Lounais-Häme Forssa

Apua kotihoidon tarpeisiin: Kasvosuojia ommellaan nyt paikallisin voimin

Kolmen naisen yhteistyö toi nopeasti tuloksia. Hykyn kotihoito saa kaipaamiaan kasvosuojia.
Leena Teperi ompelee Ypäjällä suu- ja nenäsuojaimia 200 kappaleen päivävauhtia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Leena Teperi ompelee Ypäjällä suu- ja nenäsuojaimia 200 kappaleen päivävauhtia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun hätä on suurin, apukin on lähellä.

Forssassa ei jääty ihmettelemään, kun jylläävä koronaviruskriisi tyhjensi varastot kotihoidossakin kaivattavista kasvosuojista. Toimeen tartuttiin viime viikon lopulla ja jo alkuviikosta oli kasvosuojatuotanto polkaistu käyntiin.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin seurasi pari viikkoa sitten perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun puhetta, jossa tämä totesi, että kotihoidossa työskenteleviltä edellytetään asianmukaista suojautumista. Kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen tulo kesti tämän viikon tiistaihin, päätti Kuismin viedä asiaa eteenpäin paikallisin voimin jo aiemmin.

– Oli tarvetta saada kotihoidon työntekijöille asianmukaisia suu- ja nenäsuojaimia. Aiheesta ovat kantaneet huolta työntekijöiden ohella myös osa vanhusväestä ja heidän omaisensa, Kuismin kertoo.

Kuismin lähestyi hyvin tuntemaansa Ypäjän entistä kunnanjohtajaa Riikka Riihimäkeä, joka työskentelee nykyään Forssan Yrityskeskuksen toimitusjohtajana. Riihimäki, joka on tottunut vetämään naruista ja pistämään asioita liikkeelle, alkoi selvittää asiaa. Jo vartissa hänellä oli tiimi kasassa.

– Tunsin taitavan ompelijan Leena Teperin Ypäjältä. Otin yhteyttä Leenaan ja hän lähti hankkeeseen epäilyksittä mukaan, Riihimäki iloitsee.

Viikonvaihteen aikana selvitettiin millaisen suojaimen kotihoidon henkilökunta tarvitsee ja tehtiin pikavauhdilla prototyyppi. Vanhustyön edustajat hyväksyivät mallin ja tarvittavat materiaalit tilattiin. Ompelu alkoi jo alkuviikosta. Uusia suojia pitäisi olla työkäytössä pääsiäiseen mennessä.

Lue lisää: Suojavarusteista on edelleen pulaa Kanta-Hämeessä.

Pikavauhtia, ammattitaidolla

Kolmen naisen yhteistyö toi tulosta pikavauhtia.

– Nyt ei jääty ihmettelemään, vaan homma saatiin luovalla ajattelulla liikkeelle nopeasti. Tiesin jo ennestään, että tällä seudulla pystytään tarvittaessa nopeisiinkin toimiin, Riihimäki sanoo.

Riihimäki on otettu siitä, että piukassa tilanteessa asiat saatiin etenemään hienosti. Kun on tahtoa ja taitoa, tulostakin tulee.

– Tuntuu hienolta. Tässä asiassa onnistuminen on tuonut minulle todella hyvän olon.

Tyytyväinen on myös palvelualuejohtaja Kuismin. Kankaiset suojat ovat vanhusten parissa työskenteleville tässä tilanteessa tarpeen ja niille on hurjasti kysyntää.

– Hykyn alueella kotihoidossa tarvitaan 1 300 kasvosuojaa vuorokaudessa. Suojat on tarkoitettu henkilökunnalle, joka työskentelee oireettomien asiakkaiden parissa, Kuismin selventää.

Kiinnostus suojia kohtaan on suurta ja tilauksia on tullut muualtakin.

Satu Järvinen (vasemmalla) ja Päivi Kalén LC Floresista luovuttivat 1500 euroa vanhuspalvelulle. Kotihoidon aluevastaava Päivi Jussila (oikealla) otti avustuksen vastaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Satu Järvinen (vasemmalla) ja Päivi Kalén LC Floresista luovuttivat 1500 euroa vanhuspalvelulle. Kotihoidon aluevastaava Päivi Jussila (oikealla) otti avustuksen vastaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hyvä tahto kukoistaa

Kortensa kekoon kantaa myös paikallinen naisten Leijonaklubi LC Flores. Klubi lahjoitti 1500 euroa hykyn vanhuspalveluille.

– Toinen klubi Riihimäeltä tiedusteli, olisiko meidän mahdollista tehdä lahjoitus Kanta-Hämeen keskussairaalle? Minä kun olen tällainen kotiseutuihminen, niin päätin ehdottaa, että ohjaisimme avustuksen paikalliseen vanhustyöhön, jonka tiesin hankkivan kasvosuojaimia kotihoidon tarpeisiin, kertoo Satu Järvinen LC Floresista.

Samalla Järvinen haastaa muut alueen Leijona- ja Rotaryklubit auttamaan vanhusten, lasten ja erityisryhmien parissa työskenteleviä nykyisessä haastavassa tilanteessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic