Lounais-Häme

Analyyttinen aivojenkäyttö kiehtoo

Aikuisten ja nuorten lautapelejä pelataan Forssan kaupunginkirjaston yläkerrassa parillisten viikkojen torstaisin kello 17:stä alkaen. Ensimmäinen kokoontuminen oli eilen. Aiemmin Forssan kirjastolla on ollut satunnaisia pelipäiviä, muttei vakituisia peli-iltoja.

– Meillä oli viimeksi aikuisten lautapeli pelipäivässä. Vähän sen innoittamana ruvettiin järjestämään kokoon vakituisempaa porukkaa, toteaa yhteyshenkilö, kirjastonhoitaja Antti Erkkilä.

Nuorten ja aikuisten kortti/lautapelejä tuo peli-iltoihin useampi ihminen, joten samoihin peleihin tai kirjaston lastenpeleihin ei ole tyytyminen.

Peli-illoissa on sekä nuorille että aikuisille suunnattuja pelejä laidasta laitaan. Pelien sääntöjä ei tarvitse opetella ennakkoon. Sääntöopastus on aina pelin alussa ja sääntöjen kertausta tarvittaessa

Torstai-iltana pelaajilla oli kokeiltavana mm. villilänsiteemainen korttipeli Bang!, papukorttipeli Bohnanza ja jalokivikauppapeli Splendor, jotka kaikki ovat sopivia ensikertalaisiille.

– Ne ovat hyvin helppoja ymmärtää ja lähteä pelaamaan, mutta niissä kehittyy hyväksi vasta, kun on pelannut 3–5 kertaa. Siinä vaiheessa alkaa tulla taktiikoita ja jippoja mieleen, Erkkilä summaa. Itse hän on harrastanut lähinnä ns. casual-pelejä ja sanoo olevansa vasta perehtymässä monimutkaisempiin peleihin.

Mikä pelaamisessa sitten kiehtoo?

– Se onnistumisen tunne, kun ymmärtää pelin mekaniikan, pääsee sen sisälle, osaa luoda taktiikoita ja samalla mukaan tulee se sosiaalinen puoli. Useimmissa peleissä on 4–6 pelaajaa ja siten ihmisten välistä kanssakäymistä enemmän kuin yksin pelattavissa videopeleissä, Antti Erkkilä sanoo.

Forssalainen Joona Karimaa kuvaa kortti- ja lautapelejä ”mukavaksi yhdessä tekemiseksi”. Hän on innostunut peleistä uudelleen, kun pienellä porukalla on tullut pitkästä aikaa pelailtua nuoruudesta tuttuja vanhoja pelejä. Sydän sykkii nyt varsinkin Game of Thrones -kortti- ja lautapeleille.

– Se teema kiehtoo. Ne kirjat on luettu ja sarja katsottu.

Tammelalainen Aarne Karjula on Joonan hengenheimolainen. Game of Thronesin aihealue kutkuttaa.

Forssalainen Sanna Kytömäki tunnustaa yksinkertaisesti pitävänsä lautapeleistä. Jujuna on hänestä ”analyyttinen aivojenkäyttö”.

Kaikille avoimiin peli-iltoihin on vapaa pääsy, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Iltojen tavoitteena on koota pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset yhteen ja edistää paikallista lauta- ja korttipelikulttuuria.

Kevään seuraava peli-ilta on 9. maaliskuuta. Muut ovat 23. maaliskuuta, 6. ja 20. huhtikuuta sekä 4. ja 18. toukokuuta. Kun pelaaminen alkaa iltaviideltä, se jatkunee hyvinkin iltakahdeksaan-yhdeksään asti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti