Lounais-Häme Jokioinen

Apu löytyi hyvinkin läheltä – Nuokkarin toiminta jatkuu Jokioisilla

Paanan koulun koulunkäynninohjaaja Taija Anttila tuli hätiin, kun Nuokkarin toiminta meinasi keskeytyä resurssipulasta johtuen.
Taija Anttila otti vastaan väliaikaisen pestin Jokioisten nuorisotyöntekijänä, jotta nuokkaritoimintaa voidaan jatkaa ilman suurempia keskeytyksiä. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Taija Anttila otti vastaan väliaikaisen pestin Jokioisten nuorisotyöntekijänä, jotta nuokkaritoimintaa voidaan jatkaa ilman suurempia keskeytyksiä. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Koululaisten nuokkaritoiminnan jatko Jokioisilla resurssipulasta johtuen oli siinä määrin uhattuna, että Miinan ja Paanan koulujen vanhempainyhdistys ry jätti lokakuussa kunnalle vetoomuksen jokioislaisten lasten alakoulunuokkareiden palauttamiseksi.

Monesti näissä tilanteissa byrokratian rattaat jauhavat sen verran hitaasti, että asioiden eteneminen kestää. Jokioisten tapauksessa apu löytyi lyhyiden neuvottelujen jälkeen niin läheltä kuin mahdollista, sillä yhdistyksen puheenjohtaja Taija Anttila lupautui toistaiseksi vastaamaan nuokkareiden toiminnasta.

– Toimin koulunkäynninohjaajana Paanan koulussa. Näen työssäni, miten nuoret voivat. Joka paikkakunnalla tilanne on se, että helpompaan suuntaan ei olla menossa. Nuorisotilat ovat konkreettinen asia, jolla pystyy nuorten hyvinvointiin vaikuttamaan, Anttila kertoo.

Lapsia ja nuoria kuullaan

Anttila ei suinkaan ole Nuokkarilla nuorten kanssa yksin. Kuten tähänkin asti, nuorisotyöntekijän apuna on ollut ihmisiä paikallisista, aktiivisista yhdistyksistä.

Viikonloppuvalvonnat Nuokkarilla suoritetaan puoliksi kunnan erityisnuorisotyöntekijän kanssa.

Anttilan ja muiden aktiivien ansiosta ala- ja yläkouluikäisten nuokkaritoiminta pääsi jatkumaan lähes keskeytyksettä. Yläkouluikäisille Nuokkari on avoinna perjantaisin kello 18–23, lauantaisin 18–22. Alakouluikäisistä 3.–4.-luokkalaiset kokoontuvat maanantaisin kello 15–17, 5.–6.-luokkalaiset tiistaisin kello 17–20.

Suunnitelmissa on uusiakin juttuja, mutta Anttila sanoo käyvänsä keskustelua lasten ja nuorten kanssa siitä mitä nämä haluavat.

– On tärkeä kuulla heidän toiveitaan. Kuuta taivaalta en pysty lupaamaan, mutta resurssien mukaan toiveita toteutetaan, kertoo yhden 10-vuotiaan, yhden teinin ja kahden jo aikuisen lapsen äiti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jokioisten Nuokkari saatiin auki paikallisten aktiivisuuden ansiosta. Kuvassa Jutta Jaakkola (vas.), Irma Salola ja Taija Anttila. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Jokioisten Nuokkari saatiin auki paikallisten aktiivisuuden ansiosta. Kuvassa Jutta Jaakkola (vas.), Irma Salola ja Taija Anttila. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Yhtä nuorisotyöntekijää haetaan

Anttila lupautui väliaikaiseksi nuorisotyöntekijäksi jouluun asti, mutta lupautui olemaan tehtävässä siihen asti, kunnes uusi nuorisotyöntekijä on löytynyt. Hänen mukaansa positiivista palautetta on tullut sen jälkeen kun Anttilan pesti julkistettiin.

Myös Jokioisten kunnan vapaa-aikasihteeri Jari Menna iloitsee, että Anttila otti tehtävän hoitaakseen.

– Se tuli oikein kreivin aikaan. Vanhempainyhdistyksen vetoomukseen vastattiin kunnassa kiitettävän nopeasti. Jokioisilla nähdään, että Nuokkarin osalta on selkeä tarve jatkumolle, Menna sanoo.

Kahdesta nuorisotyöntekijästä toisen siirryttyä muihin tehtäviin Jokioinen hakee nyt yhtä nuorisotyöntekijää. Menna sanoo, että virallista täyttölupaa ei vielä ole saatu, mutta paikka laitetaan julkiseen hakuun ja täytetään mahdollisimman nopeasti.

Menna näkee, että Nuokkarin ohjelmallinen toiminta saattaa uudistua.

– Toimintamalliin palataan kun uuden työntekijän valinta on ajankohtainen. FL

Nuokkarilla järjestetään avoimet ovet keskiviikkona 1. joulukuuta kello 18–20.00. Paikalla on nuorisotyötä tekevää henkilökuntaa esittelemässä tiloja ja niiden toimintaa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilua.

Uusimmat

Fingerpori

comic