Lounais-Häme

Ampiaisia on tänä kesänä riesaksi asti

Ampiaisten määrä on tänä kesänä valtava. Lämmin ja vähäsateinen kevät auttoi ampiaiskuningattaria pesinnän aloituksessa, jonka seurauksena ampiaisia on nyt enemmän kuin moneen vuoteen.

-Laskettua tarkkaa määrää ei ole, mutta jos verrataan joka toinen vuosi esiintyvään heikompaan vuoteen, niin ampiaisia on tällä hetkellä 20-kertaisesti siihen verrattuna, Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Jouni Sorvari toteaa.

Ampiaisten populaatio on joka toinen vuosi suuri ja joka toinen vuosi pieni. Tämä kesä on jo senkin mukaan runsas.

-Ei tämä vuosi silti mikään historiallisen poikkeava ampiaisvuosi kuitenkaan ole, Sorvari rauhoittelee.

 

Ampiaiset eivät ole vielä erityisen ärhäköitä, mutta syksyä kohden tilanne muuttuu, kun ampiaisten työt vähenevät.

-Ampiaiset ovat tällä hetkellä kiireisiä, koska niillä on pesässä valtava määrä toukkia, joita tarvitsee ruokkia. Siksi ampiaiset voivat tuntua ihmisistä hieman aggressiivisilta, kun ne ovat niin tunkeilevia, Sorvari sanoo.

Ampiaispesien poistamiseen Sorvari suosittelee tuholaistorjujan apua, sillä yhdessä isossa pesässä saattaa parhaimmillaan olla peräti 10 000 ampiaista.

-Toki tuholaistorjuja maksaa jonkin verran, mutta sekin maksaa, jos joutuu käymään lääkärissä pistojen takia, Sorvari muistuttaa.

Etenkin ampiaisallergikolle pistos voi olla pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen, mutta myös muille pistokset ovat riski.

-Ei tarvitse olla allerginenkaan, jos ampiainen pistää henkitorven kohdalle. Se on lääkärireissun paikka, sillä ampiaisen myrkky aiheuttaa turvotusta ja henkitorvi on herkkä turvotukselle, Sorvari huomauttaa.

 

Tuholaistorjujille kesä on ollut todella kiireinen. Hämeenlinnan tuholaistorjunnan yrittäjä ja tuholaistorjuja Mika Salmi joutuu painamaan pitkää päivää, etteivät asiakasjonot kasva enempää.

-Puhelin soi koko ajan ja pesältä pesälle kuljen. Ihan kuin painajaisunta olisi, kun on kauhea helle ja ampiaisia on isoissa pesissä. Työtä on jo kolmisen viikkoa ollut ja tästä eteenpäin on pari viikkoa hommia jonossa, Salmi puhkuu.

Hämeenlinnan tuholaistorjunnan toiminta-alue on 70 kilometriä, joten ajokilometrejä on Salmille kertynyt.

-Tuntuu, että keikkoja oli koko viime kesänä yhtä paljon mitä nyt on päivässä parissa. Ei tällaista kesää ole koskaan ollutkaan.

Myöskään Salmi ei suosittele ampiaispesien poistamista itse, vaikka kaupat myyvätkin tehokkaita ampiaismyrkkyjä.

-Kaupan aineillakin voi pärjätä, mutta jos tavallinen ihminen menee ilman suojavarusteita sumuttelemaan, niin ei siinä kauan kerkeä tähtäillä kun ampiaiset ovat jo kimpussa. Muutaman sekunnin sumutus ei auta, vaan työtä on päästävä tekemään kunnolla, Salmi neuvoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic