat Forssan sairaalan siirtokuljetukset. Lisätehtäviä tuovat ennen muuta Forssan seudun viidessä kunnassa toimivien palvelulaitosten kanssa tehdyt sopimusajot.

-Tämä on meille tässä vaiheessa sopiva toimintamalli, jolla jatkamme ainakin toistaiseksi, yrittäjät toteavat.

Samalla, kun Raija ja Heikki Räty saavuttavat yrittäjinä 30-vuotispaalun, juontavat heidän yrityksensä juuret puolen vuosisadan taakse. Toiminnan käynnisti Veikko Hammarberg, jonka vuonna 1966 aloittama yksityinen sairaankuljetuspalveluyritys rekisteröitiin vuonna 1971 kaupparekisteriin avoimena yhtiönä nimellä Forssan Sairasautoyhtymä.

Seuraavana vuonna yhtiömieheksi tuli mukaan Reino Sorri , ja vuonna 1979 Hilkka Sorri osti yhtiöstä V. Hammarbergin osuudet.

Raija ja Heikki Räty kiinnostuivat yrittäjäksi lähtemisestä kuultuaan, että Forssan Sairasautoyhtymä saattaisi olla myynnissä. He työskentelivät siinä vaiheessa molemmat Pohjois-Karjalan keskussairaalassa, Raija sairaanhoitajana ja Heikki yöylihoitajana.

Täysin uuteen ja outoon hyppäämistä sairaankuljetus ei heille merkinnyt. Molemmat olivat hankkineet työhön tuntumaa tekemällä vapaa-aikoinaan keikkatyötä joensuulaiselle alan yksityiselle palveluntarjoajalle. Yrittäjäksi ryhtymistä päätettiin kokeilla selusta turvaten.

-Otimme työstämme vuoden virkavapaata, mutta siitä se sitten on jatkunut, he toteavat.

Sorrin palveluksesta siirtynyt henkilökunta helpotti uusien yrittäjien liikkeelle lähtöä paikkakunnalla, jonka sijainninkin he joutuivat hakemaan kartan avulla, ja jonka nimi viittasi väestön ruotsinkielisyyteen.

-Vaikka suomen kielellä totesimme täällä pärjättävän, niin tulkkaaja tarvittiin esimerkiksi silloin, kun joku valitti oloaan holjaksi ambulanssin tullessa paikalle.

Vilkkaimmillaan yritys työllisti yrittäjien lisäksi kymmenisen henkilöä, ja ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa oli kaksi autoa. Vuosi 1999 toi merkittävän muutoksen, kun Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän sairaankuljetukset siirtyivät kilpailutuksessa Forssan Sairasautoyhtymältä Forssan palolaitokselle.

Samalla lähti liikkeelle kehitys, jonka myötä Kanta-Hämeessä tuolloin toimineesta 12 yksityisestä sairaankuljetuspalvelujen tuottajasta jäljellä on enää Forssan Sairasautoyhtymä.

30-vuotista yrittäjyyttänsä Raija ja Heikki Räty juhlivat Kiitos elämästä -juhlakonsertilla, jossa esiintyi Hymnos-lauluryhmä solisteineen.

Noin 200-henkinen juhlaväki koostui sukulaisista, ystävistä ja yhteistyökumppaneista. Laulu on yrittäjäpariskunnan rakkain harrastus ja loma-ajat on tullut vietettyä lauluryhmän esiintymismatkoilla eri puolilla maailmaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti