Lounais-Häme

Arvaamaton talvi tuhosi istutuksia

Lyhyt kesä sekä lumettomaan aikaan osuneet tammikuun ankarat pakkaset ovat aiheuttaneet pahimmat kasvituhot maassa sitten 1980-luvun. Sekä ammatti- että kotipuutarhurit ovat kärsineet ääriolosuhteista. Esimerkiksi merkittävä määrä myytävistä astiataimista on Suomessa perinteisesti talvetettu ulkona. Suojaavan lumipeitteen puute on koitunut näiden taimien kohtaloksi. Niinpä monista kasvilajeista on jo nyt toimitusvaikeuksia ja kesän lähestyessä ongelmat vain pahenevat. Näistä harmeista Forssan seudun taimistot eivät kuitenkaan suuresti kärsineet.

-Meillä kävi tuuri eikä ollut tuhoja. Pensaat, joita yleensä säilytetään ulkona astiataimialueella, vietiin kellariin talveksi, kertoo tukkumyyntiin taimia viljelevä Jukka Viksten Vikstenin taimistolta Tammelasta.

-Vanhaksi käyneille taimistoalueille vaihdettiin uudet aluskankaat. Jatkossa taimet kyllä jäävät pihalle, kun niiden sisälle rahtaaminen on niin työlästä, hän sanoo.

Herkkiä kirsikka- ja luumulajikkeita kylmälle menettänyt, Tammelan Portaassa taimistoyritystä pitävä veli Pekka Viksten harmittelee vain lokakuun pakkasia.

-Pelkkiä astiataimia kasvattaville lokakuu on riski. Kuun lopulla kasvit siirretään kasvihuoneisiin talvehtimaan. Säätiedotukset kertovat luotettavasti vain noin kolmen päivän sään ja sadonkorjuu on viikkojen työ. Jos tulee epänormaaleja pakkasia, niin sille ei voi mitään, hän sanoo.

Lähiseudun harrastelijapuutarhureihin sääilmiöt ovat vaikuttaneet pahemmin.

-Meidän puutarhakasvit talvehtivat kylmävarastossa, parissa miinusasteessa, joten ne eivät ole kärsineet. Asiakkailta on sen sijaan kuulunut ikäviä juttuja, sanoo forssalaisen Jaakkolan puutarhakeskuksen kauppias Matti Jaakkola.

-Viime talvena sattui pahin yhdistelmä, eli loppusyksyn märkyys yhdistettynä yhtäkkiseen pakkaseen ja suojaavan lumikerroksen puutteeseen, hän toteaa.

Kasviharrastajien kannattaa vetisten ja pitkien syyskausien yleistyessä huomioida pintavesien poisto istutuksilta. Avainaseman saavat istutusalustojen oikeanlaisen kaarron suunnittelu ja salaojituksen teko. Lumen puutteeseen on vaikeampi vaikuttaa, mutta Jaakkola suosittelee syksyllä juuristoa suojaamaan levitettävää talvisuojaturvetta.

-Turve hylkii vettä, joten se täytyy muistaa poistaa keväällä, jotta kasvia voi jälleen kastella, hän lisää.

Viime talvena jopa tavallisesti kestävämmät kasvit, kuten koristepensaat kärsivät tuhoja.

-Ei kannata tuomita kasvia oitis kuolleeksi. Suosittelen leikkaamaan kasvin maanpäälliset osat alas ja katsomaan, lähteekö juuresta uutta kasvua, sanoo Jaakkola. FL

Liikaa sadetta ja pakkasta
Tammikuun kolme viikkoa kestänyt 20–30 asteen pakkasjakso ja lumeton, märkä maa vioittivat kylmälle alttiita juuristoja Oulun korkeudelle asti.Kasvit eivät lyhyen ja märän kesän ansiosta myöskään ehtineet varautua talven tuloon. Lisäksi lokakuun pakkaset vaurioittivat useita kasvilajeja.Tuhoista kärsivät viheralueet, taimistot, pihatarhat, marjanviljelykset ja syksyn metsänistutusalat. Pensaiden, köynnösten ja puiden lisäksi myös perennat kohtasivat tuhoja viime talvena.Talvituhojen lopullinen laajuus selviää juhannuksen aikoihin. Suurimmat menetykset nähdään erityisesti syksyn istutuksissa, jotka eivät ehtineet kunnolla juurtua.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti