Lounais-Häme

Analyysi vaalipaneelista: Rohkeat irtiotot jäivät näkemättä

Johannes Koskinen (sd.), Lulu Ranne (ps.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanailivat Verkatehtaalla muun muassa sotesta ja verotuksesta. Kuva: Tomi Vesaharju
Johannes Koskinen (sd.), Lulu Ranne (ps.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanailivat Verkatehtaalla muun muassa sotesta ja verotuksesta. Kuva: Tomi Vesaharju

Paljon puhetta, hieman villojakin. Siinä Kanta-Hämeen suuri vaalikeskustelu neljään sanaan puristettuna.

Monen katsojan mielestä yllättävintä taisi olla se, ettei yllätyksiä ilmennyt: kukaan lähtenyt sooloilemaan yhdelläkään rohkealla henkilökohtaisella irtiotolla edes ennakkoäänestyksen alkamisen aattona, jolloin ääniä pitäisi kalastella kaasu pohjassa.

 

Suurin osa paneelin ehdokkaista on sitä mieltä, että tuleville sote-alueille pitää antaa myös verotusoikeus. Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen pääsi käytännössä yksin varoittelemaan, että uusi verotustaso lisää riskiä verotuksen nousuun.

Niin ryytyneitä kuin kaikki jo sote-asioihin ovatkin, olisi ollut paikallaan kuulla edes lyhyitä arvioita siitä, mitä ehdokkaiden kannattama uusi alueellinen verotustaso merkitsisi keskimääräistä nopeammin ikääntyvän Kanta-Hämeen veropaineelle verrattuna valtiorahoitteiseen malliin.

Nyt siitä ei puhuttu puolta sanaa. Ehkä sitten seuraavassa vaalipaneelissa?

Keskustan Johanna Häggmania vaille kaikki kymmenen ehdokasta kaipasivat Kanta-Hämeeseen kuntaliitoksia, eivät kuitenkaan pakkoliitoksia.

Jostain syystä kukaan ei puuttunut siihen Häggmanin hataraan väitteeseen, etteivät kuntaliitokset olisi hyödyttäneet liitoskuntia. Kuntaliitosten hyötyihin liittyvien vertailujen ongelmia ja puutteita on puitu julkisuudessakin melkoisesti.

 

Väittely jäi yksittäisiä kipinöitä lukuun ottamatta sopuisaksi ja draaman kaari etupainotteiseksi. Marssiväsymys painaa jo yhtä jos toistakin. Yleisöä naurattaneita letkautuksiakaan ei heitelty.

Tiukinta sananvaihtoa kuultiin puolueiden sote-mallien äkillisistä muodonmuutoksista ja verotuksesta.

Näinä harvoina sykkeennousun hetkinä vain Grahn-Laasosta haastettiin kummaltakin puolelta. Toimitusministeri iski vastaan napakasti. Hänet olisi kuitenkin helposti voinut panna tiukemmalle kokoomuksen sote-tempoilusta tai vaikka pääradan hankeyhtiön lykkääntymisestä, jossa Grahn-Laasosella oli keskeinen rooli.

Kokoomusministeriäkin enemmän ja suorasanaisemmin veronkorotuksia vastusti Lulu Ranne (ps.), joka kantoi huolta myös valtion velkaantumisesta. Tämä on linjassa puolueen linjanmuutoksen kanssa: Halla-ahon komennossa perussuomalaisten talouspolitiikka on ottanut selvän harppauksen oikealle.

Lopussa Johannes Koskinen (sd.) yritti haastaa Rannetta perussuomalaisten ilmastonmuutosnäkemyksistä.

 

Jotkut ehdokkaat vaikuttivat lähteneen niin sanotusti soitellen sotaan. Kun vastausaikaa on rajallisesti, monen olisi odottanut pystyvän kiteyttämään sanomansa nyt kuultua paremmin.

Illan hauskin vastaus irtosi tällä kertaa väyrysläisten tähtiliikeen Kimmo Kautiolta. Kun ehdokkaiden piti sanoa, onko keskituloisen ihmisen ansiotuloverotusta varaa kiristää, jos valtiontalous sitä vaatii, puhui Kautio Suomen eurojäsenyydestä ja Venäjän vastaisista pakotteista, kunnes puheenvuoro siirrettiin seuraavalle.

Kysymyksistä hämmentävin oli ensimmäinen videokysymys, jossa väitettiin, että lapsiperheiltä ”leikataan ensimmäisenä kaikki tuet ja etuudet”. Heti ensimmäinen vastaaja Johanna Häggman (kesk.) ihmettelikin aiheellisesti, mitä ihmettä tässä nyt muka on leikattu.

 

Tuntemattomammista nimistä kukaan ei räjäyttänyt pankkia eikä oikeastaan edes pyrkinyt raivaamaan itselleen ilmatilaa.

Liike Nytin Olli Herranen käytti tilaisuuden alkupuolella asiallisen ja selkeän puheenvuoron oman ryhmänsä sote-kannasta. Vasemmistoliiton Hanna Rokkanen puolestaan kantoi yllättävänkin isoa huolta suomalaisen teollisuuden tulevaisuudesta ja Suomen työvoiman saatavuudesta.

Ehdokkaiden itsensä mielestä parhaiten Verkatehtaan vaalikeskustelusta suoriutui Päivi Räsänen. Muut mitalisijat menivät Johannes Koskiselle ja Lulu Ranteelle. HäSa

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic