Lounais-Häme

Arctic Milk laajentaa Forssaan

Suomen neljänneksi suurin yksityinen meijerituotteiden tuottaja Arctic Milk oy laajentaa toimintaansa Kiuruvedeltä Forssaan ja tiivistää yhteistyötä Jokioisten Kartanon Meijerin kanssa.

Käytännössä yhteistyö ainakin alkuvaiheessa tarkoittaa sitä, että Arctic Milk vastaa tuotteiden valmistuksesta ja Kartanon Meijeri pakkauksesta. Yritykset toimivat Kiinteistö oy Munkkiniemen ostamissa Atrian logistiikkakeskuksen entisissä tiloissa Forssan Munkkiniementiellä.

Kiinteistö Munkkiniemen taustalta löytyy samoja henkilöitä, jotka omistavat Kartanon Meijerin ja yrityskauppojen myötä osan Arctic Milkistä. Merkittävää yhteistyötä yritys tekee myös Jokioisten Leivän kanssa.

Vuonna 2010 perustettu Arctic Milk on laajentunut aloitusvuoden 48000 euron liikevaihdosta nopeasti yritykseksi, jonka liikevaihto viime vuonna oli yli 1,6 miljoonaa euroa. Päätuotteina ovat juustot, joista tunnetuin leipäjuusto. Yritys valmistaa myös jogurtteja ja rahkaa.

-Kasvun taustalla ovat kova työ ja satsaaminen laatuun, sanoo pääomistaja, juustomestari ja toimitusjohtaja Juha Lundström.

Yritys on huomattu ja se on saanut jalansijaa suurten kaupunkien kauppojen hyllyistä ja vientiä riittää Baltiaan asti. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 20 prosenttia.

Arctic Milk muutti vuonna 2011 Ypäjältä Kiuruvedelle, kun sieltä löytyi tuotantotilat. Nykykapasiteetilla kasvun mahdollisuutta ei ilman laajentumista ole, ja Lundström alkoi tähyillä etelän suuntaan.

Yritystä kosiskeltiin useammallekin paikkakunnalle, mutta Lundström päätyi lopulta Forssaan. Forssassa pitkään asuneella, nykyisin Ypäjällä vaikuttavalla yrittäjällä on useita perusteita sille, miksi yrityksen kotipaikaksi valikoitui Forssa, ei esimerkiksi kotikunta Ypäjä.

-Ypäjällä ei ollut halua löytää sopivaa teollisuuskiinteistöä yritykselle. Myös työntekijöiden asunnoista on pulaa. Forssassa olemme saaneet hyvää palvelua yrityskeskukselta. Erityiskiitos uutta näkemystä omaavalle entiselle kaupunginjohtaja Sami Sulkolle, joka antoi neuvoja, tarjosi vaihtoehtoja ja ohjasi oikeisiin neuvottelupöytiin.

Sijainnilla on suuri merkitys. Forssasta on lyhyt matka kaikkiin suuriin kaupunkeihin ja sillä on hyvä maine elintarvikealalla.

-Viime vuonna rahtikulumme olivat 77000 euroa. Tavoitteena on ainakin puolittaa ne.

Maidon saannin turvaaminen onnistuu Forssassa, koska seudun maidontuottajat ovat tottuneet markkinatalouteen. Valio on kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksellä velvoitettu myymään raakamaitoa ulkopuolisille toimijoille ja Arctic Milk toimii yhteistyössä Valion kanssa.

Arctic Milkin maito tulee Forssasta, Jokioisilta ja Ypäjältä ja yrityksen tuotteet täyttävät suurkaupungeissakin lähiruoan vaatimukset. Forssan seudulla yrityksellä on mahdollisuus ostaa maitoa suoraan tiloilta, jos oma keräily käynnistetään.

Meijerituotteiden valmistus jatkuu ainakin toistaiseksi myös Kiuruvedellä, mutta ensi torstain yhtiökokouksessa johto linjaa, miten toimintaa tulevaisuudessa jatketaan. Tiettyjä toimintaan liittyviä yksityiskohtia, kuten työntekijöiden rekrytointitarve Forssaan, ratkeaa Lundströmin mukaan yhtiökokouksessa.

Se on ainakin selvää, että Forssaan laajentamisen myötä tuotantoa ollaan viemässä tehokkaammin eteläsuomalaisiin ja jopa ulkomaisiin ruokapöytiin.

-Viime vuonna käytimme tuotannossa 1,4 miljoonaa litraa maitoa. Tavoitteena on nostaa määrä tänä vuonna 2,0 miljoonaan litraan, Lundström sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti