Lounais-Häme

Arctic Milk siirsi meijerinsä Forssaan

Arctic Milkin yrittäjä, juustomestari ja toimitusjohtaja Juha Lundström aloitti meijerin vuonna 2010 Kiuruvedellä. Leipäjuustoa alettiin valmistaa vuonna 2011.

Yrityksen toiminta on perustamisen jälkeen laajentunut tasaista tahtia ja tilat Pohjois-Savossa kävivät jo ahtaiksi. Nyt huhtikuussa meijeri siirsi toimintansa Forssaan uusiin tiloihin, jotka tehtiin yrityksen tarpeiden mukaan.

-Täällä meillä on isommat ja paremmat tilat. Suunnittelussa oli suuri työ. Kaikki on rakennettu alusta asti: väliseinät, välikatot, koneistus, Lundström luettelee.

Meijeri perustettiin entiseen Atrian logistiikkakeskukseen.

Arctic Milk solmi syksyllä yhteistyösopimuksen Jokioisten Kartanon Meijerin kanssa ja osti sen laitteet. Uusissa tiloissa tehdään myös yhteistyömeijerin tuotteet.

Aiemmin Lundström teki hallinnolliset työt kotoaan käsin, mutta kaikki toiminnot on nyt keskitetty Forssaan.

Uuden meijeritilan etsiminen on vienyt aikaa, mutta paikan löytäminen täältä oli ypäjäläiselle yrittäjälle toimiva ratkaisu. Aikaisempi työmatka Kiuruvedelle oli kuusi tuntia suuntaansa, nykyinen vain 15 minuuttia.

Vuohenjuustotuotteet valmistetaan vielä Kiuruvedellä alkuperäisissä meijeritiloissa.

-Haluttiin turvata sielläkin työn jatkuminen, Lundström kertoo.

Juusto tulee sieltä Forssaan. Täällä se paketoidaan kuluttajapakkauksiin ja toimitetaan jakeluun.

 

Yhteistyötä tehdään monien paikallisten toimijoiden kanssa.

-Yhteistyö on toiminut esimerkiksi kuntayhtymän kanssa. Terveysvalvonnan johtaja Leena Haimi on ollut hengessä mukana, hänen panostuksensa on ollut merkittävä, Lundström kiittelee.

Forssan sijainnin yrittäjä näkee tärkeänä kaikkien toimintojen suhteen.

-Tästä 150 kilometrin säteellä ovat kaikki suuret kaupungit. Muualta tulleet näkevätkin, miten keskeinen paikka tämä on.

Esimerkkinä Lundström mainitsee, että suurin osa asiakkaista on lähellä ja kaikki mitä tarvitaan, löytyy lyhyen matkan päästä.

-Varaosat, materiaalit, tekninen tuki. Jos kone menee rikki, ajat Helsinkiin hetkessä. Kiuruvedellä tuotanto myöhästyi heti 12 tuntia, juustomestari summaa.

Työvoimankin saatavuus alueella on hyvä. Meijeri kouluttaa työntekijänsä pääosin itse, mutta jatkossa voidaan tehdä myös koulutus- ja tutkimusyhteistyötä Mustialan ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Lundström muistuttaa, että esimerkiksi cheddarin valmistus Suomessa on saanut alkunsa Mustialan maitoalan koulutuksessa, jossa prosessia ensimmäisen kerran opetettiin.

-Tavallaan on tultu nyt Mustialan juurille takaisin.

Arctic Milkissä valmistetaan cheddaria käsityönä perinteisillä menetelmillä.

 

Arctic Milkin tuotteita on myynnissä ympäri Suomen Nuorgamista Hankoon asti.

Lähiseudun elinkeinoelämän tukeminen on kuitenkin yrittäjälle tärkeää. Esimerkiksi maito tulee Tammelasta, Humppilasta, Jokioisilta ja Forssasta.

-Eilen maitoa tuli Mustialasta ja illalla Koijärveltä ja Matkusta, toteaa Juha Lundström tyytyväisenä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic