Lounais-Häme

Ammattipalokunnat harjoittelivat aidoissa olosuhteissa

Vaaleat höyrypilvet pöllähtelevät rintamamiestalon ovi- ja ikkuna-aukoista kirpeään ulkoilmaan. Pian höyry muuttuu tummemmaksi savuksi ja iskee paksuna seinämänä paineilmalaittein ja sammutusasuin sonnustautunutta sammutusryhmää vastaan. Ammattimiehet tietävät kokemuksesta, että edessä on kuumat paikat. Tosin mukana oleva lämpökamerakin sen jo kertoo.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen vakinainen palopelastushenkilöstö harjoitteli toimintaa rakennuspalokohteessa tiistaina Jokioisilla. Lähellä Elonkiertoa Kanttorilankujalla sijaitsevaan purkukiinteistöön oli rakennettu aidot olosuhteet sammutus- ja pelastusharjoitusta varten.

Harjoitusta johtanut palomestari Mika Koukku Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta kertoi harjoitustehtävän kattaneen kaikki henkilö- ja palopelastustehtävän osa-alueet.

-Kaikki harjoitukseen osallistuvat ovat ammattihenkilöitä, jotka tietävät miten palopaikalla toimitaan. Tehtävän aikana tarkkailemme sammutusryhmän sammutustaktiikkaa ja -tekniikkaa. Samalla ryhmän tehtävänä on seurata palon kehittymistä mahdollisimman aidoissa olosuhteissa. Lisäksi harjoitus antaa mahdollisuuden testata suojavarusteita, jotka kehittyvät koko ajan aimo harppauksin, Koukku kertoi harjoituksen tavoitteista.

Harjoituksen isäntäasemana toimineen Forssan sammutusryhmää kohteessa johtanut paloesimies Pasi Koivula luonnehti harjoitusta ”erittäin aiheelliseksi”. Koivulan mukaan on tärkeää, että pelastus- ja sammutustehtäviä pääsee harjoittelemaan hallituissa, mutta mahdollisimman aidon tuntuisissa olosuhteissa.

-Savusukellusta harjoitellaan lisäksi pari kertaa vuodessa konttiolosuhteissa. Siellä mittasuhteet ovat kuitenkin erilaiset kuin aidossa rakennuksessa, joten esimerkiksi harjoituskohteessa eteneminen on erilaista kontissa kuin tavallisessa asuinrakennuksessa, Koivula selittää.

Hyvistä harjoituskohteista ei ole ollut palomestari Mika Koukun mukaan viime aikoina pulaa Kanta-Hämeen alueella, vaikka mikä tahansa rakennus ei kohteeksi kelpaakaan. Kohteen tulee sijaita riittävän hyvän tiestön varrella. Lisäksi kohteen on oltava siinä kunnossa, että sinne voidaan rakentaa tarvittavat olosuhteet sammutusharjoitusta varten.

Lakisääteiseen harjoitukseen osallistui aluepelastuslaitoksen ammattipalokuntien henkilöstöä Forssan, Lopen, Hämeenlinnan, Riihimäen ja Janakkalan paloasemilta. Vastaavia harjoituksia järjestetään lähimmän kahden viikon aikana pelastuslaitoksen alueella kaikkiaan neljä ja ne kattavat jokaisen aseman koko palopelastustehtävissä toimivan henkilöstön. Tulevista harjoituskohteista kaksi sijaitsee Hämeenlinnassa ja yksi Turengissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti