Lounais-Häme

Ameliakoti puhuttaa Tammelassa

Mielenterveys-, päihde-, kuntoutus-, sekä lääkevieroitusyksikkö Ameliakoti oy:n ja Tammelan kunnan välinen tonttikauppa hiertää monia Pappilanrannan asukkaita. Alueella asuvan Pekka Seppälän mukaan kaikki 20-25 alueen asukasta, joiden kanssa hän on keskustellut, vastustaa Ameliakodin muuttoa alueelle.

Joitakin kymmeniä tammelalaisia kerääntyi torstai-iltana kunnantalolle Tällä hetkellä Jokioisilla toimivan Ameliakodin yrittäjän ja kunnan järjestämään tiedotustilaisuuteen, jossa pyrkimyksenä oli poistaa kuntalaisten pelkoja ja epäluuloja. Seppälän mielestä tavoite ei toteutunut.

-Kaikki asukkaat, jotka tilaisuuteen osallistuivat, vastustivat Ameliakodin tuloa loppuun asti. Emme saaneet uskottavia vastauksia kysymyksiimme, Seppälä sanoo.

Seppälä pelkää, että Ameliakoti aiheuttaa alueelle tullessaan järjestyshäiriöitä.

-Sillä on huono maine. Olen kuullut, että ongelmia on ollut sen nykyisessä sijaintipaikassa Nokalla. Sama näkemys tuli esille tiedotustilaisuudessa.

Seppälä näkee, että ihmisten tiukassa olevien asenteiden myötä kiinteistöjen ja asuntojen arvo alueella laskee. Hän ei myöskään ymmärrä, miksi kunnalla on näin kova kiire päätöksenteon osalta. Tällainen päätös vaatii Seppälän mielestä huolellista perehtymistä, selvittelyä ja harkintaa.

-En vastusta Ameliakodin tuloa Tammelaan, mutta suunniteltu alue on sille väärä. Meillä on Pappilanrannassa erinomaisen hieno ja rauhallinen asuinalue, jossa asuu paljon lapsiperheitä. En ymmärrä, miksi se pitää pilata väärällä päätöksellä.

Lähimpänä Ameliakodin suunniteltua sijaintia sijaitsevan rivitalon taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Rouvinen ei pelkää Ameliakodin tuovan alueelle järjestyshäiriöitä, mutta hänkin uskoo sen vaikuttavan kiinteistöjen ja asuntojen hintoihin. Rouvinen muistuttaa, että taloyhtiön hallituksella on velvollisuus pitää huolta taloyhtiöstä myös taloudellisesti.

-Meillä on huoli asuntojen ja taloyhtiön arvonlaskusta. Ihmisten mielikuvat ovat negatiivisia. Myönnän, että tässä on oma lehmä ojassa. Rehellisesti, jos tekisimme kanssasi kauppaa Ameliakodin viereisestä asunnosta, tulisiko Ameliakoti esille keskusteluissa, Rouvinen pohtii.

Tammelan kunnanhallitus päätti maanantain kokouksessaan esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy tonttikaupat. Kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja Kirsi Siikonen (kok.) oli paikalla torstain tiedotustilaisuudessa. Hän kokee, että tilaisuus onnistui tavoitteessaan.

-Ihmisten faktoihin perustumattomat pelot ja puheet kasvavat, kun ei täysin tiedetä, mistä on kysymys. Kaikenlaista pelätään nykyään ja kyse on osin populismista, mutta kenenkään pelkoa ei kannata aliarvioida.

-Pelko perustuu johonkin ja halusimme antaa vastauksia pelkoihin. Kunnanhallitus ja yrittäjä halusivat katkoa huhuja kertomalla, mistä on kyse ja millaisia asukkaita Ameliakodissa on. Siellä ei ole katkaisuhoitopotilaita ja asukkaiden keski-ikä on yli 70 vuotta. He ovat samanlaisia ihmisiä kuin läheisen Iltatuulen tai Ruisluodon asukkaat. Ameliakodin yrittäjä toivotti kaikki soittamaan ovikelloa ja tutustumaan asukkaisiin,Siikonen kertoo.

Pekka Seppälä huomauttaa, että asukkaiden keski-ikä voi olla nyt jotain, mutta muutaman vuoden kuluttua ihan muuta. Hänen mielestään kyseiselle tontille pitäisi rakentaa kahdeksan asunnon rivitalo, joka toisi kuntaan ehkä 16 uutta veronmaksajaa.

Kunnanvaltuusto päättää maanantaina, myydäänkö tontti Ameliakoti oy:lle. Jos kauppa hyväksytään, Seppälän mielestä alueen asukkaiden on pakko miettiä, miten päätöksen lainvoimaisuus saadaan kumottua tai ainakin pitkitettyä sitä. FL

Jokioisilta Tammelaan
Mielenterveys-, päihde-, kuntoutus-, sekä lääkevieroitusyksikkö, joka toimii tällä hetkellä entisen Nokan sairaalan tiloissa Jokioisilla.Joutuu muuttamaan, koska sen nykyinen toimitila on myyty ja vuokrasopimus päättyy syyskuun lopussa.14 asiakaspaikkaa.Vakituisia työntekijöitä 10 ja sijaisia noin 15.Siirtyy väliaikaisesti Forssaan, mutta jos tonttikauppa Tammelan kanssa toteutuu, rakentaa Tammelan Pappilanrantaan noin 700 neliömetrin kiinteistön.Tammelan kunnanvaltuusto päättää maanantaina, myykö kunta kaksi tilaa alueelta 30000 euron kauppahintaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti