Lounais-Häme

Armeijan kuntovaatimukset uusiksi – Ampumataitotestejä ei olla jättämässä pois

Puolustusvoimat on tehnyt muutoksia ammattisotilaiden kuntovaatimuksiin ja siihen, kuinka näiden vaatimusten täyttämistä mitataan. Arkistokuva

Puolustusvoimat on tehnyt muutoksia ammattisotilaiden kuntovaatimuksiin ja siihen, kuinka näiden vaatimusten täyttämistä mitataan.

Aiemmin sotilaiden tuli vuosittain täyttää kuntotestien vaatimukset sekä 12 minuutin juoksutestissä että lihaskunnon osalta. Lisäksi sotilaiden tuli osoittaa kenttäkelpoisuutensa muun muassa marssi- ja suunnistustesteillä sekä rynnäkkökivääri- ja pistooliammunnoilla.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan tuloksia mitattiin testeistä saatavista pisteistä laskettavalla kuntoindeksiluvulla. Lukuun vaikutti myös sotilaan henkilöstöryhmä, ikä ja sukupuoli.

Vuosina 2015–2018 ammattisotilaiden keskiarvo on ollut tässä indeksissä noin 3,5, kun minimivaatimuksena oli 1,5. Tulokset käyvät ilmi myös Puolustusvoimien julkisesta, vuosittain julkaistavasta henkilöstötilinpäätöksestä.

Nyt voimaan tulleet muutokset kuntotesteissä ja kenttäkelpoisuudessa eivät johdu ammattisotilaiden kunnon heikentymisestä, vaan tarkoituksena on vastata paremmin lain vaatimuksiin.

Laki puolustusvoimista vaatii, että ammattisotilaan tulee ylläpitää virkatehtäviensä edellyttämiä sotilaan perustaitoja ja kuntoa.

Kuntovaatimusten alin taso on minimivaatimus, joka koskee kaikkia sotilaita tehtävästä riippumatta. Kestävyyskunnon osalta se tarkoittaa vähintään 2000 metriä 12 minuutin juoksutestissä tai vastaavaa tulosta kävelytestissä.

Kestävyys- ja lihaskunnon lisäksi puolustusvoimat on perinteisesti testannut sotilaiden kenttäkelpoisuutta pakollisilla marsseilla ja suunnistustestillä, mutta näistä on nyt luovuttu.

Ampumataitotestejä ei sen sijaan olla jättämässä pois.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic