Lounais-Häme

Apulaisoikeusasiamies poistaisi translaista lisääntymiskyvyttömyyden

Helsinki
06.11.2018, 15:22

Kotimaa

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin vaatii translain pikaista muuttamista. Lakia tulisi hänen mukaansa uudistaa siten, että transihmisen sukupuolen oikeudelliseen vahvistamiseen ei enää liittyisi vaatimusta lisääntymiskyvyttömyydestä.
Myös sitä, minkä ikäiselle sukupuolenkorjaus voidaan tehdä, tulisi Sakslinin mukaan arvioida uudelleen. Täysi-ikäisyyden vaatimisen sijaan olisi hänen mukaansa perustellumpaa puhua lapsen iästä ja kehitystasosta sekä lapsen edusta.
Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta säädettiin vuonna 2002. Sakslinin mukaan laki tulisi uudistaa pikaisesti ja sen nimi tulisi muuttaa laiksi sukupuolen vahvistamisesta.
Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu liittyy kanteluun, jossa arvosteltiin Helsingin yliopistollisen keskussairaalan pitkiä jonoja sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle. Tutkimuksiin hakeutuneiden määrä on viime vuosina kasvanut tuntuvasti.
Sakslinin mukaan Suomen transihmisiä koskevan lainsäädännön nykytila on vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja. Ennen Sakslinia myös ihmisoikeusvaltuuskunta on vaatinut translain muuttamista.
Apulaisoikeusasiamies Sakslin patistaa sosiaali- ja terveysministeriötä aloittamaan uudistushankkeen nopeasti. Hän pyytää ministeriötä ilmoittamaan ensi maaliskuun loppuun mennessä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti