Lounais-Häme Forssa

Ammatillisen koulutuksen rahoitus riippuu palautteesta ja opiskelijoiden työllistymisestä – LHKK:ää uudistus hyödytti

Ministeriöltä heltisi Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymälle rahoitusta 0,25 miljoonaa euroa odotettua enemmän. Uusi rahoitusmalli potkii kehittämään opetusta mutta on hankalasti ennustettava.
Ammatillisen koulutuksen uudistunut rahoitusmalli kannustaa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän yhtymäjohtajan Maaria Silviuksen (toinen vas.) mukaan koulutuksen laadun kehittämiseen. Forssan ammatti-instituutissa älyteknologia on arkea jo monella koulutusalalla. Opettaja Sanna Toukkari (oik.) ja lähihoitajaopiskelijat Nea Luukkalla (vas.) ja Nitta Kivivuori kokeilevat, miten asiakkaan liikkeistä tietoa keräävä Seniortec-kukkatolppa toimii. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ammatillisen koulutuksen uudistunut rahoitusmalli kannustaa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän yhtymäjohtajan Maaria Silviuksen (toinen vas.) mukaan koulutuksen laadun kehittämiseen. Forssan ammatti-instituutissa älyteknologia on jo arkea monella koulutusalalla. Opettaja Sanna Toukkari (oik.) ja lähihoitajaopiskelijat Nea Luukkalla (vas.) ja Nitta Kivivuori kokeilevat, miten asiakkaan liikkeistä tietoa keräävä Seniortec-kukkatolppa toimii. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä (LHKK) sai tälle vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta 10,76 miljoonaa euroa, mikä on lähes 250 000 euroa budjetoitua enemmän.

Yhtymäjohtaja Maaria Silvius on tyytyväinen, että LHKK voi nyt lähteä viemään uutta strategiaa käytäntöön ennakoitua paremmassa taloudellisessa tilanteessa.

– Emme aio lähteä muuttamaan budjettia, mutta tämä kannustaa toimintatapojen uudistamiseen.

Uuteen strategiaan sisältyy muun muassa opetushenkilöstön jalkautuminen viiden päivän työelämäjaksoille, ilmastoteeman vahvistaminen opetuksessa ja teknologian hyödyntäminen.

– Robotti on suunnitelmissa ensimmäisten oppilaitosten joukossa myös opiskelijahallintoon.

Rahoitus muodostuu monesta osasta

Ammatillisen koulutuksen uudistunut rahoitusmalli suosi tänä vuonna LHKK:ää.

Aiemmin rahoitukseen vaikutti ainoastaan se, paljonko opiskelijoita oli kirjoilla.

– Tällä seudulla nuorten määrä vähenee, eikä aikuisopiskelijoita ole saatu riittävästi tilalle.

Nyt rahoitus muodostuu opiskelijavuodet huomioivan perusrahoituksen (70 %) lisäksi suorite- (20 %) ja vaikuttavuusrahoituksesta (10%).

Suoriterahoitukseen vaikuttavat suoritetut tutkinnot ja tutkinnon osat. Vaikuttavuusrahoitus määräytyy sen mukaan, kuinka hyvin opiskelijat siirtyvät työelämään ja jatko-opintoihin sekä heidän antamastaan palautteesta.

– LHKK sai suorite- ja vaikuttavuusrahoitusta arvioitua enemmän, eli LHKK pärjäsi oppilaitosten keskinäisessä vertailussa keskimääräistä paremmin, Silvius summaa.

Uudistunut malli tukee opiskelijoita

Hän uskoo, että opiskelijoiden kannalta uudistunut rahoitusmalli on hyvä: se tekee opintopolusta yksilöllisemmän ja kannustaa oppilaitosta olemaan tukena työpaikan tai jatko-opiskelupaikan etsinnässä.

Rahoitusmallin haasteena on sen monimutkaisuus ja vaikea ennakoitavuus.

Rahoitusmalli saavuttaa lopullisen muotonsa vuonna 2022, jolloin perusrahoituksen osuus laskee puoleen. Tällöin rahoituksen loppuosaan vaikuttaa entistä enemmän se, miten muut 149 ammatillista oppilaitosta onnistuvat.

– Eri vuosien välillä voi olla satojen tuhansien eurojen ero.

Koulutustarjonta perataan huolella

LHKK:ssä lainsäännön ja rahoitusmallin muuttumiseen on valmistauduttu usean vuoden ajan ja työ jatkuu.

– Tarkoituksena on perata koulutustarjontamme ja tutkia seurantatiedoista esimerkiksi, työllistääkö jokin tutkinto paremmin kuin jokin toinen.

– Meidän täytyy olla ajan tasalla, ettemme kouluta ihmisiä vanhanaikaisiin työtehtäviin ammattien muuttuessa nopeassa tahdissa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat