Lounais-Häme Forssa

Ammatillinen koulutus Forssassa saa lisärahoitusta – FAI:ssa uutta on perustason ensihoitajan koulutus

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä parantaa ministeriön lisärahoituksella mm. opetus- ja ohjausresurssejaan.
Opettaja Maarit Ruusiala (II vas.) opastaa perustason ensihoidon opiskelijoita ambulanssissa. Opetusta seuraamassa Mia Paassilta (vas.), Venla Jylhänkangas, Julia Rauhaniemi ja Laura Linnamäki. Kuva: Lassi Puhtimäki
Opettaja Maarit Ruusiala (II vas.) opastaa perustason ensihoidon opiskelijoita ambulanssissa. Opetusta seuraamassa Mia Paassilta (vas.), Venla Jylhänkangas, Julia Rauhaniemi ja Laura Linnamäki. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä parantaa ammatillisen koulutuksensa opetus- ja ohjausresursseja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Koulutuskuntayhtymä on saanut lähes 510 000 euroa rahoitusta opetus- ja ohjaushenkilöstön lisäämiseen.

– Tämä on iso ja merkittävä asia. Rahoitus on nimenomaan uusien opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen tai nykyisten tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen, toteaa yhtymäjohtaja, rehtori Maaria Silvius.

Kolme uutta opettajaa, 11 ohjaajaa

Määräaikainen lisärahoitus on merkittävä, sillä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän vuosituotot ovat noin 12 miljoonaa euroa.

Opetus- ja ohjaushenkilöstön lisäys on 14 henkilötyövuotta (3 opettajaa ja 11 ohjaajaa) yhteensä kahdelle vuodelle. Tavoitteena on, että heistä on monitaitoisina apua useammalle koulutusalalle. Ensimmäiset palkataan lokakuussa.

– Kun lisärahoitus on iso, täytyy huolella miettiä, että se tulee käytettyä parhaalla mahdollisella tavalla opiskelijoiden tueksi, Silvius sanoo.

Resursseja on määrä suunnata erityisesti niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat syystä tai toisesta enemmän tukea opintoihinsa.

Laadun ja osaamisen parantamiseen myös rahaa

Lisäksi koulutuskuntayhtymä on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä strategiarahoitusta 90 000 euroa, josta 40 000 euroa jakaantuu opetuksen ja ohjauksen laadun parantamiseen ja 50 000 euroa koulutuksen järjestäjän tieto-osaamisen parantamiseen.

Opetuksen ja ohjauksen parantamisella vahvistetaan opiskelijoiden perustaitojen kehittymistä niille, jotka kuuluvat aliedustettuihin ryhmiin ja joilla on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan. Tavoitteena on opintojen keskeyttämisen vähentäminen ja oppimistulosten parantaminen.

Tieto-osaamisen parantaminen on suunnattu tietojärjestelmien kehittämiseen tänä ja ensi vuonna. Nykyisinhän valtakunnalliseen tietokantaan kertyy ajantasaista tietoa siitä, kuinka eri aloilla tutkinnon suorittaminen johtaa etenemiseen, töihin tai jatko-opintoihin. Tieto toimii ammatillisen koulutuksen rahoituksen perustana. Strategiarahoituksen tarkoituksena on parantaa tiedon laatua ja luotettavuutta.

Koronan jäljiltä on kirittävää

Elokuussa ammatillinen koulutus voi hakea koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi lisärahoitusta. Keskiössä ovat keskeyttämisuhan alaiset opiskelijat, opinto-ohjaus ja näyttöjen uudelleen järjestäminen.

Ammattiopinnoissa on koronan jäljiltä kirittävää myös Forssassa. Verkko-opiskelu ei kaikilta sujunut ja joillakin koulutus- tai oppisopimus keskeytyi, koska työpaikka ei pystynyt pitämään kriisin aikana opiskelijoita.

Samassa rahoituskehyksessä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä hakee rahoitusta myös lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen, jonka taustalla on valtiovallan päättämä hoitajamitoitus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic