Lounais-Häme

Apteekkariliitto varoittaa: Kuumuus voi pilata myös lääkkeet – Varo säilömästä väärin

Lääkkeet saattavat kärsiä liian kuumissa olosuhteissa.
Kesällä kannattaa olla tarkka lääkkeiden kanssa, etteivät ne pääse pilaantumaan esimerkiksi kuumuuden tai kosteuden vuoksi. Kuva: Sara Aaltio
Kesällä kannattaa olla tarkka lääkkeiden kanssa, etteivät ne pääse pilaantumaan esimerkiksi kuumuuden tai kosteuden vuoksi. Kuva: Sara Aaltio

Vaikka esimerkiksi tablettien ulkonäkö ei kuumassa välttämättä muutu lainkaan, lääkeaine hajoaa nopeammin ja sen teho saattaa heikentyä, Suomen Apteekkariliitto kertoo.

– Lyhytaikainen altistus korkeille lämpötiloille ei yleensä pilaa huoneenlämmössä säilytettäviä valmisteita, mutta esimerkiksi viime kesän viikkoja jatkuneet superhelteet todennäköisesti vaikuttivat joidenkin valmisteiden tehoon, Apteekkariliiton viestintäproviisori Emmi Puumalainen arvioi.

Iholle annosteltavien voiteiden ja geelien rakenteesta näkee yleensä melko helposti, onko tuotetta säilytetty liian kuumassa. Silloin voidetuubista tulee ulos ensin vain liru nestettä ja sitten vasta paksumpaa tavaraa.

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa, mutta on myös lääkkeitä, joita on säilytettävä viileässä. Näiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Kylmälaukku voi olla kuumilla keleillä oikea ratkaisu, jos lääkkeitä täytyy kuljettaa helteessä esimerkiksi automatkan ajan.

Erityisen herkkiä lyhyillekin lämpötilanvaihteluille ovat insuliinit. Insuliinin teho alkaa heikentyä lämpötilan noustessa yli 30 asteen. Kuumaan autoon tunniksi unohtuneet insuliinit ovat jo melko varmasti menettäneet tehonsa. Yli 50 asteen lämpötila, kuten myös jäätyminen, tuhoaa insuliinin välittömästi.

– Moni ratkaisee säilytysongelman, etenkin nestemäisten valmisteiden kohdalla, laittamalla ne jääkaappiin. Näin ei tule kuitenkaan tehdä, ellei lääkettä ole tarkoitus pitää jääkaapissa. Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden paras paikka on kodin viilein ja varjoisin paikka, mutta ei jääkaappi, Puumalainen toteaa.

Kylmyys voi vaikuttaa huoneenlämmössä säilytettävien valmisteiden koostumukseen ja säilyvyyteen haitallisesti, aivan kuten kuumuuskin. Jääkaappi on huomattavasti normaalia huoneilmaa kosteampi, mikä myös vaikuttaa valmisteiden säilyvyyteen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic