Lounais-Häme

Ari muutti 250 asukkaan Teuro-Kuuslammille ja sai enemmän ystäviä kuin koskaan – Tällainen on Hämeen Vuoden kylä

Aloitetaan seikasta, jonka jokainen Teuro-Kuuslammin tunteva jo tietää: tämä ei ole ihan tavallinen suomalainen kyläpari.

Teuro-Kuuslammi on paikka, jossa päätetään rakentaa monitoimikeskus talkoovoimin. Lapset vilkuttavat koulutaksista vastaantulijoille ja naapuri saattaa aurata pihan, vaikkei apua pyytäisikään. Kyläläisille voi soittaa keskellä yötä, jos hiehot karkaavat tai sähköt katkeavat.

Kulttuuri, jossa apua annetaan ja saadaan, on rakentunut Teuro-Kuuslammille pikkuhiljaa.

 

Vielä 1960-luvulla Suomen Kuvalehti uutisoi kuihtuvista kylistä ja otti esimerkiksi Teuron. Artikkelissa käsiteltiin nuorison kaikkoamista Teurolta ja pohdittiin, pitäisikö Tammela liittää Forssaan.

Yhteiskunnalliset muutokset ovat 60-luvun jälkeen kuihduttaneet kyliä entisestään, mutta Teuro-Kuuslammilla kehitys on ollut päinvastainen. Kylien toiminta on lisääntynyt jatkuvasti, ja on nyt ehkä kaikkien aikojen aktiivisinta.

 

Ei siis ole ihme, että Hämeen Kylät -yhdistyksen kokoama työryhmä valitsi yksimielisesti Teuro-Kuuslammin Hämeen Vuoden kyläksi.

Kilpailuun ehdotettiin yli 100 hämäläistä kylää, mutta johtoryhmän silmiin Teuro-Kuuslammi oli ylivoimainen. Työryhmässä ei kuulunut yhtäkään soraääntä, kun voittaja valittiin.

-Teuro-Kuuslammi saattaisi erityislaatuisuutensa vuoksi menestyä myös valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa, sanoo Hämeen Kylät -yhdistyksen kyläasiamies Elina Leppänen.

 

Mennäänpä käymään Teuron kylätalossa katsomassa, miten erityislaatuinen kylä oikein toimii.

Yksi puhelinsoitto riittää siihen, että kylätaloon kokoontuu arviolta 10 kyläläistä. Jokaisella asukkaalla on sama viesti: Teuro-Kuuslammilla on mukava asua.

Harrastuksia ja tapahtumia järjestetään riittävästi, tunnelma on rauhallinen ja kaikki tuntevat hyötyvänsä lukuisista talkoista, joita kylillä järjestetään.

 

Kylän toimintayhdistyksen johtokunnan jäsen Eija Laukkanen hakee kylätalon keittiöstä A4-kokoisen paperin. Siihen on kirjoitettu kymmeniä tehtäviä, jotka kaikki tehdään kylässä talkoovoimin. Listaan on lueteltu esimerkiksi aurausvuorot, polttopuiden hankkiminen, jumpan vetäminen ja tapahtumien suunnitteleminen. Lapsille on varattu talkoissa siivoamiseen ja tapahtumissa myymiseen liittyviä tehtäviä.

-Talkoot ovat itse asiassa hauskoja. Mukavinta on olla töissä kesätapahtumissa, tuumaa lauantaikahviotakin silloin tällöin pyörittävä koululainen Milla Laukkanen.

Kylän toimintayhdistys maksaa palkkaa vain yhdelle henkilölle. Helena Laukkarinen on kyläavustaja. Hänen tehtävänään on lämmittää kylätalo, siivota monitoimihalli, tehdä ruokaa ja kahvittaa harrastusryhmiä.

Joka syksy valitaan uusi kyläavustaja. Valinnassa suositaan henkilöä, joka on ehtinyt olla työttömänä pidemmän aikaa.

 

Teuro-Kuuslammin maine on kirinyt pitkälle ja pitänyt samalla huolen siitä, että kotitalouksien lukumäärä on viime vuosina pysynyt ennallaan, vaikka luontaista poistumaakin on.

Tuoreimpia asukkeja ovat esimerkiksi viime syksynä kylään muuttanut Teemu Juntunen perheineen sekä reilut kaksi vuotta sitten muuttanut Ari Kiviharju.

Molempien muuttopäätökseen vaikutti se, että Teuro-Kuuslammilla on tunnetusti yhteisöllinen ilmapiiri.

-Olin Teurossa aiemmin kesäasukkaana ja ehdin tutustua Mikko Pietilään jo ennen muuttoani. Soitin hänelle muuton yhteydessä, että nyt tulen pysyvästi. Mainitsin samalla, että asuntoa pitäisi kunnostaa. Mikko tuli heti paikalle mittanauhan kanssa. Hän suunnitteli, millaisia muutoksia asunto tarvitsee ja kaikki alkoi vain tapahtua. En tarvinnut remontissa apua kylän ulkopuolelta, Kiviharju selostaa.

 

Auttavia käsiä on sittemminkin riittänyt.

Naapurin Matti on aurannut lumet Kiviharjun pihasta ja naapurin Pertti on kaatanut lahoamassa olleet puut.

-Mutta totta kai auttaminen on vastavuoroista. Minä olen keittänyt kahvit Matin tilalla touhuaville työmiehille ja joskus korjannut hänen laitumensa aitaakin.

Puuhastelu ja hyvät naapurisuhteet ovat Kiviharjun mielestä sellaista ylellisyyttä, jota on tarjolla vain harvassa paikassa.

-Minulla on täällä Teuro-Kuuslammilla laajempi tuttavapiiri kuin koskaan Hämeenlinnassa, Kiviharju tuumaa. FL

Hämeen Kylät -yhdistys ehdottaa Teuro-Kuuslammia valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi. Valinta tehdään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

 

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti