Lounais-Häme Kanta-Häme

Ammattikorkeakoululla ei ole vieläkään oikeutta kouluttaa omia yliopettajiaan, jotka voisivat valvoa väitöstutkimuksia

Hamkilla on tällä hetkellä 20 tohtoriopiskelijaa neljässä tutkimusyksikössä.
Juha Jordan on tehnyt väitöskirjaa Hämeen ammattikorkeakoulussa nyt jo vuoden ajan. Kuva: Esko Tuovinen
Juha Jordan on tehnyt väitöskirjaa Hämeen ammattikorkeakoulussa nyt jo vuoden ajan. Kuva: Esko Tuovinen

Vuosi sitten Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Juha Jordan sai unelmiensa työpaikan Hämeen ammattikorkeakoulusta. Nyt hän tekee täysipäiväisesti väitöstyötä Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimusyksikössä, Hamk-Techissä.

– Tutkin luonnonväriaineita. Kiertotalous ja luonto ovat minulle tärkeitä asioita, Jordan miettii.

Monien muiden tavoin Jordankaan ei tiennyt, että ammattikorkeakoulukin voi olla väylä tohtoriopintoihin.

Vararehtori Janne Salmisen mukaan Hämeen ammattikorkeakoulusta on väitelty tohtoriksi 90-luvulta lähtien. Väitöksiä ei ole kuitenkaan tehty virallisesti Hamkissa, vaan eri yliopistoissa.

– Tavoitteemme on muuttaa korkeakoululainsäädäntöä niin, että voisimme vihdoinkin kouluttaa omat yliopettajamme, joiden pitää olla tohtoreita, Salminen sanoo.

Kiinnostusta paljon

Tohtorikoulutus kiinnostaa Hämeen ammattikorkeakoulussa koko ajan enemmän. Tällä hetkellä tohtoriopiskelijoita on 20 ammattikorkeakoulun neljässä tutkimusyksikössä.

Jordania ohjaava tutkijayliopettaja Päivi Laaksonen sanoo, ettei sellaista voi arvostaa, josta ei tiedä. Tosiasia on, ettei ammattikorkeakoululla ole vieläkään suoraa koulutusputkea yliopiston tohtorikoulutukseen.

Mikään helppo tie tohtoriopinnot eivät amk-taustalla ole.

Tällä hetkellä tohtorikoulutuksessa on vain kourallinen opiskelijoita, jotka ovat valmistuneet Hämeen ammattikorkeakoulussa.

– Tohtoriopiskelija tekee tutkimustaan Hamkissa joko päätoimisesti tai työn ohessa yliopistolla työskentelevän valvojan ja Hamkissa työskentelevän ohjaajan valvonnassa, Jordania ohjaava tutkijayliopettaja Päivi Laaksonen sanoo.

 

Kukaan ei omista tutkimusta

Railo tiedeyliopiston ja ammattikorkeakoulun välissä on yhä yhtä syvä kuin silloin, kun Suomeen luotiin ammattikorkeakouluverkostoa 90-luvun puolivälissä.

Yliopistot pitivät jo silloin tiukasti kiinni tutkimuksestaan. Ammattikorkeakoulut puolestaan vetävät jokainen omaa linjaansa ja kilpailevat keskenään opiskelijoista.

Pikkuhiljaa raja ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa tehtävän tutkimuksen välissä hälvenee.

– Ammattikorkeakouluissa tehtävä tutkimus on ollut aina käytännönläheistä, mutta pikkuhiljaa siitä on tulossa yhä tieteellisempää, Päivi Laaksonen miettii.

Hämeen ammattikorkeakoulun vararehtori Janne Salminen sanoo, että Hämeen ammattikorkeakoulun tavoitteena on aloittaa oma tohtorikoulutus.

Salmisen mielestä koulutukseen pääseminen on nyt liian kovan työn takana. Vain motivoituneimmat selviävät.

– On ongelmallista, että emme saa kouluttaa esimerkiksi omia yliopettajiamme, vaan heidän täytyy ensin valmistua yliopistosta tohtoriksi, Salminen sanoo.

Motivaatiota tarvitaan

Mikäli ammattikorkeakoulutaustalla haluaa opiskella pidemmälle, on motivaation oltava korkealla. Esimerkiksi maisteritutkintoa vastaavaan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon vaaditaan amk-tutkinto tai vastaava korkeakoulututkinto sekä kahden vuoden työkokemus.

Mikäli ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut haluaisi jatkaa vielä tohtoriopintoihin, pitäisi hänen suorittaa lisää ns siltaopintoja.

Hamk on jo ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa tohtorinkoulutustaan brasilialaisen Feevale Universityn kanssa. Hamkin rehtori Pertti Puusaari ei halua puhua asiasta vielä sen enempää.

– Tämä on äärimmäisen tärkeä asia koko maakunnalle sillä ammattikorkeakoulu on Kanta-Hämeen ainoa korkeakoulu, Puusaari korostaa. FL

Hamk lukuina

Hamkin juuret ulottuvat 1800-luvulle, kun Mustialassa aloitettiin maatalousopetus ja Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuuskoulussa opetettiin kudontaa ja ompelua.

Puutarhakoulutus alkoi Lepaalla vuonna 1910. 1950-luvulla Teknillisen alan oppilaitokset, terveydenhoito-oppilaitokset ja kauppaoppilaitokset Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella syntyivät. Hämeenlinnan ammatillinen opettajakorkeakoulu alkoi samaan aikaan.

7543 opiskelijaa

670 työntekijää

37 koulutusta

1220 opinnäytetyötä

4 tutkimusyksikköä

2015 Hamkista tuli osakeyhtiö, jonka tytäryhtiöitä ovat Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen kesäyliopisto

8. suurin ammattikorkeakoulu Suomessa. Kanta-Hämeen ainoa korkeakoulu.

Uusimmat

Fingerpori

comic