Lounais-Häme

Arjen valinnat puheeksi energiansäästöviikolla

Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoiden osuuskunta Team Kestävän Mervi Tiermas ja Apri Lönnqvist jakoivat maanantaina energiansäästövinkkejä Forssan kirjaston kävijöille vuosittaisen energiansäästöviikon alkajaisiksi.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Apri Lönnqvist arvioi, että kirjoja lainaavana kirjasto on otollinen paikka tavoittaa ihmisiä, jotka uuden ostamisen sijaan kierrättävät ja puntaroivat valintojaan.

Keskusteluissa nousivat esille pienet yksittäisen henkilön energiaratkaisut, joita on helppo ottaa arkipäiväiseen käyttöön. Tiermas summaa, että jollekin ratkaisut ovat itsestäänselvyyksiä, kun toinen ei ole tullut asioita siltä kantilta edes ajatelleeksi.

– On useita asioita, mihin voi itse vaikuttaa.

Kuusamosta kotoisin oleva Mervi Tiermas kannustaa autolla ajamisen sijaan liikkumaan lyhyet matkat pyörällä tai kävellen. Huoneiston sisälämpötilaa laskemalla voi säästää ympäristöä ja energialaskua, sillä 1 asteen lasku vähentää noin 5 prosenttia lämmityskuluja. Lisäksi kuuma vesi kuluttaa energiaa niin, ettei suihkussa kannata tuhlata aikaa.

– Ruoka on yksi asia. Voisi täysremontin sijaan kokeilla yhtä kasvisruokapäivää viikossa.

Forssan vapaa-ajan asukas Simo Rantanen on noudattanut energiansäästöä pitämällä vapaa-ajan asuntonsa lämpötilaa matalalla, mutta siinäkin raja tulee vastaan.

– Kohtuus kaikessa on hyvä motto.

Ypäjäläiselle Mikko Kanteelle energiansäästö on tuttu asia, kuten kestävän kehityksen opiskelijalle kuuluukin. Itse hän tarkkailee omakotitalossaan säännöllisesti sähkönkäyttöä ja yleisemminkin energiankulutusta. Liikkumisesta on vaikeampi säästää, kun maaseudulla ei juuri ole julkista liikennettä. Henkilöauton kuljettaja voi tosin harjoittaa taloudellista ajotapaa, mutta…

– Totuushan on, että auto kuluttaa heti, kun avaimesta vääntää, Kantee sanoo.

– Auton esilämmitys on hyvä muistaa näin alkusyksystäkin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti