Lounais-Häme

Ämpäri voi pelastaa hukkuvan hengen

Vesiturvallisuus on Suomessa aika huonolla tolalla.

Näin pohtii projektikoordinaattori Laura Sulkava Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

-Suomessa kuolee vesillä ja tieliikenteessä yhtä paljon ihmisiä. Kun miettii, minkä verran autolla ajetaan ja minkä verran liikutaan vesillä, niin kyllähän hukkuneiden määrä on suhteettoman iso, Sulkava sanoo.

Sulkavan mukaan osa ongelmaa on vallitsevat asenteet vettä kohtaan. Ongelmallinen asenne näkyy esimerkiksi siinä, että vesillä liikutaan alkoholin vaikutuksen alaisena – laissakin ruorijuoppouden raja on yksi promille, kun maanteillä se on 0,5 promillea – eikä pelastusliivejäkään oikein tahdota pukea päälle.

-Vettä ei tarvitse pelätä, mutta kunnioittaa sitä pitäisi, sillä vesi voittaa ihmisen helposti.

Tänäkin kesänä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kampanjoi turvallisemman vesillä liikkumisen puolesta tutulla Viisaasti Vesillä -kampanjalla.

-Kampanja on nyt käynnissä täydellä rytinällä, jottei ihmisiä Suomessa hukkuisi, Sulkava sanoo.

Hukkumiskuolemia pyritään ehkäisemään tiedottamalla vesiturvallisuusasioista sekä lisäämällä ihmisten tietoutta turvallisesta vesillä liikkumisesta. Yksi päätavoitteista on myös saavuttaa kulttuurillinen asennemuutos koskien päihteiden käyttöä vesillä.

Merkittävä kampanjan osa on Pelastu ja Pelasta -vesiturvallisuuskiertue, joka vierailee eri puolilla Suomea touko-syyskuun aikana. Maanantaina pystyyn pistettiin pop up -tapahtuma Forssan Linikkalanlammille.

-Suomessa on suuri määrä järviä ja vesistöjä, joista meillä on vapaus nauttia. Vesillä liikkumiseen on kuitenkin syytä varustautua oikein, niin vedestä nauttiminenkin onnistuu, Sulkava sanoo.

Ensinnäkin mielessä on hyvä pitää vinkit turvalliseen vesillä liikkumiseen ja uimiseen. Kuitenkin, jos jotakin sattuisi tapahtumaan, on hyvä olla valmistautunut pelastamaan lähimmäinen.

-Hyvänkin uimarin on tosipaikan tullessa vaikea pelastautua omin voimin luonnonvesissä. Olosuhteet, veden kylmyys ja virtaus, saavat sen aikaan. Uiminen avovedessä on paljon raskaampaa kuin uimahallissa, Sulkava kertoo.

Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen muistuttaa, että hukkuva ei näytä hukkuvalta. Harvoin hädässä olevalta kuullaan edes avunpyyntöä.

-Kannattaakin kysellä, onko kaikki hyvin. Jos ei saa vastausta, on syytä lähteä pelastamaan henkilö vedestä.

Pelastu ja Pelasta -tapahtumassa järjestetyssä vesipelastusnäytöksessä esitettiin, kuinka hätään joutunut voidaan pelastaa veden varasta erilaisia apuvälineitä hyödyntäen ilman, että oma turvallisuus vaarantuu.

Ensimmäisenä mieleen tullee tarttua virallisiin pelastusvälineisiin, mutta jos esimerkiksi pelastusrengasta ei ole hollilla, voi tarttua vaihtoehtoisiin välineisiin.

Apua tarvitsevalle voi heittää vaikka viiden litran kanisterin jossa on korkki suulla ja joka on pitkällä köydellä kiinni laiturissa ja vetää hänet sitten rantaan. Jopa ihan tavallinen muoviämpäri on erinomainen pelastusväline. Kun ämpärin pohjalle ottaa vähän vettä, sen saa paremmin heitettyä veden varaan joutuneen ulottuville.

-Kun ämpärin sitten kääntää ylösalaisin vedessä, se kelluttaa. Hengen pelastamiseen ei aina tarvita pro-vehkeitä. Kyse on ihan yksinkertaisista jutuista, tässä ei ole kyse rakettitieteestä, Sulkava sanoo.

Rannastakin käsin voi auttaa, mutta jos hädässä olevaa lähtee pelastamaan vedestä, mukaan on ilman muuta otettava kelluttava apuväline. FL

Miten pelastetaan veden varaan joutunut?
Kun huomaat jonkun olevan hädässä, toimi seuraavalla tavalla:HHälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.RRauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.A Etsi apuväline. Hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.PPelasta. Lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Fingerpori

comic