Lounais-Häme Humppila

Anssi Lepistö pyörittää kouluarkea Humppilassa, pyöräilee ja pyörii politiikassa – Uusi rehtori palasi Forssan seudulle

Anssi Lepistö saapui Humppilaan monta rautaa tulessa ja hyvät muistot seudulta mukanaan.
Anssi Lepistö kertoo, että töitä on heti ensimmäisinä viikkoina riittänyt Humppilassa. Työjaon miettiminen ja tehtävien organisointi ovat vielä kesken. Kuva: Tapio Tuomela
Anssi Lepistö kertoo, että töitä on heti ensimmäisinä viikkoina riittänyt Humppilassa. Työjaon miettiminen ja tehtävien organisointi ovat vielä kesken. Kuva: Tapio Tuomela

Janakkalalainen Anssi Lepistö palasi muutaman vuoden tauon jälkeen Lounais-Hämeeseen, kun hän aloitti työnsä Humppilan Kirkonkulman koulun rehtorina.

Tammelassa Teuron koulussa Lepistö työskenteli kuuden vuoden ajan, kunnes siirtyi Hämeenlinnaan vuonna 2013. Siellä hän työskenteli viimeksi Myllymäen koulussa luokanopettajana ja vararehtorina.

– Sanoin jo aikanaan, että kerran teurolainen, aina teurolainen, ja olen yhä samaa mieltä. Teurolta minulla on loistavat muistot yhteisöllisyydestä ja yhteen hiileen puhaltamisesta, Lepistö hymyilee.

Humppilan sivistysjohtaja-rehtorin pestiä Lepistön sai hakemaan halu vaikuttaa.

– Opettajan työ on kutsumus, ja haluan olla isosti vaikuttamassa millainen koulutusala on Suomessa. Tämä työ on siihen hyvä mahdollisuus paikallisesti, Lepistö kertoo.

Uuden opettelu vie energiaa

Lepistö aloitti työnsä Humppilassa elokuun alussa erikoisena ajankohtana. Ensinnäkin hänen pestinsä on kunnassa täysin uusi, sillä kunhan kunnanvaltuuston päätös saa lainvoimansa, on Lepistön harteilla myös sivistysjohtajan tehtävät. Sivistysjohtaja-rehtoria ei kunnassa ole ennen ollut.

Lisäksi Lepistön esimies on jo vaihtumassa, kun kunnanjohtaja Jari Keskitalon työsuhde päättyi maanantaina, eikä uuden kunnanjohtajan Jyri Sarkkisen aloitusajankohtaa ole vielä tiedossa.

Koronavirustilanne tuo samalla omat harmaat pilvensä koulusyksyn päälle.

– Eniten energiaa minulla on mennyt alussa ihan vain uusiin työtehtäviin ja uuteen työympäristöön tutustumiseen. Koronatilanteesen tietysti varaudumme maalaisjärkeä käyttäen.

Lepistö kertoo, että töitä ja tehtäviä on riittänyt heti aluksi. Kunnassa aloitti myös uutena tehtävänä sivistystoimen sihteeri.

– Tällä hetkellä mietitään organisointia, mitä kukakin tekee. En ihan kaikkea ole ajatellut tehdä, Lepistö naurahtaa.

Lue myös Humppilan valmistaumisesta koulusyksyyn: Oppilaat palaavat kouluun Forssan seudulla – Varotoimenpiteitä on yhä, mutta joiltain osin niitä on keväältä höllätty (FL 12.8.2020)

Juttu jatkuu kuvan alla.

Anssi Lepistö aloitti Humppilan uutena rehtorina elokuun alussa. Aiemmin Lepistö on vaikuttanut Forssan seudulla Tammelan Teuron koululla.

Erikoinen tuplarooli lautakunnissa

Toimintaa Lepistöllä riittää myös töiden ulkopuolella. Hän toimii kunnanvaltuustossa Janakkalassa sekä puheenjohtajana esimerkiksi Hämeen Setlementti ry:ssä.

Politiikassa Lepistö on toiminut yli 20 vuotta. Ensimmäisen kerran hän oli eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 1999. Nyt hän toimii myös Hämeen Vihreiden puheenjohtajana.

– Olen Janakkalassa sivistyslautakunnan puheenjohtajana, ja tämä on oikeastaan hauska tilanne, kun Humppilassa toiminkin sivistyslautakunnan esittelijänä.

Lepistö kokee mielenkiintoisena nähdä samoja asioita kahdesta eri vinkkelistä.

– Minun on hyvä katsoa puolin ja toisin, että miten asioita voi tehdä. Ehkä voin tuoda hyviä asioita Janakkalasta omaan työhöni Humppilaan ja kenties viedä joitain Humppilan hyviä asioita toiseenkin suuntaan.

Esimerkkinä Lepistö mainitsee Suomen mittakaavassa jopa uraauurtavan Janakkalan perhekeskusmallin, josta voisi tuoda jotain Humppilaankin.

Hiihtokaudella muut menot odottavat

Jos vapaa-aika ei täyty vielä luottamus- ja yhdistystehtävistä, Lepistö urheilee.

– Liikunta on intohimoni. Olen kova pyöräilemään, talvella hiihdän. Ilmoitan aina tutuille, että nyt alkaa hiihtokausi, joten ei tarvitse suunnitella menoja.

Lepistö on intoutunut myös hieman tuntemattomammasta liikuntamuodosta, fustrasta.

– Fustra on yksilövalmennusta, jossa vahvistetaan syviä lihaksia.

Janakkalan kunnallispolitiikankin vuoksi Lepistö ei ole suunnitellut muuttavansa Humppilaan, vaan autoilee työmatkan päivittäin. Entä onko pyöräily vaihtoehto?

– Reilun 80 kilometrin matka on normaali arki-illan pyörälenkkini, mutta en ehkä ole ihan valmis lähtemään sotkemaan kohti Humppilaan niin aikaisin, että ehtisin töihin pyörällä, Lepistö naurahtaa. FL

Rehtori, urheilija, poliitikko ja yhdistysaktiivi

Anssi Lepistö työskentelee Humppilassa Kirkonkulman koulun rehtorina sekä tulevaisuudessa myös sivistysjohtajana.

41-vuotias.

Asuu Janakkalassa.

Perhe, ei lapsia.

Harrastaa monipuolisesti liikuntaa, erityisesi pyöräily ja hiihto lähellä sydäntä.

Janakkalan kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, sivistyslautakunnan puheenjohtaja, vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, maakuntavaltuutettu sekä Hämeen Vihreiden puheenjohtaja.

Hämeen Setlementti ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Kanta-Hämeen Erilaiset Oppijat ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Asia, jota harva tietää: On voittanut SM-pronssia kirkkosoudussa.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic