Lounais-Häme

Antti Rinne hamuaa pääministerin paikkaa – tällainen on kärkinimi sdp:n vaalivoiton takana: "Nuorempana olin vähän äkkipikainen"

Sdp:n Antti Rinne tunnettiin aiemmin kovaotteisena ay-pomona. Pääministeriksi Rinne nousee, jos sosiaalidemokraattien suurimman puolueen paikka varmistuu ja hän saa koottua Suomeen uuden hallituksen.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui maaliskuussa puoluevaltuustonsa kokouksessa Helsingissä. Sairastelu ei vienyt Rinteeltä mahdollisuuksia pääministeriksi. Kuva: Mauri Ratilainen
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui maaliskuussa puoluevaltuustonsa kokouksessa Helsingissä. Sairastelu ei vienyt Rinteeltä mahdollisuuksia pääministeriksi. Kuva: Mauri Ratilainen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, 56, arvioi maaliskuussa Lännen Medialle, että hänestä Suomi saisi keskustelevan ja kuuntelevan mutta myös päätöksentekoon pystyvän pääministerin.

– Minulle olisi tärkeätä saada sitoutettua kaikki hallituspuolueet mukaan kokonaisuuteen, jotta olisi selvää, mihin suuntaan kuljetaan. Silloin välttää isoimmat karikot, Rinne sanoi.

Itseään hän kuvaili kiltiksi, huomaavaiseksi ja hyvin asioihin perehtyväksi. Se ei kaikilta osin vastaa sitä kuvaa, mikä hänestä oli ehtinyt muodostua kovaotteisena ammattiliittojohtajana, ennen kuin hän nousi sdp:n puheenjohtajaksi vuonna 2014.

– Nuorempana olin vähän äkkipikainen, mutta ikä on hionut särmiä, Rinne myönsi ja kertoi esimerkin.

– Kun lapset olivat pieniä, minulle oli hirveän tärkeätä, kuinka siistiä on kotona. Nyt se ei ole enää niin tärkeätä, mutta olen edelleenkin aika säntillinen, Rinne sanoi.

Juristiksi pikavauhtia

Valmistuttuaan Hyvinkäällä ylioppilaaksi Rinne aloitti työuransa sahalla ja kiersi kaksi vuotta taitelija Veikko Sinisalon autonkuljettajana ja näyttämömiehenä.

Sitten hän lähti lukemaan lakia ja valmistui pikavauhtia oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1987. Myös Rinteen vanhemmat ovat juristeja, ja isä yleni Lohjan kaupunginjohtajaksi.

Rinteen työura ay-liikkeessä alkoi Risto Kuisman johtamassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:ssa. Liiton lakimiehen paikalta Rinne irtisanoutui vuonna 1996 matkalaskuihin liittyneiden epäselvyyksien takia. Sen jälkeen hän pyöritti omaa asianajotoimistoa.

Ay-johtaja Rinteestä tuli 2002, jolloin hänet valittiin Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO:n puheenjohtajaksi. Sitä seurasi Toimihenkilöunionin ja ammattiliitto Pron puheenjohtajuus. Niiltä ajoilta hänet muistetaan räväkkänä työmarkkinagangsterina, joka herkästi uhkaili lakkoaseella.

Syrjäytti niukasti Urpilaisen

Ammattiyhdistysliikkeen kellokkaat, etunenässä Raideammattilaisten puheenjohtaja Vesa Mauriala, olivat vahvoina taustajoukoissa, kun Rinne syrjäytti sdp:n puheenjohtajavaalissa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen vuonna 2014.

Niukan voiton jälkeen Rinne sai johdettavakseen puheenjohtajavaalin kahtia jakaman puolueen, jossa tovereilta tuli puukkoa selkään pienistäkin kömmähdyksistä ja haparoinneista tv-tenteissä.

Rinne nousi valtiovarainministeriksi Urpilaisen paikalle, mutta yhteistyö kokoomuksen puheenjohtajaksi tulleen Alexander Stubbin kanssa ei oikein sujunut.

– Riitaa tuli niistä asioista, joista oli sovittu ja joista ei pidettykään kiinni, Rinne muisteli Lännen Median haastattelussa.

Rinteen johdolla sdp ehti ensin hävitä neljät vaalit: eurovaalit, eduskuntavaalit, kuntavaalit ja presidentinvaalit.

Galluppien suunta kääntyi

Sitten gallupien suunta muuttui. Sdp sai kannatuksensa vahvaan nousuun hallituksen kurmuutettua palkansaajia aktiivimallilla ja uhattua heikentää irtisanomissuojaa. Taustatukea demareille antoivat ay-liikkeen mielenosoitukset.

Rinne selitti kannatuksen elpymistä sdp:n ohjelmatyöllä. Ne lauloivat mannaa kansalle, ja vappupuheessaan Rinne lupasi hövelisti pienituloisille eläkeläisille satasen nettona lisää kuukaudessa.

Kannatuksen noustua soraäänet puolueen sisällä vaimenivat. Esiintymisiään parantanut Rinne sai puoluetovereiltaan anteeksi jopa varomattomat puheet synnytystalkoista.

Sairaus yllätti pahaan aikaan

Näihin eduskuntavaaleihin Rinne sai valmistautua gallupien ennakkosuosikkina, kun joululomalla Espanjassa tapahtunut vakava sairastuminen oli kaataa haaveet pääministerin paikasta.

Keuhkokuumeesta, sairaalabakteerista ja sepelvaltimon pallolaajennuksesta toipunut Rinne palasi sairauslomalta eduskuntaan maaliskuun alussa.

Käveleminen oli kuitenkin aluksi hankalaa. Rinne oli laihtunut sairauslomansa aikana 12 kiloa ja joutui keräämään lihasvoimiaan kuntoutuksessa.

Vastustajat pohtivat, mikä on Rinteen todellinen terveydentila ja kestääkö se pääministeriyden taakan.

Nyt hän saa suurimman puolueen puheenjohtajana ryhtyä muodostamaan maahan hallitusta.

– Jos sdp on hallituksessa, on kai niin, että kaksi isoa puoluetta muodostavat hallituksen rungon. Hallituksella pitäisi olla takanaan vähintään 110–120 paikkaa eduskunnassa, Rinne sanoi ennen eduskuntavaaleja.

Mäntsälässä omakotitalossa asuva Rinne on kolmatta kertaa naimisissa, ja hänellä on kaksi biologista lasta edellisestä avioliitosta.

Parhaiten Rinne rentoutuu reissatessaan kesäisin perheensä kanssa vanhalla DDR:ssä valmistetulla moottoripurjeveneellä.

Uusimmat

Fingerpori

comic