Lounais-Häme Forssa

Arctic Milk jatkaa kasvuaan ja investointejaan – Yritys vie forssalaisjuustoja myös ulkomaille

Forssassa toimiva Arctic Milk jatkaa kasvuaan. Tänä vuonna rahaa käytettiin uuteen tuorejuustolinjaan, ensi vuonna investoidaan pakkauspuoleen.
Arctic Milk on tänä vuonna uusinut laitteistoaan. Zaki Amini työskentelee uudella tuorejuustolinjalla. Uuden linjaston juustomuotit tilattiin ulkomailta, mutta kaiken muun ovat tehneet Forssan seudulla toimivat yritykset. Kuva: Tapio Tuomela
Arctic Milk on tänä vuonna uusinut laitteistoaan. Zaki Amini työskentelee uudella tuorejuustolinjalla. Uuden linjaston juustomuotit tilattiin ulkomailta, mutta kaiken muun ovat tehneet Forssan seudulla toimivat yritykset. Kuva: Tapio Tuomela

Forssassa valtatie 10:n varrella juustoja valmistava Arctic Milk oy on tänä vuonna investoinut uusiin laitteisiin ja toiminnanohjausjärjestelmään lähes 150 000 euroa. Yritys sai investointeihinsa Leader-rahoitusta noin 34 000 euroa, joten kokonaiskustannukset nousivat lähes 200 000 euroon.

Tuorejuustolinjalla valmistetaan alihankintana toiselle yritykselle uutta tuoteperhettä, jonka vienti ulkomaille on aloitettu. Vientiin menevät tuotteet ovat muuta kuin perinteisiä meijerituotteita, mutta koska kyseessä on alihankintatyö, Arctic Milk ei kerro niistä enempää.

– Kun teimme päätöksen, että panostamme tuorejuustoihin, totesin, että siinä on hyviä mahdollisuuksia, mutta myös kohtalaisen isot investoinnit ja sitä myötä riskit, juustomestari-toimitusjohtaja Juha Lundström sanoo.

– Nyt voin sanoa, että se oli hyvä päätös. Se on tuonut meille myös neljä uutta työpaikkaa.

Kymmenen prosentin kasvu

Kun tuotevalikoima uuden tuorejuustolinjan mukana kasvaa, kipuaa myös liikevaihto, joka noussee tänä vuonna lähelle 2,5 miljoonaa euroa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut joka vuosi.

– Tänä vuonna kasvamme jälleen noin kymmenen prosenttia, Lundström kertoo.

Lundström sanoo, että Arctic Milkillä on kasvupainetta myös jatkossa, koska tuotteilla olisi menekkiä jopa nykyistä enemmänkin. Vaikka yritys on kasvanut vuosi vuodelta, ei se itsestään tai helposti ole tullut, Lundström huomauttaa.

– Virheitäkin on tullut tehtyä esimerkiksi hankintojen suhteen, mutta ei auta jäädä peräpeiliin katsomaan.

Arctic Milkillä on käytössään noin 1000 neliötä. Tilat alkavat tulla vastaan, mutta kasvunvaraa vanhoissa Atrian tiloissa on. Kuva: Tapio Tuomela
Arctic Milkillä on käytössään noin 1000 neliötä. Tilat alkavat tulla vastaan, mutta kasvunvaraa vanhoissa Atrian tiloissa on. Kuva: Tapio Tuomela

Pakkauslinja uusiksi

Ensi vuonna yritys investoi uuteen pakkauslinjaan, johon uppoaa toiset 150 000 euroa. Vanhan pakkauslinjan kone on toiminut epävarmasti, ja uuden toivotaan lisäävän toimitusvarmuutta ja vähentävän muovin käyttöä. Muovin käytön vähentämisellä on paitsi ekologiset, myös taloudelliset perusteet.

– Suurimmat kuluerämme ovat raaka-aine eli maito, henkilöstö sekä pakkausmateriaali, joista suurin on muovi. Jos muovia saa kymmenenkin prosenttia säästettyä, puhutaan huomattavasta säästöstä, Lundström toteaa.

Uusittava pakkauslinja ei tuo uusia työpaikkoja, mutta työ tehostuu. Kun Arctic Milk aloitti Forssassa 2017, oli yrityksellä 12 työntekijää. Nyt henkilöstömäärä on 16, minkä päälle on vuokratyövoimaa ja tarvittaessa töihin kutsuttavia.

– Tavoitteeni on, että henkilöstömäärä ei kasva juurikaan nykyisestä.

 

Lue myös: Arctic Milk ja Kolatun Juustola menestyivät juustojen laatukilpailussa

 

Katseet Keski-Euroopassa ja idässä

Juustomestari haluaa silti jatkossakin kehittää koko ajan yrityksen toimintaa ja miettiä uusia aluevaltauksia.

Arctic Milk tekee jo yhteistyötä esimerkiksi HAMK:n ja Luonnonvarakeskuksen kanssa erilaisissa hankkeissa, joilla pyritään vahvistamaan yritysten toimintaa ja muun muassa tehostamaan sivuvirtojen käyttöä. Esimerkiksi tänä vuonna yritys on yhdessä Luken kanssa jatkojalostanut herasta uutuustuotteita, jotka ovat koetuotantovaiheessa.

Arctic Milkin tuotteita menee jo ympäri Suomen ja jonkin verran myös ulkomaille, lähinnä Baltiaan ja Pohjoismaihin. Tuotteiden vienti Keski-Eurooppaan on suunnittelutasolla.

– Hullu ajatus on myös viedä Kiinaan. Meillä on pakastamo samassa rakennuksessa, joten sille ei ole mitään esteitä, Lundström sanoo. FL

 

Arctic Milk on aiemmin kärsinyt myös työvoimapulasta: Kotimaista työntekijää ei löydy mutta työhaluista ulkomaalaista uhkaa karkotus Forssassa

Leipäjuustoa 1930-luvulta

Arctic Milk oy perustettiin Ypäjällä vuonna 2010 ja meijeritoiminta Kiuruvedellä vuonna 2011.

Toimitusjohtajana ja juustomestarina toimii Juha Lundström.

Perustamisvaiheessa Lundströmin lisäksi mukana olivat Riina Palmu ja Heikki Ahopelto.

Työntekijöitä yrityksellä on 16, minkä lisäksi on kolme vuokratyöntekijää ja kaksi tarvittaessa töihin kutsuttavaa.

Yrityksen liikevaihto vuonna 2018 oli 2,2 miljoonaa ja tilikauden tulos 12 000 euroa.

Yrityksen ykköstuotteena toimivan leipäjuuston valmistuksen aloitti Lundströmin isoäiti Haapavedellä jo 1930-luvulla.

Aluksi tuotteet valmistettiin Kiuruvedellä, kunnes vuonna 2017 yhtiö muutti tuotantonsa Forssaan Atrian entisiin tiloihin.

Tilaa yrityksellä on noin 1000 neliömetriä.

Kiuruvedellä valmistetaan yhtiön vuohenmaitotuotteita vielä maaliskuun loppuun.

Arctic Milk kuluttaa vuodessa maitoa 1,8 miljoonaa litraa.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic