Lounais-Häme

Anttila harkitsisi maihinnousukeskuksia

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli keskiviikkoiltana samasta asiasta, joka noussee torstaina EU-valtioiden päämieskokouksen tärkeimmäksi puheenaiheeksi eli muuttoliikkeen hallinnasta. Yleiskokouksen käsiteltävänä oli raportti turvapaikkahakemusten käsittelystä Euroopan ulkopuolella ja turvallisten pakolaiskeskusten perustamisesta ulkomaille.

Suomen valtuuskunnasta puheenvuoron käytti sen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.). Hän ei pitänyt hyvänä sitä, että Euroopan ulkorajavalvonta siirrettäisiin kolmansiin maihin, jotka eivät välttämättä noudata samoja ihmisoikeusnormeja kuin Euroopan maat.

-Sen sijaan on syytä selvittää mahdollisuuksia perustaa alueellisia, niin sanottuja maihinnousukeskuksia EU-maihin pyrkiville, vesiltä pelastetuille ihmisille yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n kanssa”, Anttila totesi.

Anttilan mukaan Euroopan neuvoston ja EU-maiden on kyettävä katkaisemaan pahan kierre, jossa maahanmuutto ruokkii populististen ja äärioikeistolaisten puolueiden kasvua. Hallitusvaltaan päässeitä populisteja on vaikea saada sitoutumaan Euroopan yhteisiin maahanmuuttolinjauksiin, koska se nähdään puolueiden äänestäjäkunnassa vaalilupausten pettämisenä.

-Loppupeleissä meidän on ymmärrettävä, mikä saa ihmiset lähtemään kotimaistaan. Syy voi sotien ja konfliktien lisäksi olla ympäristön muuttuminen elämiseen kelvottomaksi. Eikä tarvitse omata ennustajan lahjoja voidakseen sanoa, että kun Afrikassa 400 miljoonaa nuorta kasvaa lähivuosina työikäisiksi, heille kaikille ei ole tarjolla tulevaisuutta heidän kotimantereellaan. Jos Eurooppa ei löydä keskinäistä solidaarisuutta, meillä on edessämme paljon suurempia ongelmia kuin mitä tähän mennessä olemme nähneet”, Anttila päätti.

Uusimmat

Fingerpori

comic