Lounais-Häme

Ammatti antaa paikan maailmassa

Työ luo identiteettiä, antaa merkityksen elämässä ja syyn nousta aamulla ylös sängystä. Työ tai ammatti ei suinkaan ole ainoa asia identiteetin rakentamisessa, mutta tärkeä se on.

Muun muassa näillä eväillä Forssan ammatti-instituutin ja Faktian valmistujaisissa juhlapuheen pitänyt forssalaisyrittäjä Johanna Talikainen evästi tuoreita ammattilaisia.

 

Tulevaisuuden osaajat ja ammattilaiset juhlistivat kolmen vuoden urakkansa päättymistä torstaina Feeniksissä. Osa oppilaista oli valmistunut jo keväällä, osa taas valmistui virallisesti juhlassa.

Yhtä kaikki – päivä oli juhlaa kaikille opiskelijoille.

18-vuotias Elli Tossavainen valmistui lähihoitajaksi. Vaikka hän ei alaa opiskelemaan lähtiessään osannut odottaa oikein mitään, ei valinta kovin pieleen mennyt.

-Olin juuri tänään sairaanhoitajakoulutuksen pääsykokeissa täällä Forssassa. Kokeista jäi ihan hyvä fiilis, toivottavasti pääsen sisään, Tossavainen hymyilee.

Kolmen vuoden opinnot ammatti-instituutissa sujahtivat Tossavaisen mukaan ohitse vauhdilla.

-Aika meni ihan älyttömän nopeasti. Juuri kun tuntui, että luokassa ryhmähenki alkoi olla ihan loistava, ovatkin opinnot jo ohi.

 

Rakennuspuolelta valmistunut 19-vuotias Niklas Saha ja artesaanin tutkinnon saanut 25-vuotias Ismo Jokiaho nyökyttelevät vieressä.

-Todella nopeasti meni, ei tuntunut kolmelta vuodelta vaan paljon lyhyemmältä ajalta.

Kaikki kolme kertovat yllättyneensä opintojensa aikana positiivisesti.

-Minullakaan ei ollut kovasti odotuksia ennakkoon, mutta yllätys oli kaikin puolin iloinen, Jokiaho kertoo.

-Opinnot olivat sellaisia kuin odotinkin. Työssäoppimisjaksoilla sai vielä paremmin kuvan siitä, mitä työ käytännössä on, Saha kertoo.

Saha sai opinnot pakettiin jo helmikuussa ja pääsi saman tien yhteen työssäoppimispaikkaansa töihin.

-Seuraavaksi pitäisi hoitaa armeija pois alta, olen menossa heinäkuussa Parolaan. Olen miettinyt hiukan myös jatkokouluttautumista.

 

Jokiaholla tulevaisuus on vielä avoinna. Koulussa hänen leipälajinsa olivat keraamiset veistokset.

-Aika moni ryhtyy yrittäjäksi, mutta itselleni se ei ainakaan vielä tunnu ajankohtaiselta. Töitä täytyy etsiä, vaikka sitten muulta kuin omalta alalta.

Juhlapuheessaan Johanna Talikainen kannusti myös avoimeen mieleen.

-Opiskelu ei ole vain koulua, vaan myös elämää varten. Tutkinnon ansiosta voitte tuntea olevanne osa jotain suurempaa, mutta älkää jääkö tutkintonne vangeiksi.

-Halu, tahto ja intohimo lopulta ratkaisevat. Tavoitteena täytyy olla onnellinen elämä.

 

Sitä kohti tähtäävät myös Elli Tossavainen, Niklas Saha ja Ismo Jokiaho. Tuleville oman alansa opiskelijoille he lähettävät terveisiä.

-Menkää avoimin mielin erilaisiin työssäoppimispaikkoihin. Vaikka tuntuu siltä, että ei uskaltaisi tehdä töitä vaikka vanhusten tai lasten kanssa, niin kannattaa kokeilla. Itseänikin ne jännittivät alkuun, Tossavainen tsemppaa.

-Jos haluatte tehdä monipuolista työtä ja pitää vaihtoehtoja avoinna, rakennuspuoli on hyvä valinta, Saha neuvoo.

– Vaikka joku moittisi käsityöläisalaa, lähtekää rohkeasti yrittämään, Jokiaho kannustaa.

Fai:n ja Faktian rehtori Maaria Silvius kehotti valmistuvia opiskelijoita pitämään entisen opinahjon mielessään myös valmistumisen jälkeen.

-Olette aina tervetulleita takaisin, kun on esimerkiksi aika päivittää osaamistaan, Silvius kannusti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic