Lounais-Häme

Analyysi: Oscar-gaalan katsojakato sai elokuva-akatemian panikoimaan, eikä se pysy muuttuvan maailman perässä

Oscar-gaala matelee perässä, kun aika sen ympäri muuttuu. Nyt elokuva-akatemia pyristelee katsojakatoa vastaan ja suututtaa kaikki. Onko aika ajamassa Oscareiden ohi?
Viime vuonna Oscar-gaala keräsi ennätysvähän katsojia. Lähes neljän tunnin pituisen suoran lähetyksen juonsi Jimmy Kimmel toista kertaa peräkkäin, mutta tänä vuonna talk show -isäntä kieltäytyi kunniasta. Gaala pidetään tänäkin vuonna Oscareiden kodiksi kutsutussa Dolby-teatterissa. Kuva: Todd Wawrychuk

Vuoden 2019 Oscar-gaala on jo yksi ristiriitaisimmista, vaikka sitä ei ole vielä edes juhlittu.

Koomikko Kevin Hartin piti juontaa tämän vuoden Oscar-gaala, mutta hän vetäytyi tehtävästä kohun jälkeen. Kuvaaja: Aaron Poole

Aiemmin skandaalit ovat kärynneet miljoonien silmäparien edessä suorissa lähetyksissä. Voittajat ovat kieltäytyneet patsaista, pitäneet tulikivenkatkuisia poliittisia puheita tai ottaneet kantaa asuvalinnoillaan. Lavalla on viuhahdettu ja ratsastettu hevosella. Välillä palkinnon on pokannut kaikkien mielestä väärä elokuva, kerran voittajaksi julistettiin oikeasti väärä elokuva.

Tänä vuonna kriisi on kytenyt erikoisen varhain. Näkyvin muutos on se, ettei gaalalla ole juontajaa ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Koomikko Kevin Hart vetäytyi tehtävästä vain pari viikkoa sen jälkeen, kun hänet julkistettiin juontajaksi viime vuoden lopulla.

Syynä olivat Hartin homofobiset sosiaalisen median päivitykset, jotka oli kaivettu julkisuuteen kymmenen vuoden takaa. Hartille ei ole löytynyt korvaajaa. Yksi iso nimi toisensa jälkeen on kieltäytynyt kunniasta.

Epätoivoinen elokuva-akatemia oli jopa avoin sille, että ryöpytyksen jälkeen anteeksipyyntöön nöyrtynyt Hart palkattaisiin sittenkin, mutta hän ei suostunut.

Epäkiitollinen juontokeikka

Gaalaa juontaneet ovat kuvailleet pestiä epäkiitolliseksi. Työtä on paljon, ja useimmiten palkkioksi saa ainoastaan haukkuja.

Vuoden 2013 gaalan juontanut koomikko ja Family Guy -piirrossarjan luoja Seth McFarlane sanoi viihdemedia Entertainment Weeklylle, että pölyiset palkintogaalat ovat nyt yhtä ajankohtaisia kuin 1950-luvun varieteet.

McFarlane ei yllättynyt siitä, että akatemialla oli vaikeuksia löytää juontajaa. Hänen mukaansa juontaja saa osakseen paljon huomiota ja mielipiteitä, jotka eivät ole olleet aikoihin positiivisia. McFarlanen omaa juontosuoritusta arvosteltiin aikanaan misogyyniseksi.

Parhaan kappaleen OScar-ehdokkaat ovat perinteisesti esiintyneet gaalassa, mutta tänä vuonna kolme ehdokasta oli jäämässä ulos lähetyksestä. Vuonna 2014 Pharrell Williams esitti näyttävästi ehdokkaana olleen kappaleensa Happy. Kuva: A.M.P.A.S.

Oscarit jäämässä ajastaan jälkeen

Gaalan 91-vuotisessa historiassa ilman juontajaa on juhlittu vain kerran aikaisemmin vuonna 1989. Joku voisi irvailla, että tätä se #metoo-aikakausi teettää, kun mitään ei saa enää sanoa.

Kyse on kuitenkin paljon isommasta asiasta. Jo muutaman vuoden on näyttänyt siltä, että Oscarit ovat jäämässä ajastaan jälkeen.

Nyt Yhdysvaltain elokuva-akatemia panikoi enemmän kuin koskaan, eikä se ole kaunista katsottavaa.

Viime viikon alussa akatemia ilmoitti, että se laittaa mainostauot neljän palkinnon jakamisen päälle: kuvauksen, leikkauksen, maskeerauksen ja lyhytelokuvan. Elokuvantekijät Spike Leestä Quentin Tarantinoon ja Guillermo del Toroon raivostuivat. He pitivät akatemian päätöstä loukkaavana.

Tätä ennen paljastui, että gaalassa nähdään vain kaksi parhaan kappaleen ehdokkaan musiikkiesitystä, vaikka Oscar-ehdokkaita on tässä kategoriassa viisi. A Star is Born -elokuvan ehdokaskappaleen tekijä ja esittäjä, Lady Gaga, ärähti. Nyt jokaisella kappaleella on 90 sekuntia aikaa.

Vuonna 2017 sattui Oscareiden historian isoin moka, kun parhaaksi elokuvaksi julistettiin ensin vahingossa La La Land. Virhe tajuttiin melkein heti, ja tekijät ojensivat palkinnot oikean voittajan Moonlightin tiimille. Kuvaaja: Aaron Poole / ©A.M.P.A.S.

Kilpajuoksu alle kolmeen tuntiin

Oudolta kuulostavat päätökset juontavat juurensa viime vuoden lähes nelituntiseksi venyneestä gaalasta, jolla oli historian huonoimmat katsojaluvut: 26,5 miljoonaa.

Tämän vuoden gaala on yritetty kaikin keinoin pitää alle kolmen tunnin pituisena. Ehdokkaille on ilmoitettu, että voittaessaan heillä on yhteensä 90 sekuntia aikaa ehtiä noutaa palkinto ja pitää kiitospuheensa.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että akatemia on ponnistellut turhaan. Viime sunnuntaina se taipui elokuvamaailman painostukseen ja suostuu sittenkin lähettämään kaikki palkintokategoriat televisiossa.

Se oli viimeinen niitti. Gaala ei millään pysy alle kolmessa tunnissa.

Ensimmäinen Oscar-gaala pidettiin yksityisellä illallisella vuonna 1929, ja palkintojenjako televisioitiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Patsaita on jaettu alusta asti. Kuvaaja: Richard Harbaugh

Katsojat ja maailma muuttuvat

Yhdysvaltain elokuva-akatemia käy selviytymistaistelua täysin väärillä keinoilla. Kyse ei ole liian pitkästä suorasta lähetyksestä, vaan katsojien ja maailman muuttumisesta.

Eniten tv-katsojia koskaan kerännyt gaala pidettiin vuonna 1998. Silloin elokuvatähtien loistetta ihaili 57 miljoonaa katsojaa, vaikka suora lähetys oli vain kuusi minuuttia pidempi kuin viime vuonna.

Vielä 1990-luvulla internetillä ei ollut sellaista roolia ihmisten elämässä kuin nykyään. Tänä päivänä elokuvia ja tv-ohjelmia voi katsoa silloin, kun itselle sopii.

Nyt moni saattaa tehdä mieluummin mitä tahansa muuta kuin kököttää television edessä sunnuntai-iltana, tai Suomen tapauksessa aamuyöllä ennen työviikon alkua. Gaalan voi aina katsoa myöhemmin, ja voittajat näkee reaaliajassa esimerkiksi Twitteristä.

Internetistä löytyvät ne elokuvatähdet, joita aiemmin pääsi pällistelemään vain Oscar-gaalan punaisella matolla. Kun näyttelijät jakavat elämänsä faneille sosiaalisessa mediassa, mitä annettavaa on Oscar-gaalalla?

Lisäksi internetistä löytyy supersuosittuja somevaikuttajia, jotka ovat ylittäneet perinteiset Hollywood-tähtöset nuorten idolilistoilla. Akatemia yritti kalastella nuoria katsojia uudella suositun elokuvan kategorialla, mutta vastustuksen takia sitä ei nähdä vielä ainakaan tässä gaalassa.

Oscareita on syytetty jo pitkään siitä, että suurin osa voittajista ja ehdokkaista on valkoisia. Vuonna 2014 Lupita Nyong’o voitti parhaan naissivuosan palkinnon ensimmäisenä kenialaisena. Kuvaaja: Johnny Vy

Sitä enemmän katsojia mitä monikulttuurisemmat ehdokkaat

Oscareilla on kirittävää myös tasavertaisuuden saralla.

Gaalan kujanjuoksu alkoi tosissaan vuonna 2016, kun ehdokaslistalla oli toista vuotta putkeen ainoastaan valkoisia elokuvantekijöitä. Twitterissä lähti leviämään hashtag ”Oscars So White”, ja moni tähti boikotoi gaalaa.

Samana vuonna selvisi, että palkinnoista äänestävistä akatemian jäsenistä 92 prosenttia oli valkoisia ja 72 prosenttia miehiä. On vaikea olla vetämättä yhtäläisyysmerkkiä äänestäjien ja heidän päättämiensä ehdokkaiden välille.

Akatemia on yrittänyt paikata tilannetta lisäämällä jäsenistöönsä monikulttuurisuutta ja naisia. Ehdokaslistat näyttävätkin jo vähän enemmän maailmalta valkokankaiden ulkopuolella. Silti tänäkään vuonna yksikään nainen ei päässyt ohjauskategoriaan.

Itse asiassa gaala vetää sitä enemmän katsojia mitä monikulttuurisempi ehdokasjoukko on, kertoo Nielsenin tutkimus vuodelta 2015.

Oscareiden olisi siis aika jo pikkuhiljaa karistaa kultapöly harteiltaan ja tulla osaksi sitä ympäröivää maailmaa. Elokuvat ovat sen jo tehneet.

Lisää aiheesta: Suoraa Oscar-juhlaa aamuyöllä – kuinka monta Oscaria The Favourite ja Roma kahmivat?

 

Oscar-gaala suorana lähetyksenä maanantaina aamuyöllä kello 03 alkaen Yle Teema & Femillä. Samalla kanavalla suomeksi tekstitetty gaala maanantai-iltana kello 20.

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic