Lounais-Häme

"Arkemme on kuin elokuvasta" - katso video Tokasikajutun erikoisnäytöksestä

Elokuvateatteri on hiljainen, kun valot sammuvat ja Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä tehty elokuva Tokasikajuttu alkaa.

Forssan Bio-Kaaren penkeillä istuu noin sata kehitysvammaista. He ovat päässeet katsomaan elokuvan kolme päivää ennen sen virallista ensi-iltaa ja kymmenen päivää ennen Forssan ensi-iltaa.

Erikoisnäytös on elokuvatoimittaja Jussi Pellonpään ja elokuvaohjaaja J-P Passin yhteinen tempaus. Erikoisnäytöksiä järjestetään useita ennen virallista ensi-iltaa, mutta Bio-Kaaren näytös on ensimmäinen kehitysvammaisille katsojille suunnattu.

 

Kun elokuva alkaa, yleisö rentoutuu. Jotkut intoutuvat laulamaan elokuvan hahmojen mukana ja penkkiriveiltä kuuluu tuon tuosta naurunpyrähdyksiä. Eniten yleisöä tuntuvat naurattavan päähenkilöiden kiukunpuuskat ja kiroileminen.

Koskettaviakin kohtia on. Kolmiodraamaa kuvaavissa kohdissa yleisö intoutuu torumaan ja hämmästelemään ääneen. Toisinaan jokunen liikuttuu kyyneliin asti.

 

Tokasikajuttu on jatko-osa elokuvalle Kovasikajuttu. Jatko-osassa kuvataan Pertti Kurikan nimipäivä -yhtyeen loppuvaiheessa syntyneitä ristiriitoja. Samaan aikaan dokumenttielokuva keskittyy kuvaamaan yhtyeen kokemuksia Euroviisuista.

Dokumenttielokuvan varsinainen sanoma ei kuitenkaan liity yhtyeeseen sinänsä, vaan elokuvalla tehdään vaikuttavuustyötä.

-Elokuva pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta kehitysvammaisuudesta ja edistämään erilaisuuden hyväksymistä, kertoo Teukka Merkkiniemi, joka toimii kehitysjohtajana Petri Kurikan nimipäivät -yhtyeen harjoittelupaikassa Lyhdyssä.

 

Elokuvan katsojat ja vammaispalveluissa ohjaajina toimivat tunnistavatkin elokuvassa kuvatun todellisuuden.

-Juuri tuollaista se meidän keskuksen arki on. Kolmiodraamaa ja hölmöilyä, jopa vähän samantapaista kiroilua silloin tällöin, vaikka me ohjaajat yritämme sen kieltää, nauraa työvalmennuskeskus Aktiivin työnohjaaja Jouni Alho.

Hänen mielestään elokuva kuvaa kehitysvammaisten ihmisten arkea rehellisesti.

-Kehitysvammaisilla on lopulta hyvin samankaltaisia ongelmia kuin meillä muillakin.

Yleisöä viihdyttivät erityisesti bändin jäsenten toilailut. Esimerkiksi Pekka Häihälä sanoo pitävänsä etenkin Pertti Kurikasta, koska tällä on luonnetta.

-Pertti hölmöilee eikä halua tehdä mitään. Pertti on hyvä, Häihälä sanoo.

Häntä elokuva koskettaa senkin vuoksi, että hän soittaa kitaraa ja pitää rock-musiikista.

-Aion ehdottomasti hankkia elokuvan dvd:nä ja katsoa uudestaan.

 

Kun Tokasikajuttu päättyy, yleisö antaa sille raikuvat aplodit. Lopuksi ohjaaja ja elokuvan naispääosa Jutta Tahvanainen astuvat lavalle. Alkaa keskustelu.

Elokuvan katsojia kiinnostaa erityisesti siinä nähty kolmiodraama ja sen lopputulos.

Joku haluaa myös tietää, oliko elokuvan tekeminen helppoa ja saako näyttelijöiltä nimikirjoituksia.

Tilaisuus on tekijöille siinä mielessä kiitollinen, ettei yksikään katsoja näytä poistuvan mutrussa suin. Kysyipä keneltä tahansa mielipidettä elokuvasta, vastaus on aina, että hyvä oli. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic