Lounais-Häme Forssa

Amis ei olekaan mikään pahis – Tutkimuksen mukaan ammatillinen koulutus ei olekaan pilalla, vaan mainettaan parempi

Ammatillinen koulutus on mielikuvatutkimuksen mukaan mainettaan parempi.
Forssalainen tarjoilijaopiskelija Harri Bäckgren käväisi kahvilla opiskelijoiden pyörittämässä kahvilassa Fönsterissä, joka on auki maanantaista perjantaihin. Tiskin takana tuuraamassa ammatillinen ohjaaja Laura Flankkumäki. Kuva: Petri Ojanen

Ammatillisesta koulutuksesta ajatellaan tuoreimman mielikuvatutkimuksen mukaan pääasiassa positiivisesti. Tulokset ovat ristiriidassa aiheesta julkisuudessa viime aikoina käydyn keskustelun kanssa, jossa on keskitytty lähinnä koulutuksen antaman osaamisen epäkohtiin.

– Tulokset olivat meille täällä ministeriössä mieluisia. Tiesimme toki, että suurin osa ammatillisen koulutuksen toimijoista on vastuuntuntoisia, mutta tulokset vielä vahvistivat tämän, toteaa opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ammatillista koulutusta pidetään mielikuvatutkimuksen mukaan käytännönläheisenä, hyödyllisenä, monipuolisena ja joustavana.

Ammatilliseen koulutukseen liittyviä mielikuvia on kartoitettu kolmen vuoden välein vuodesta 2007 lähtien. Nyt kysely tehtiin vuoden etuajassa viime vuosina läpiviedyn ammatillisen koulutuksen reformin vuoksi.

Reformilla ei näyttänyt olevan vaikutusta mielikuviin, mutta sen myötä tutkimuksessa olivat ensimmäistä kertaa mukana myös aikuisopiskelijat.

Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 1 050 peruskoulun 9.-luokkalaista, lukiolaista ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa ja ysiluokkalaisten vanhempia. Lisäksi haastateltiin sata yritysten henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä ja sata oppilaanohjaajaa.

Rasku kertoo, että mielikuvatutkimuksen tuloksia käytetään ministeriön viestinnässä ja oppilaitosten ohjauksessa.

– Tulosten pohjalta voimme kertoa oppilaitoksille, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Myönteinen suhtautuminen opiskelupaikkaansa näkyy myös Forssan ammatti-instituutin opiskelijoissa.

Merkonomiopiskelija Jenna Jurvala Tammelasta ja tarjoilijaksi opiskeleva Harri Bäckgren Forssasta ovat valmiit suosittelemaan alansa opiskelua Forssassa.

– Itse olen tykännyt olla. Opettajat ovat mukavia, ainakin osa, ja opetus on hyvää, vaikka välillä mentiin asioita kovaa läpi, Jenna Jurvala sanoo.

Etäpäivinä oli paljon tehtäviä.

– Meillä on hyvät, ammattitaitoiset opettajat, vahvistaa Bäckgren.

Mielikuvatutkimuksessa kartoitetuissa kehittämiskohteissa kaikissa vastaajaryhmissä esiin nousivat samat asiat.

Ammatilliselle koulutukselle toivottiin lisää tunnettavuutta ja arvostusta, ja opiskelijoille toivottiin tarpeeksi lähiopetusta ja ohjausta. Lisäksi oppilaitosten ja yritysten yhteistyön toivottiin tiivistyvän ja muuttuvan pitkäjänteisemmäksi.

Työssäoppimisesta ja oppisopimuskoulutuksesta on ollut syksyn meneillään myös yritysten kokemuksia kartoittava Työterveyslaitoksen tutkimus, jonka tuloksia ei ole vielä julkistettu.

Työssäoppimista tarjoaa myös FAI:n osuuskunta Loimi-Akselin opiskelijoiden luoma olohuone-kahvila Fönsteri Forssan Torikeskuksessa. Jenna Jurvala on ollut mukana pyörittämässä kahvilan toimintaa alusta asti eli joulukuun alusta saakka.

– Tästä saa enemmän irti, kun saa itse päättää asioista… Täällä on oppinut asiakas- ja kassatyöskentelyä, hinnoittelua ja paikkojen siivousta.

Aiemmin hän oli työharjoittelussa ruokakaupassa ja vaatekaupassa. Valmistuessaan maaliskuun lopussa hän pääsee tekemään kirjanpitoa jokioislaiseen yritykseen ainakin ensin harjoittelijana. Jurvala vaihtoi kolme vuotta sitten heti alkajaisiksi lähihoitajaopinnot merkonomiopintoihin, mutta ei ole valintaansa sittemmin harmitellut.

– Välillä on ollut rankkaa, jos ei ole kokeesta päässyt läpi, mutta kyllä se loppujen lopuksi on mennyt hyvin.

Forssalainen Harri Bäckgren suoritti valkolakin jälkeen ensin logistiikan perustutkinnon Loimaalla ja työskenteli muutaman vuoden linja-autonkuljettajana, kunnes totesi, että voisi palata opiskelemaan tarjoilijaksi, koska ihmisläheinen asiakaspalvelu kiinnosti.

Bäckgren kehaisee, että forssalaisravintolat ovat olleet ymmärtäväisiä työssäoppijoita kohtaan.

Nyt hän on kokiksi valmistuvan tyttöystävänsä kanssa muuttamassa Turkuun laajemmille työmarkkinoille, koska hän on valmistumassa kesäkuun puolivälissä.

– Tarjoilualalla on pulaa työntekijöistä, mutta on oltava valmis muuttamaan isompaan kaupunkiin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic