Lounais-Häme Forssan seutu

Apua Forssan seudun yritysten kansainvälistymiseen – Kyselyjä tulee Kiinasta asti

Erityisesti kiertotalous, teknologia, robotiikka, lasiosaaminen, biotalous, elintarvikkeet ja erilaiset palvelut ovat kansainvälisen kiinnostuksen kohteena.
Forssan Yrityskehitys oy:n kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarinen ja toimitusjohtaja Riikka Riihimäki ovat tyytyväisiä uuden Technical Visits Häme -hankkeen toteutumisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Yrityskehitys oy:n kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarinen ja toimitusjohtaja Riikka Riihimäki ovat tyytyväisiä uuden Technical Visits Häme -hankkeen toteutumisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun ja koko Kanta-Hämeen yritysten osaaminen kiinnostaa maailmalla. Tähän kysyntään ryhtyy vastaamaan Technical Visits Häme -hanke, jota Forssan Yrityskehitys oy hallinnoi. Hämeen Ely-keskus myönsi hankkeeseen yli 150 000 euron hankerahoituksen.

– Hankkeen tarkoituksena on tuoda Forssan seudun ja koko Kanta-Hämeen maakunnan yrityksiin kansainvälisiä vieraita, joille yritykset voivat esitellä osaamistaan, tuotteitaan ja palvelujaan, Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtaja Riikka Riihimäki kertoo.

Elokuun alussa alkavassa hankkeessa ryhdytään räätälöimään matkailupaketteja ulkomailta tuleville asiantuntijoille, joita voivat olla esimerkiksi liike-elämän ja hallinnon edustajat. Tavoitteena on, että Kanta-Hämeen yritykset verkostoituvat ja niitä varten luodaan valmiita vierailukonsepteja kansainvälisiä kävijöitä varten. Hanke kestää elokuun 2022 loppuun.

– Yksi hankkeen tavoite on yritysten kansainvälistymisen aktivointi omien tuotteiden ja palveluiden kuvaamisen ja tuotteistamisen kautta.

Kiimassuon ympärille valmis paketti

Riihimäki kertoo, että erityisesti kiertotalous, teknologia, robotiikka, lasiosaaminen, biotalous, elintarvikkeet ja erilaiset palvelut ovat kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Monien seudun yritysten osaamista ei löydy mistään muualta, ja käydessään yrityksessä kansainväliset vieraat pääsevät osaamisen alkulähteille.

– Esimerkiksi Forssan Kiimassuon toimintojen ympärille voi rakentaa vierailijoille valmiin paketin. Siihen voi sisältyä useampia aihepiiriin liittyviä yritysvierailuja ja lisäksi oheispalveluja, kuten majoitus-, kuljetus-, ruokailu- ja elämyspalveluja. Valmiiden pakettien kesto voi vaihdella esimerkiksi yhdestä päivästä useampaan päivään tai kokonaiseen viikkoon.

Riihimäki toteaa, että Forssan seudun ja Kanta-Hämeen yrityksiä kohtaan tunnetusta kiinnostuksesta kertoo, että kyselyjä on tullut muun muassa Kiinasta asti. Kansainvälisten vierailuiden käynnistäminen ei ole kuitenkaan helppo askel yritykselle, joten tätä kynnystä aiotaan madaltaa Technical Visits Häme -hankkeen myötä.

Kehittää matkailua ja elinvoimaa

Hankkeeseen mukaan tulevat toimijat valitaan osaamisalueiden ja osallistumishalukkuuden perusteella. Yritysten lisäksi hankkeen käynnistämään yhteistyöhön odotetaan mukaan myös julkista puolta.

– Tarkoituksena on kytkeä mukaan myös seudun oppilaitosten ja niiden opiskelijoiden osaaminen. Tavoitteena on saada mukaan ainakin Hämeen ammattikorkeakoulu ja Forssan ammatti-instituutin matkailupuoli. Forssan kuvataidekoulu voisi olla myös yksi yhteistyökumppani, joka kiinnostaisi kansainvälisiä vieraita, Riihimäki sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtaja Riikka Riihimäki ja kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarinen toteavat, että Forssan seudun yrityksissä on paljon osaamista, jota kannattaa hyödyntää myös kansainvälisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hankkeen avulla pyritään kasvattamaan Kanta-Hämeen pk-yritysten kilpailukykyä ja liikevaihtoa ja edistämään niiden kansainvälistymistä. Yritykset voivat tehdä kansainvälisten vieraiden kanssa bisnestä, ja tavoitteena on myös kehittää Forssan seutukunnan ja koko Kanta-Hämeen maakunnan matkailua ja elinvoimaa.

– Yritysten tuotteet saatetaan manuaaliseen muotoon esiteltäväksi myös matkanjärjestäjille, jotka voivat ottaa tuotteet myyntiin. Esiteltävät tuotteet linkitetään myös internetiin Visit Häme -sivuille. Kanta-Hämeen yhtenä vahvuutena on lentokentän läheisyys Helsingissä, mikä helpottaa ulkomaalaisten vieraiden tuloa seudulle, Riihimäki toteaa. FL

Lue myös: Kiinalaisdelegaatio vieraili Forssassa – Kestävän kehityksen yhteistyötä viritteillä (FL 10.5.2019)

Technical Visits Häme

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama hanke.

Hankkeen hallinnoija Forssan Yrityskehitys oy.

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 150 475 euroa.

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 190 475 euroa.

Forssan Yrityskehityksen omarahoitusosuus: 10 000 euroa.

Mukana ovat myös Hämeenlinnan kaupunki ja Riihimäeltä Riihimäen Tilat ja Kehitys oy.

Hanke alkaa 1.8.2020 ja päättyy 31.8.2022.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic