Lounais-Häme

Analyysi: Kanta-Häme iskee takaisin kevään eduskuntavaaleissa

Ehdokasasettelun valossa kantahämäläiset voivat napata useammankin paikan päijäthämäläisiltä.

Ehdokasasettelun valossa Kanta-Hämeellä on hyvät mahdollisuudet kuitata viimekertainen tappio ja saada kevään eduskuntavaaleissa enemmän kansanedustajia kuin Päijät-Häme.

Kuluvalla vaalikaudella Päijät-Häme on ollut niskan päällä lukemin 8–6. Nyt perussuorituksenkin pitäisi riittää pyöräyttämään asetelma päinvastaiseksi, mikäli vasemmistoliitto ja kristilliset pystyvät pitämään paikkansa.

 

SDP:ssä tahtipuikkoa heiluttavat hämeenlinnalaiset Tarja Filatov ja politiikkaan palaava Johannes Koskinen. Heidän lisäkseen eduskuntaan on rynnimässä Kanta-Hämeen demareista forssalainen Kaisa Lepola.

Jos SDP yltää Hämeessä vahvan listansa ja puolueen valtakunnallisen nosteen turvin peräti kahteen lisäpaikkaan eli yhteensä viiteen paikkaan, on Lepola takuuvarmasti läpimenijöiden joukossa. Läpimenoon voi riittää neljäkin demaripaikkaa, sillä Lepola saattaa hyvinkin päihittää vaaleissa esimerkiksi lahtelaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan Ville Skinnarin.

Viime kuntavaaleissa Lepola oli suhteellisesti ottaen Kanta-Hämeen suosituin poliitikko. Viime eduskuntavaaleissa hän jäi yli 4 500 äänellään varasijalle. Lepolan vahvuutena on sekin, että nelikymppisenä naisena hän poikkeaa profiililtaan demaripiirin muista kärkiehdokkaista.

 

Keskustan ehdokasasettelua Kanta-Hämeessä värittää Sirkka-Liisa Anttilan ratkaisu, josta hän on ilmoittanut kertovansa vasta piirikokouksen yhteydessä 1. joulukuuta. Samassa kokouksessa Kanta-Hämeen keskusta eli puolueen Etelä-Hämeen piiri paljastaa ehdokkaansa.

Todennäköisintä lienee, että Anttila päättää pitkän eduskuntauransa tähän kauteen. Hän täyttää joulun alla 75 vuotta. Puoluekin on muuttunut ja edelleen muuttumassa, eikä Anttilan tapaiselle vanhan liiton konkarille välttämättä löydy enää luontevaa saati vaikutusvaltaista ruutua. Ratkaisuun voivat vaikuttaa myös keskustan gallupmurheet ja todennäköinen putoaminen oppositioon.

Läpimenokaan ei olisi itsestäänselvyys, sillä Anttilan henkilökohtainen äänimäärä on ollut jo pitkään laskusuunnassa.

 

Eduskuntapaikkaa kärkkyvät keskustan Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Johanna Häggman Forssasta ja entinen kansanedustaja, nykyinen varakansanedustaja Timo Kaunisto Hämeenlinnasta.

Häggman on Sirkka-Liisa Anttilan entinen eduskunta-avustaja, joka kokeili Anttilan suojattina siipiään myös vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.

Julkkisosastolta keskustan ääntenkerääjäksi on kiinnitetty “Kiinteistö-Kaisana” tunnettu Kaisa Liski Hausjärveltä.

Päijät-Hämeessä ja koko vaalipiirissä keskustan varmin läpimenijä on hollolalainen kansanedustaja, ex-ministeri Juha Rehula. Sen sijaan viime vaalien viimeinen läpimenijä, lahtelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Martti Talja, joutuu taistelemaan paikasta tosissaan myös kantahämäläisiä vastaan. Päijäthämäläisten haastajien kärkipäässä on keskustanuorten entinen puheenjohtaja Hilkka Kemppi Asikkalasta.

Keskusta saa joka tapauksessa tehdä kaikkensa välttääkseen yhden paikan tappion Hämeessä.

 

Kokoomuksessa pelin henki vaikuttaa etukäteen selvimmältä: kolmelle istuvalle kansanedustajalle ei löydy vakavia haastajia. Ellei ihmeitä tapahdu, saavat forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, eduskunnan puheenvuorokuningas Timo Heinonen Lopelta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen Orimattilasta jatkaa eduskunta-uraansa.

Heidän vertauslukujaan kasvattaa omalla äänisaaliillaan muun muassa hämeenlinnalainen Mika Walkamo, joka tunnetaan Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtajana.

 

Perussuomalaisten kirkas ykkösnimi Kanta-Hämeessä on hämeenlinnalainen Lulu Ranne, jonka läpimeno edellyttää kahta asiaa: perussuomalaisten pitää saada Hämeestä kaksi paikkaa, ja Ranteen on päihitettävä vaaleissa jompikumpi perussuomalaisten päijäthämäläisistä kansanedustajista eli joko lahtelainen Rami Lehto tai hollolalainen Jari Ronkainen.

Ronkaiselle Ranne hävisi viimeksi vain kahdellasadalla äänellä ja jäi näin rannalle eduskunnasta. Ranteen onkin nyt pantava kaikki likoon nimenomaan Ronkaisen ohittamiseksi.

 

Perussuomalaiset ja osin muutkin janoavat tällä kertaa myös sinisiin loikanneelta hollolalaiselta Anne Louhelaiselta vapautuvia ääniä. Hämeen perussuomalaisten viimekertainen ääniharava jättänee vaalit väliin, vaikkei sitä vielä kerrokaan. Sinisillä ei nimittäin ole pienintäkään mahdollisuutta saada kansanedustajaa Hämeestä, tuskin muualtakaan.

Äänikynnys muodostuu sinisille ylivoimaiseksi, eikä puolue ole onnistunut neuvottelemaan Hämeeseen edes vaaliliittoa. Vaaliliittokaan ei tosin auttaisi puoluetta, jolla ei ole minkäänlaista kannatuspohjaa eikä mahdollisen yhteislistan kärkeen nousevaa ehdokasta. Sinisten Hämeen piiri ilmoittaa kertovansa ensimmäisistä ehdokkaistaan vasta tammikuussa.

Anne Louhelaisen poliittiset juuret ovat ammoisessa SMP:ssä, ja hänen äänensä saattavat hajaantua yllättävänkin moneen suuntaan.

 

Vihreiden tilanne on kantahämäläisittäin kutkuttava. Puolueella ei ole Hämeessä kansanedustajaa eikä selvää ykkösnimeä. Asetelma sopii hyvin hämeenlinnalaisille Kirsi Ojansuu-Kaunistolle ja Mirka Soinikoskelle sekä riihimäkeläiselle Sari Jokiselle, joista jokaisella on mahdollisuus nousta listansa ykköseksi ja eduskuntaan.

Ojansuu-Kaunisto on entinen kansanedustaja. Soinikoski lähtee vaaleihin piirinsä tämänkertaisen jäsenäänestyksen ykköspaikalta. Jokinen oli viime eduskuntavaaleissa Hämeen eniten ääniä kerännyt vihreä.

 

Jos vasemmistoliitto säilyttää ainokaisen paikkansa Hämeessä, se pysyy ilman muuta riihimäkeläisellä Aino-Kaisa Pekosella.

Kristillisdemokraattien ääniharavana jatkaa Päivi Räsänen Riihimäeltä.

Kumpikin joutuu – varsinkin demarien ja mahdollisesti myös vihreiden jyrätessä – jännittämään puolueensa muun ehdokaslistan vetovoimaa. Kilpailukykyisen vertausluvun saaminen vaatii ääniä muiltakin kuin ykköstykeiltä, ja vaalipiirin viimeisistä paikoista käydään armoton taistelu.

Vaaravyöhykkeellä on varsinkin kristillisdemokraattien paikka. FL

Tähän mennessä nimetyt ehdokkaat:

Vihreät (14/14)

Tuija Brax, Hollola

Tiina Edelman, Hartola

Harri Heinonen, Riihimäki

Teemu Häyrinen, Lahti

Sari Jokinen, Riihimäki

Maija Kranni, Forssa

Anssi Lepistö, Janakkala

Nelli Nevala, Lahti

Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Hämeenlinna

Salla Palmi-Felin, Lahti

Riina Puusaari, Lahti

Andrei Sergejeff, Hämeenlinna

Mirka Soinikoski, Hämeenlinna

Juha Tapiola, Asikkala

 

Perussuomalaiset (14/14)

Saija Granlund, Lahti

Jari Heikkinen, Riihimäki

Marko Heino, Heinola

Sami Huhtala, Hämeenlinna

Jarmo Kalliola, Jokioinen

Pia Kuparinen, Forssa

Rami Lehto, Lahti

Vesa Mäkinen, Hämeenlinna

Mira Nieminen, Asikkala

Lulu Ranne, Hämeenlinna

Jari Ronkainen, Hollola

Antti Salminen, Loppi

Sari Sikkilä, Orimattila

Maarit Tuomi, Lahti

 

SDP (13/14)

Tarja Filatov, Hämeenlinna

Sirkku Hildén, Lahti

Mika Kari, Lahti

Johannes Koskinen, Hämeenlinna

Kirsi-Maarit Lehtimäki, Heinola

Kaisa Lepola, Forssa

Aarre Lindeman, Hattula

Emmi Lintonen, Forssa

Marju Markkanen, Lahti

Miia Nahkuri, Riihimäki

Ranjith Kumar Prabhakaran, Hämeenlinna

Ville Skinnari, Lahti

Timo Viitanen, Hämeenlinna

 

Keskusta (9/14)

*Petri Hakamäki, Janakkala

*Johanna Häggman, Forssa

*Timo Kaunisto, Hämeenlinna

*Kaisa Liski, Hausjärvi

Hilkka Kemppi, Asikkala

Mika Mäentalo, Heinola

Jukka Mölsä, Orimattila

Juha Rehula, Hollola

Martti Talja, Lahti

 

Kristillisdemokraatit (7/14)

Pekka Airamo, Lahti

Nina Aitola, Hattula

Sonja Falk, Lahti

Jasu Markkanen, Hämeenlinna

Ismo Portin, Riihimäki

Päivi Räsänen, Riihimäki

Vuokko Syväntö, Hämeenlinna

 

Kokoomus (12/14)

Marko Ahtiainen, Janakkala

Milla Bruneau, Lahti

Sanni Grahn-Laasonen, Forssa

Timo Heinonen, Loppi

Kristiina Hämäläinen, Hollola

Kalle Jokinen, Orimattila

Helena Lehkonen, Hämeenlinna

Francis McCarron, Lahti

Aino Närkki, Riihimäki

Hannu Rahkonen, Lahti

Ada Seppälä, Heinola

Mika Walkamo, Hämeenlinna

 

Vasemmistoliitto (14/14)

Tiina Aalto-Toivola, Heinola

Antti Holopainen, Lahti

Hanna Jokinen, Hattula

Jenni Karjalainen, Lahti

Tarja Kirkkola-Helenius, Jokioinen

Elisa Lientola, Lahti

Arja Mäkelä, Forssa

Janne Nieminen, Forssa

Aino-Kaisa Pekonen, Riihimäki

Hanna Rokkanen, Hämeenlinna

Irma Taavela, Hämeenlinna

Mari Tommiska, Kärkölä

Juha Ulmanen, Lahti

Väinö Weckström, Orimattila

*= ehdolla muttei vielä virallisesti nimetty

Viki Salonen

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat