Lounais-Häme

Armeija ampui mielenosoittajan kuoliaaksi Zimbabwen vaalien jälkeisissä levottomuuksissa

Harare
01.08.2018, 17:42

Ulkomaat

Armeija on ampunut tuliaseilla kohti mielenosoittajia ja tappanut yhden miehen Zimbabwen presidentinvaalien jälkeen puhjenneissa levottomuuksissa, kertoo uutistoimisto AFP:n Hararen keskustassa paikalla ollut valokuvaaja.
Viranomaiset ovat aiemmin päivällä käyttäneet oppositiota tukevia mielenosoittajia vastaan vesisuihkuja ja kyynelkaasua. Maan presidentti Emmerson Mnangagwa on vedonnut antamassaan lausunnossa rauhan puolesta.
EU:n vaalitarkkailijat ovat kritisoineet Zimbabwen vaaleja. Tarkkailijoiden mukaan ne vietiin läpi ”epätasa-arvoisella pelikentällä”. Tarkkailijat arvioivat Zimbabwen poliittisen ilmapiirin kehittyneen, mutta nostivat esille myös esimerkiksi luottamuspulan.
EU:n vaalitarkkailijoita johtava Elmar Brok kertoo yrityksistä vaikuttaa äänestäjien päätöksiin pelottelulla, painostamalla ja pakottamalla. Tavoitteena oli Brokin mukaan valtapuolueen suosiminen.
EU:n vaalitarkkailijoita ei ole ollut Zimbabwessa 16 vuoteen ennen maanantaina käytyjä presidentinvaaleja, parlamentin alahuoneen vaaleja ja paikallisvaaleja.
Vaalit olivat ensimmäiset Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen. Mugaben 37 vuotta kestäneellä valtakaudella vaaleja varjostivat usein väkivalta ja vilppi.

Valtapuolueelle enemmistö parlamenttipaikoista

Ennen EU:n vaalitarkkailijoiden antamaa arviota kerrottiin virallisista vaalituloksista, joiden mukaan Zanu-PF-valtapuolue on voittanut enemmistön parlamenttipaikoista. Puolue oli saamassa 110 paikkaa ja oppositiopuolue MDC 41 paikkaa, kun 153 paikan kohtalo oli selvillä. Parlamentin alahuoneessa on kaikkiaan 210 paikkaa.
Presidentinvaalien tuloksia odotetaan myöhemmin tällä viikolla. Jos yksikään presidenttiehdokas ei saa yli puolta äänistä, toinen kierros järjestetään syyskuussa. Nyt julkaistujen tulosten perusteella nykyisellä presidentillä, Zanu-PF:n Emmerson Mnangagwallaon mahdollisuudet voittoon.
Opposition kannattaja: Tulokset vääristyneitä

Tänään kerrotut vaalitulokset saivat opposition tukijat osoittamaan mieltään Hararessa. Useita satoja MDC:n kannattajia kokoontui puolueen keskustoimiston ulkopuolelle. Mielenosoittajat muun muassa huusivat voittaneensa vaalit.
Protestit synnyttivät pelkoja, että opposition kannattajien ja hallituksen välillä syntyisi yhteenottoja. Mellakkapoliisin on kerrottu olleen paikalla mielenosoituksissa vesitykkien kanssa.
– Tulokset ovat vääristyneitä. Ne yrittävät antaa kuvaa, että Zanu olisi voittanut, sanoi MDC:n kannattaja Lawrence Maguranyi AFP:lle.
Jo ennen parlamenttivaalien tuloksia oppositiopuolue MDC esitti syytöksiä vaalivilpistä. MDC:n johtaja Nelson Chamisa sanoi aiemmin, että presidentinvaalin tuloksia vääristellään.
Nuoriin vedonnutta Chamisaa, 40, on pidetty kovimpana haastajana Mnangagwalle.


Korjattu aiempaa uutista: Mielenosoittajia ampui armeija, ei poliisi

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic