Lounais-Häme

Amerikan korikuningatar tuli Forssaan

 

Kiana Johnson kohosi viime kaudella Yhdysvaltain yliopistosarjojen tuhansien pelaajien joukossa naisten sarjojen parhaaksi korintekijäksi huimalla 29,2 pisteen keskiarvolla.

Nyt Johnson pelaa Korisliigaa Forssan Alussa.

Johnson keräsi pistepörssin voittonsa ansiosta kasapäin kaiken maailman titteleitä, valintoja ja palkintoja, joita Yhdysvaltojen sarjoissa on tapana jaella kuin ilmaisämpäreitä.

Noilla meriiteillä ja etenkin valtakunnallisen pistepörssin voitolla voisi kuvitella, että Johnsonille olisi auennut portti naisten NBA:han tai rahakkaimpiin ulkomaiden ammattilaissarjoihin. Johnson siis kuitenkin päätyi Forssaan Suomen koripallohistorian varmasti ensimmäisenä Yhdysvaltain tuoreena korikuningattarena.

– Pelaajien värväyksessä on paljon politikointia. Minä en siinä pärjännyt. Pääsin WNBA:ssa johonkin listalle, mutta en mihinkään leirille enkä varatuksi. Ulkomailta sain vain muutaman tarjouksen. Kyllästyin odottamaan ja agenttini suosituksesta päätin tulla Suomeen. En tosin tiennyt Suomesta oikein muuta kuin että täällä on paljon järviä, Johnson kertoo.

 

Johnson aloitti yliopistouransa Michigan Staten huippuyliopistossa, jossa hänet valittiin ensimmäisen kauden jälkeen konferenssin tulokkaiden tähtiviisikkoon.

Johnson pelasi Michiganissa kolme kautta pääasiassa aloitusviisikon pelurina 8,2 pisteen ja 4,6 syötön keskiarvoilla.

Johnson ei kuitenkaan viihtynyt 40 000 opiskelijan yliopistossa. Hänet erotettiin joukkueesta kahteen otteeseen syistä, joita hän ei halua selvittää.

Pahempaankin tapahtui.

– En viihtynyt joukkueessa varsinkaan sen jälkeen kun valmentajamme vaihtui. Toukokuussa 2014 poikaystäväni murhattiin. Sen jälkeen olin ihan hukassa eikä koripallon pelaaminen kiinnostanut, Johnson kertoo.

Johnson palasi kotikaupunkiinsa Chicagoon, meni supermarkettiin töihin ja melkein unohti koriksen.

– Treenasin omatoimisesti ja samalla kehityin paljon henkisesti. Vasta vuodenvaihteessa aloin suunnitella paluuta peleihin.

Johnson siirtyi pienempään Virginia Unionin yliopistoon, joka pelaa yliopistosarjojen kakkostasolla.

Johnson johdatti joukkueen sarjatason loppupeleihin tuolla uskomattomalla 29.2 pisteen keskiarvolla. Se toi valtakunnallisen pistepörssin voiton ylivoimaisesti, kun toiseksi paras pelaaja päätyi 23,3 pisteeseen.

Johnson mätti lähes joka toisessa pelissä yli 30 pistettä ja viisi kertaa yli 40 pistettä, huippupelissä 49.

Pisteiden lisäksi Johnson jakeli hurjalla 38 minuutin peliajallaan 8,6 korisyöttöä, joka oli koko maan toiseksi korkein lukema.

Naisten Korisliigassa Johnson on aloittanut 21,8 pisteen ja 6,4 syötön keskiarvoilla. Pistelukema riittää sarjan kakkossijaan ja syöttömäärä kärkipaikkaan.

– Pystyn vielä parempaan. Annan itselleni alkukaudesta arvosanan seitsemän, toteaa Johnson, joka monen muun pelinrakentajan lailla nauttii korinteon sijasta enemmän maukkaan syötön antamisesta.

Johnson arvioi Korisliigan yllättäen fyysisemmäksi sarjaksi kuin Yhdysvaltain yliopistopelit.

– Tämä on hyvä sarja, jossa meillä on hyvä joukkue.

 

Elämänsä ensimmäistä kertaa ulkomailla oleva Johnson sanoo viihtyvänsä Forssassa. Muun Suomen näkeminen on jäänyt toistaiseksi pelireissujen varaan.

Syksy on ollut poikkeuksellisen kuiva ja aika aurinkoinenkin, mutta Johnson kertoo kaipaavansa Forssassa nimenomaan auringonvaloa.

Saa nähdä mihin kaipuu kehittyy, kun pimeä aikamme todella alkaa. FL

 

 

 

Kiana Johnson
23 v. 171 cm pelinrakentajaPeliura:2011-12 Michigan Staten yliopisto 7,1 p./2,8 levyp.2012-13 Michigan State 9,3/3,42013-14 Michigan State 8,4/2,52014-15 ei pelannut2015-16 Virginia Union 29,2/8,92016-17 FoA, naisten Korisliiga 21,8/6,4

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti