Lounais-Häme

Antti Laaksosella on edessä kunnon kuntotesti Sveitsissä

Sveitsissä tehdään edelleen maailmanluokan kelloja ja viime vuosina tähän käkikellomaahan kokoontuu myös parisen sataa maailman kovakuntoisimpia triathlonisteja.

Suomesta on tänä vuonna mukana vain yksi ja hän on Tammelan poika Antti Laaksonen, jonka monet muistavat vielä lupaavana hiihtäjänalkuna Ryskeen riveissä.

Antin lupaava hiihtoura katkesi kuitenkin silloin kun oli tehtävä päätös mitä tehdä lukion jälkeen. Hän valmistui Forssan yhteislyseosta samoihin aikoihin kuin seurakaverit Vesterisen Ville ja Hovilan Hannu Sotkamon urheilulukiosta. Ville ja Hannu jatkoivat hiihdon parissa kilpailemista ja työskentelyä.

-Hienoja kavereita, joiden kera voitettiin muutamia mitaleita ja ollaan edelleen yhteyksissä. Kytäjän Sarille myös kiitokset erinomaisista harjoitusohjelmista.

 

Jos hiihtokisat olivat aikanaan julmia, niin nyt Antti osallistuu todelliseen hevosenleikkiin eli Swissman Extreme Triathloniin, jonne ei vain ilmoittauduta vaan sinne valitaan mikäli valitaan.

Puolet 200 osanottajasta tulee isäntämaasta, toinen puoli käsittää noin 30 eri kansallisuutta eli varsin kansainvälisestä tapahtumasta on kyse.

Laaksosella on kokemusta muutamasta täyden matkan triathlonkisasta Kööpenhaminasta, mutta tuleva rääkki on jotain aivan muuta.

-Jos normaalista kisasta oli pitemmän aikaa poikki niin henkisesti kuin fyysisestikin, niin mitenkähän tästä toipuu jos yleensä edes perille pääsee. Kunnon pitäisi kyllä olla testien mukaan tapissaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä reitin varrella tapahtuu.

 

Swissman käynnistyy hieman erikoisemmalla tavalla, sillä osanottajat kuljetetaan lautalla saareen, jossa lähtölaukaus ammutaan.

Uintiosuudella on mittaa normaalit 3,8 kilometriä ja sen alku tapahtuu pimeässä. Jossain vastarannalla vilkkuu valo, jota kohden uimarit suunnistavat.

-Kannattaa varmasti väillä vilkuilla tuikkua, jotta ei joutuisi kovin paljoa kiertämään, Antti filosofoi.

Ja kun Sveitsissä ollaan, niin ollaan vaihtelevissa maastoissa. Pyöräilyosuuden mitta on 180 kilometriä, josta ensimmäiset 60 kilsaa ovat kohtuullisen tasaista maastoa.

-Mistähän järjestäjät ovat näin pitkän pätkän tasaista yleensä maasta löytäneet, mutta hyvä että ovat. Sen jälkeen mennäänkin sitten ylös ja alas.

Tasaisen jälkeen lähdetään kiipeämään ylöspäin ja sotketaan aluksi 2 100 metriin. Siitä tullaan alaspäin 1 500 metriin keskinopeuden heiluessa noin 70 kilometrin kieppeillä.

-Kolme isoa vuorta reitillä ylitetään ja yksi vitosen pätkä on mukulakiveä keskijyrkkyyden kieppuessa 10 prosentin tietämissä. Ilmakin on 2 400 metrin korkeudella varsin ohutta, joten haasteista ei ole ainakaan pulaa.

 

Maratonosuuden alussa palautellaan sen minkä pystytään, sillä ensin ravataan luontopolkuja pitkin ja jatketaan lähes tasaisella. Raastavampaa on kuitenkin tiedossa, sillä viimeiset kahdeksan kilometriä mennään lähes pystysuoraan.

-Loppupätkä on niin julma, että tässä kohden järjestäjät tarkastavat jokaisen osanottajan kunnon ennen kuin heidät päästetään eteenpäin. Aikaisemmissa kisoissa parhaatkin ovat nylkyttäneet tätä kahdeksan kilometrin pätkää parin tunnin verran.

Laaksosen harras toive onkin, että hän on tässä kohtaa vielä tajuissaan ja sen verran kunnossa, että pystyy jatkamaan ja nauttimaan perillä Swissman-oluen voittajan oloisena.

Laaksosen Antti ottaa tämän huiman kisan tosissaan mistä kertoo sekin, että kaveri oli juuri viikon verran Espanjassa päivittämässä pyöräilykuntoaan. Kilometrimäärää hän ei reissulta kerro, mutta tunteja fillarin selässä kertyi noin 40.

-Yksi lepopäiväkin pidettiin, silloin ei juostu kuin kaksi tuntia.

Eksotiikkaa kisaan tulee moneltakin kantilta, sillä pyöräilyreitin korkeimmilla kohdilla on edelleen lumi maassa.

-Mutta tämähän lienee suomalaiselle vain etu, Anti murjaisee.

 

Myös huollon on pelattava, sillä järjestäjät ovat jättäneet huollon kilpailijoitten itsensä varaan. On vaihdettava vaatteita useampaan kertaan kun mennään kylmästä lämpimään ja päinvastoin. Pitkän päivän aikana on myös huolehdittava energiansaannista todella tarkasti ja kaikki energialähteet urheiluravinteista sipseihin ja kokikseen on oltava käytössä.

Laaksosella on kuitenkin huollon puolella huipputiimi, sillä siitä vastaavat Anniina-vaimo ja harjoituskaveri.

Kävi Laaksosen Antille Sveitsissä sitten niin tai näin, niin hän uskaltaa olla ylpeä siitä mitä on tähän asti saanut aikaan.

-Työssäkäyvälle kahden pojan isälle tällainenkin lienee jo ihan kohtuusuoritus. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic