Lounais-Häme Forssa

Ankkalammista tuli kynttilälampi

Forssalaiset yrittäjät elvyttivät vuosia sitten sammuneen perinteen. 200 öljykynttilää valaisee Ankkalammin reunaa maanantaiaamuun asti, jos tuuli ei puhalla niitä sammuksiin.
Kovan tuulen vuoksi kynttilöitä laitettiin puolet tavoiteltua vähemmän, ja ne sijoiteltiin vain suojaisiin paikkoihin.

Lauantaina illan hämärtyessä Forssan keskustassa sijaitsevan Ankkalammin reunat alkoivat loistaa.

Paikalliset kivijalkakauppiaat ja heidän asiakkaansa laskivat joulunavauksen aikaan lammen rantaan öljykynttilöitä tuomaan torille valoisaa joulutunnelmaa.

Kynttilöitä oli varattu yhteensä 400, mutta kaikkia ei voitu kovan tuulen vuoksi sytyttää. Kynttilöitä sijoitettiin noin 200 kappaletta suojaisiin kohtiin.

Kynttilämeri valaisee Forssan keskustaa todennäköisesti maanantaiaamuun asti, ellei sitten voimakas tuuli supista kynttilöiden 60 tunnin paloaikaa tai sammuta niitä.

Ajatus lammen valaisusta tuli Timanttiset Kello-Nyströmin yrittäjältä Makreeta Nyström-Tuomolalta.

Hänen mukaansa paikalliset yrittäjät ovat vuosia sitten valaisseet kynttilöin Ankkalammin rannat, mutta sittemmin perinne unohtui.

Nyström-Tuomola halusi elvyttää tempauksen, mutta tuoda ideaan mukaan uuden ulottuvuuden.

Tänä vuonna kynttilämeren sytyttämiseen saivat osallistua myös paikallisten liikkeiden asiakkaat ja tavalliset kuntalaiset.

Asiakkaat saivat lauantain aikana forssalaisista liikkeistä mukaansa öljykynttilän vietäväksi lammen rannalle.

Jokainen tempaukseen osallistunut yritys antoi asiakkaiden matkaan 20 kynttilää. Lisäksi yrittäjät veivät omatoimisesti 100 kynttilää Ankkalammille.

– Moni asiakas yllättyi iloisesti saadessaan kynttilän kaupanpäälle. Toiset ilmoittivat, etteivät pääse torille iltapäivällä, joten he lupasivat viedä kynttilän läheisen haudalle tai polttaa kotipihassa, Makreetta Nyström-Tuomola kertoo.

Tempaukseen osallistui 13 paikallista yritystä.

Tempauksen tarkoituksena oli saada asiakkaat joulukaupoille oman kaupungin liikkeisiin. Moni liike piti ovensa avoinna poikkeuksellisesti kello 16:een asti.

Nyström-Tuomolan mukaan lauantai vaikutti kuitenkin tavalliselta kauppapäivältä, eikä asiakasryntäystä nähty.

– Suunnittelimme, että ensi vuonna kynttilöitä voisi jakaa vaikka koko edeltävän viikon ajan ennen joulunavausta ja kutsua asiakkaat yhteiseen kynttilämeren sytytykseen. Tavoitteena on tehdä tapahtumasta perinne, vaikka se ei tänä vuonna mennytkään täysin odotusten mukaisesti, Makreeta Nyström-Tuomola sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic