Argentiinan sukellusvene puristui paineessa kasaan - hylky löytyi 800 metrin syvyydestä Atlantista

Buenos Aires
17.11.2018, 17:46

Ulkomaat

Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene puristui paineessa kasaan ja romahti sisäänpäin, kertoo Mar de Platan laivastotukikohdan komentaja Gabriel Attis. Argentiinan laivasto kertoi aiemmin tänään, että aluksen hylky oli paikallistettu 800 metrin syvyydestä Atlantin valtamerestä.
Viranomaisten mukaan hylky on yhtenäinen ja onnettomuuden syy pystytään todennäköisesti vielä selvittämään. Tämänhetkinen hypoteesi on, että vesi pääsi aluksen sisään ilmamaston venttiilin kautta.
Aluksen löysi sitä etsimään palkattu yhdysvaltalaisyritys Ocean Infinity. Se ryhtyi tuoreimpiin etsintöihin syyskuussa. Löytö tehtiin viime hetkellä ennen merenpohjan tutkimiseen tarkoitetun aluksen lähettämistä huoltoon Etelä-Afrikkaan. Etsijät päättivät tarkastaa merenpohjasta vielä yhden alueen, jota aiemmin ei pystytty tutkimaan huonon sään vuoksi.
Laivaston tiedottajan Rodolfo Ramallon mukaan työssä alkaa nyt uusi luku.
– Sukellusveneen tilan analysoinnin jälkeen näemme, miten edetä, Ramallo kommentoi Todo Noticias TV:lle.
Uutinen hylyn löytymisestä kirvoitti omaisten keskuudessa monenlaisia tunteita.
– Pyysimme totuutta, ja nyt olemme ylpeitä. Nyt tiedämme, missä lapsemme on, sanoi yhden kadoksissa olleen merisotilaan isä Jorge VillarrealClarin-lehdelle.
– Toivomme saavamme pian valokuvia, jotta voimme jättää hänelle hänen ansaitsemansa jäähyväiset. Sitten voimme saada rauhan.

Alus kertoi teknisestä viasta

Argentiinan laivasto menetti yhteyden sukellusveneeseen viime vuoden marraskuussa, kun alus oli noin 450 kilometrin päässä Argentiinan rannikosta. Aluksessa oli 44 hengen miehistö.
Argentiinassa eläteltiin pari viikkoa katoamisen jälkeen toiveita, että miehistö olisi hengissä ja voitaisiin pelastaa. Joulukuun alussa Argentiinan laivasto kuitenkin ilmoitti, ettei se enää etsinyt eloonjääneitä.
Viimeisessä yhteydenotossa ennen katoamistaan alus kertoi teknisestä viasta, ja sitä kehotettiin nousemaan heti pintaan.
Joitakin tunteja myöhemmin merellä kuultiin ääni, joka muistutti räjähdystä. Argentiinan laivasto kertoi, että ääni saattoi aiheutua sukellusveneen räjähtämisestä. Räjähdys saattoi asiantuntijoiden mukaan johtua akkuongelmista.
San Juan -sukellusvene oli kadotessaan palaamassa partiointitehtävältä Ushuaiasta läheltä Etelä-Amerikan eteläisintä kärkeä. Sen piti palata tukikohtaansa Mar de Plataan pääkaupunki Buenos Airesin eteläpuolelle. Alus oli tuolloin noin 450 kilometrin päässä Argentiinan rannikosta.
Laajat etsinnät alkoivat kahden vuorokauden päästä katoamisesta, ja niihin osallistui lopulta yksiköitä 13 maasta. Kun alusta ei löytynyt, useimmat vetäytyivät etsinnöistä ennen vuodenvaihdetta.
Syyskuussa etsintöihin ryhtynyt Ocean Infinity -yritys on ollut mukana muun muassa kadonneen malesialaisen matkustajakoneen etsinöissä. MH370 katosi keväällä 2014, eikä sitä ole löydetty.
San Juanin löytymisestä yhdysvaltalaisyritykselle on luvassa 7,5 miljoonan dollarin palkkio.

Rikostutkinta meneillään

Argentiinassa on aloitettu rikostutkinta San Juanin katoamisesta. Tuomari on toistaiseksi kuullut 70:tä todistajaa, mutta kuulemiset eivät ole antaneet valaistusta siihen, mitä tapahtui.
Argentiinan laivastolla oli ennen katoamista kolme sukellusvenettä, joista San Juan oli uusin. Saksassa rakennettu alus on 65-metrinen. Se otettiin käyttöön vuonna 1983, ja sitä modernisoitiin vuosina 2007 ja 2014.
Sukellusveneen uppoaminen oli Argentiinan laivaston pahin tragedia sitten vuoden 1982 Falklandin sodan.

https://www.clarin.com/sociedad/confirmado-seabed-constructor-encontro-submarino-ara-san-juan_0_Mj_c8JevB.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic