AP: Romania ei ole valmis EU-puheenjohtajamaaksi tammikuussa, presidentti sanoo

Bukarest
12.11.2018, 22:46

Ulkomaat

Romanian presidentti Klaus Iohanniksen mukaan maa ei ole valmis ottamaan vastaan puoli vuotta kestävää EU-puheenjohtajuutta tammikuun alussa, kertoo uutistoimisto AP. Iohannis myös kehotti maan hallitusta eroamaan.
Suomen puheenjohtajakauden on tarkoitus alkaa heinäkuussa Romanian kauden jälkeen.
Iohanniksen mukaan asiat ovat menneet raiteiltaan ja hallituksen vaihtaminen on poliittinen välttämättömyys. Maan pääministerinä toimii tällä hetkellä Viorica Dancila, mutta hallitusta käytännössä johtaa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Liviu Dragnea. Hän ei voi toimia pääministerinä, koska hänet on tuomittu äänestystuloksen peukaloimisesta.
– On viimeinen hetki, ja olemme täysin valmistautumattomia. Hyvälle hallinnolle tai kunnolliselle osallistumiselle Euroopan asioihin ei ole mahdollisuutta, Iohannis sanoi maanantaina.
Puheenjohtajakautta valmistellut eurooppaministeri Victor Negrescu erosi yllättäen viime viikolla. Syynä oli AP:n mukaan ilmeisesti se, että jotkut valtion virkamiehet olivat tyytymättömiä siihen, miten Negrescu oli hoitanut suhteita EU:hun.
Viime kuussa EU:n oikeuskomissaari Vera Jourova kertoi olevansa huolestunut siitä, kuinka Romania pystyy hoitamaan puheenjohtajuutta kamppaillessaan samalla korruption kaltaisten sisäpoliittisten ongelmien kanssa.

https://www.apnews.com/daa226e7c92c4c33b62cf13b9e3ffd18

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic