Lounais-Häme

Arctia lähettää jäänmurtajan Tyynellemerelle – valtio joutuu vuokraamaan korvaajan Ruotsista

Suomen jäänmurtajia hallinnoiva, valtion omistama Arctia lähettää monitoimimurtaja Nordican talveksi kaukoitään. Samalla Suomen jäänmurtokapasiteettiin syntyy yhden aluksen vajaus, jota joudutaan paikkaamaan Ruotsista vuokrattavalla jäänmurtajalla.

Arctia on vuokrannut Nordican kansainväliselle varustamoyhtiölle toukokuuhun asti. Alus lähti joulukuun lopussa Suomesta kohti Venäjän ja Japanin välissä sijaitsevaa Ohotanmerta.

Arctia perustelee sopimusta alustensa käyttöasteen parantamisella.

– Laivaston käyttöasteen pitäminen mahdollisimman korkealla sekä miehistön ammattitaidon ylläpitäminen ovat meille keskeisiä tavoitteita. Laivaston käyttöaste paranee aina, kun alukset ovat kansainvälisissä tehtävissä, sanoo Arctia Offshore Oy:n liiketoimintajohtaja

Hannu Ylärinne

yhtiön tiedotteessa.

Nordicaa olisi tarvittu myös kotimaassa jääkauden alkaessa. Liikennevirasto tarvitsee yhteensä yhdeksän alusta jäänmurtotehtäviin. Arctialla on kahdeksan sopivaa jäänmurtajaa. Lisäksi valtio vuokraa turkulaisen Alfons Håkans -varustamon Zeus-murtajaa.

Nyt Liikennevirasto joutuu hankkimaan lisäapua Ruotsista. Virasto on tehnyt päätöksen vuokrata ruotsalainen Frej Nordican tilalle. Sopimuksen arvo on kuusi miljoonaa euroa. Sopimusta ei ole kilpailutettu, koska viraston mukaan Ruotsin merenkulkulaitos on ainoa toimija, jolla on tarjota riittävän kokoluokan alus riittävällä aikataululla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti