Lounais-Häme

Analyysi: Niinistön ja Putinin tapaamisessa on paljon pelissä

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin ovat tavanneet ja keskustelleet puhelimessa useita kertoja viime vuosina. He ovat myös pelanneet yhdessä näytösluontoisesti jääkiekkoa sekä opetelleet ja käyttäneet muutamia kohteliaisuuksia toistensa kielillä.

Aiemmat tapaamiset ovat sujuneet rennoissa merkeissä ainakin, jos niitä vertaa ennakko-oletuksiin tiistaina Moskovassa pidettävän tapaamisen sisällöstä.

On selvää, että maiden välisen rajan tilanne ja pakolaisasiat ohittavat asialistalla pitkittyvän Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan.

Putinin tuore ilmoitus Venäjän Syyriasta vetäytymisestä sekoittaa pakkaa entisestään. Presidenttien keskustelujen voi odottaa venyvän, sillä käsittelyä vaativat asiat – kuten Syyrian tilanne – ovat poikkeuksellisen mutkikkaita.

Tiukka, mutta kohtelias Niinistö

Niinistö puhui rajatilanteesta harvinaisen suorasukaisesti tavatessaan Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin viime kuussa Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Tiistaina kuullaan todennäköisesti sovittelevampia äänenpainoja. Putin on Medvedeviin verrattuna helposti loukkaantuvaa ja pitkävihaista tyyppiä, mikä Niinistönkin on huomioitava. Niinistön on muotoiltava sanomisensa tiukasti mutta kohteliaasti.

Niinistön ripitettyä Medvedeviä Saksassa on tapahtunut paljon. Venäjä on muun muassa osoittanut, että se pystyy halutessaan estämään pakolaisten pääsyn Venäjältä Suomen puolelle. Niinistön suurimpana haasteena onkin selvittää, millä keinoin Venäjä saadaan haluamaan toimivaa rajayhteistyötä jatkossakin.

Venäjä keskittyisi talousasioihin

Venäläisosapuoli yrittänee pitää keskustelun mahdollisimman tiukasti talouskysymyksissä.

Lännen asettamien talouspakotteiden poistuminen olisi Venäjän edun mukaista. Pakotteet ja vastapakotteet ovat lyöneet kovaa sekä Suomen että Venäjän taloutta. Venäjän talouden sakkaaminen tosin johtuu ennen kaikkea raakaöljyn hinnan romahtamisesta.

Venäjän keskuspankki ennakoi tänään maanantaina raakaöljyn barrelihinnan pysyttelevän 25 dollarin paikkeilla aina vuoteen 2018 asti. Keskuspankin tuore katsaus ennustaa myös lännen pakotteiden jatkuvan vielä ainakin pari vuotta. Venäjän talous ei keskuspankin mukaan kasva tänä aikana.

Venäjä toivoo loogisesti Suomen toimivan viestinviejänään Euroopan unionin suuntaan muissakin kuin pakoteasioissa. Presidenttitapaamisen aattona vaikuttaa selvältä, että Suomi ei lipeä EU:n yhteisestä linjasta.

Paljonko Putin odotuttaa?

Aivan ensimmäinen mielenkiinnon kohde tiistain tapaamisessa on kuitenkin inhimillistä lajia.

Putinilla on tapana myöhästyä virallisista tapaamisista ja odotuttaa ulkomaalaisia delegaatioita. Kyse on vallan käyttämisestä ja sen näyttämisestä jo ennen tapaamisten alkua.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti