Lounais-Häme

Ankeriaalle halutaan ympärivuotinen rauhoitus

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan ankeriaskannassa ei ole tapahtunut olennaista paranemista.
Ankeriaanpoikasia luikertelemassa Vanajaveteen vuoden 2009 heinäkuussa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) mukaan maa- ja metsätalousministeriön esitys ankeriaan rauhoittamiseksi koko maassa 1.10–31.1. on oikean suuntainen, mutta riittämätön. Keskusjärjestö katsoo, että erittäin uhanalainen ankerias tulee rauhoittaa villin meritaimenen, järvilohen ja meriharjuksen tavoin Suomessa ympärivuotisesti.

Euroopan jäsenvaltiot on velvoitettu laatimaan ankeriaan hoitosuunnitelmat. Niistä huolimatta ei ankeriaskannan tilassa ole tapahtunut olennaista paranemista.

SVK:n toiminnanjohtajan Markku Marttisen mukaan uhanalaisten villien lasiankeriaiden lennättäminen Keski-Euroopasta istutettavaksi Suomeen ei ole kestävää kalataloutta, eikä se vastaa nykyisen kalastuslain tavoitteita. Sisävesiin istutettuina ankeriaiden vaelluksen katkaisee lisäksi useimmiten voimalaitospato, jonka turpiini jauhaa kudulle pyrkivät vaellusankeriaat kappaleiksi.

Suomessa ankerias on erittäin vähäisen pyynnin kohteena. Sitä saadaan lähinnä sivusaaliina sekä kaupallisessa että vapaa-ajankalastuksessa.

SVK:n mukaan ankeriaan ympärivuotisella rauhoituksella ja hoitosuunnitelman päivittämisellä Suomi osoittaisi vastuullisuutta ja toimisi esimerkkinä muille jäsenmaille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti