Lounais-Häme

Antin Konditoria on pieni leipomo isolla egolla

 

-Tämä on pieni leipomo isolla egolla, Antin Konditorian yrittäjä Pekko Koivisto nauraa.

Leipuri-kondiittorilla on syytä hymyyn, sillä kuusi henkeä työllistävä perheyritys täytti viime vuonna pyöreät 60 vuotta. Tasavuosia juhlistetaan keskiviikkona muun muassa laskiaispullien ja suklaanteon merkeissä. Kahvilan puolella pääsee näkemään, miten ruotsalainen suklaamestari Jonas Hoffsten tekee suklaata.

Antin Konditorian juuret ovat vuodessa 1911, jolloin Toivosen leipomo aloitti Käsityöläiskadulla toimintansa. Vuonna 1956 Konditorian ostivat Antero ja Sirkka Koivisto, Pekko Koiviston isoisä ja mummo. Seuraavassa sukupolvenvaihdoksessa 1980–1990 -lukujen taitteessa Pekon sedän Villen piti jatkaa leipomo-konditorian pitoa, mutta toisin kävi.

-Villelle tuli astma, ja mummo sanoi jatkavansa niin kauan, kun Pekko tulee. Olin tuolloin 10-vuotias ja mummo jo eläkeiässä. Autoin jo tuolloin täällä, ja vein fillarilla pankkiin rahaa ja laskut, Pekko Koivisto muistelee.

Tuohon aikaan tuntuivat luontevilta monet asiat, jotka nykyään tehdään toisin. Vaikka työ on tekijäänsä opettanut, Pekko Koivisto haki ammattioppia myös Turun Anikaisten ammatti-instituutista ja valmistui leipuri-kondiittoriksi. Vuonna 2001, nippa nappa 20-vuotiaana, hän otti Antin Konditorian vastuulleen.

-Yrittäjä on suomen kielen sanana masentava: yrittäjä vaan yrittää. Ruotsin företagare merkitsee vastuunkantajaa, Pekko Koivisto vertailee.

Yrittäminen on tuottanut tulosta, sillä asiakkaat ovat ottaneet uudet tuotteet omikseen.

-Halusin alkaa tehdä jäätelöä, ja ostin jäätelökoneen, jolla voi tehdä kerralla 10 kiloa jäätelöä. Kysyntä oli kovaa, ja ostin toisen koneen heti. Olimme ensimmäisten leipomo-konditorioiden joukossa, jotka alkoivat tehdä jäätelöä. Aluksi puuhastelin suklaata käsityönä, mikä oli hauska idea mutta ei kovin järkevä. Sitten ostin sitten suklaantemperointikoneen, hän kertoo parin vuoden takaisista investoinneistaan.

Antin Konditorian tuotteita on kehitetty koko 2000-luvun ajan. Ihmiset ovat somen ansiosta tietoisia uusista tuotteista, jotka rantautuvat Ranskan, Englannin ja Ruotsin kautta Suomeenkin. Éclair-leivoksista, eli pitkänmallisista, täytetyistä tuulihatuista on tulossa trendituotteita.

-Tulevaisuudessa meilläkin voi Tanskan malliin valita kahvila-konditoriassa leivoksen ja lasillisen skumppaa sen kaveriksi. Tänne tulisi helposti samanlaista kysyntää, mutta lainsäädäntöä pitäisi muuttaa, Koivisto sanoo.

Vaikka uudet tuulet puhaltavatkin leipomo-konditoriassa, on myös asioita jotka pysyvät:

-Klassisia tuotteita, sekaleipää ja ruisleipää sekä possumunkkeja ja voipullia pitää aina olla, Pekko Koivisto tietää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti