Lounais-Häme

Anttila haastaa kauppaketjut tuottajahintojen nostokampanjaan

Sirkka-Liisa Anttila.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) haastaa suomalaiset kauppaketjut auttamaan ahdingossa olevia maataloustuottajia.

– Ruotsissa kauppa on jo ryhtynyt oma-aloitteisesti puolustamaan ruotsalaista kuivuuden kanssa kamppailevaa tuottajaa lopettamalla ulkomaisen lihan markkinoinnin ja keskittymällä edistämään Ruotsissa tuotetun lihan menekkiä. Milloin Suomen kauppaketjut yhdessä ketjun muiden toimijoiden kanssa tulevat ahdingossa olevaa tuottajaa auttamaan, Anttila kysyi puheessaan Tammelan Mustialassa, jossa keskusteltiin EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta ja ruuantuotannon tulevaisuudesta.

Tilaisuus oli osa eurokansanedustaja Elsi Kataisen (kesk.) Suomen eri maatalousinstituuteissa järjestettävää kiertuetta.

– Takanamme on poikkeuksellisen kuiva kesä, jonka vaikutukset ovat olleet maanviljelijöille ankarat. Elokuun budjettiriihessä hallitus rakensi maatalouden kannattavuusongelmien lieventämiseen yhteensä 86,5 miljoonan euron paketin, Anttila kertoi.

– Maatalouden kannattavuusongelmaan ratkaisu löytyy vain markkinoilta tuottajahintojen nousun kautta. Suomalaisista kuluttajista yli 90 prosenttia on valmiita Ylen kyselyn mukaan maksamaan esimerkiksi maidosta 10 senttiä lisää hintaa litralta, sillä ehdolla, että se päätyy tuottajalle suoraan. Tämä kertoo kotimaisen ruuan arvostuksesta kuluttajien valinnoissa.

– Maatalouselinkeinon kestävä kannattavuus on löydettävissä ainoastaan toimivien reilujen markkinoiden kautta. Eduskunnalle annettu esitys uudesta elintarvikemarkkinalaista on osa sitä. Tavoitteena on saada tuottajille viivan alle 500 miljoonaa euroa lisää rahaa. Siten saavutettaisiin 800 miljoonan euron maatalouden tulotaso, kun se nyt on 300 miljoonaa.

– Nykymenolla maataloustuotannosta luopuu enenevästi tuottajia. Nyt on löydyttävä keinot elinkeinon kannattavuuden korjausliikkeeseen. Ilmastonmuutoskriisien maailmassa oma ruuantuotanto on tärkein henkivakuutuksemme, Anttila korosti. FL

 

 

 

 

 

 

 

Fingerpori

comic

Uusimmat