Lounais-Häme

Anne Frankin tarina yhteislyseossa

Anne Frank on toisen maailmansodan vuosiin ajoittuneiden Saksan juutalaisvainojen kuuluisimpia uhreja. Keskitysleirillä 15-vuotiaana kohtalonsa kokeneen tytön tarinaan pääsee tutustumaan Forssan yhteislyseossa.

Rauhankasvatusinstituutin Anne Frank – Historiaa nykypäiville -kiertonäyttely valottaa toiseen maailmansotaan ja holokaustiin liittyvien tapahtumien lisäksi juutalaisvainojen pidemmän aikavälin historiaa.

39 näyttelypaneelin välittämä kokonaisuus taustoittaa aihetta tuomalle Anne Frankin ohella esille muitakin henkilökokemuksia syrjinnästä ja vainoista.

Näyttelyn kohderyhmän muodostavat ennen muuta 12–18-vuotiaat. Forssan yhteislyseon äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja näyttelyidean takana oleva Jenni Isola perustelee linjausta Anne Frankin iällä.

-Hänen tarinansa on nuoren ihmisen tarina, joka voi näin ollen koskettaa erityisesti iässä, jolloin he luovat omaa ajatusmaailmaansa ja maailmankuvaansa.

Yhteislyseon opiskelijat voivat tutustua näyttelyyn itsenäisesti. Muun muassa uskonnon, historian sekä äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla näyttelyn teemat liitetään Isolan mukaan opiskeluun.

Lisäksi yhteislyseon oppilaat ovat voineet kouluttautua näyttelyn vertaisoppaiksi, joita tarvitaan vierailijoiden opastamisessa. Anne Frankin tarinaan ovat tervetulleita tutustumaan myös seutukunnan yläkoulujen oppilas- sekä muut asiasta kiinnostuneiden sidosryhmien vierailijaryhmät.

Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Piia Syrjäaho toteaa mielenkiinnon näyttelyä kohtaan osoittautuneen vilkkaaksi. Etukäteen sovittava opastus kestää 45 minuuttia ja ryhmien sopiva koko on 10–15 henkilöä.

-Muidenkin kuin koululaisryhmien tutustumiset näyttelyyn ovat jopa toivottavia. Ne voivat tapahtua kouluajan ulkopuolella mukaan lukien syyslomaviikkomme 17.–21. lokakuuta sopimalla asiasta lähinnä minun kanssani. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti