Lounais-Häme

Arvokisoihin valmistautuva Ojala haki happea Etelä-Afrikan-leiriltä

Kasvattiseuraansa Urjalan Urheilijoihin syksyllä palannut kävelijä Aleksi Ojala palasi viime viikonloppuna kuukauden mittaiselta leiriltä Etelä-Afrikasta.

Viime kesän MM-kisoissa 50 kilometrillä neljänneksitoista raatanut 25-vuotias Ojala harjoitteli nyt ensimmäistä kertaa urallaan korkean paikan leirillä, joka pidettiin Etelä-Afrikan koillisosassa Dullstroomissa. Suomen lähes koko kävelymaajoukkue eli yhdeksän urheilijaa harjoittelivat vuoristo-oloissa 1800-2000 metrin korkeudessa.

Ojala on leirin antiin tyytyväinen.

– Harjoittelu sujui paremmin kuin odotin. Vauhti oli vuoristossa normaalia hitaampaa, mutta ei niin kankeata kuin luulin, tuumii Ojala, jolle kertyi leirillä kilometrejä normaaliannos eli noin 200 kilometriä viikossa.

Olosuhteet Dullstroomissa olivat hyvät.

– Lämpöä oli sopivasti noin 25 astetta. Kun kävimme välipäivänä alempana läheisessä kansallispuistossa, siellä oli 41 astetta. Siinä tuli todettua vuoristo-olojen etu.

Korkean paikan leirin tavoitteena on kehittää urheilijan hapenottokykyä. Se miten Ojala tässä onnistui, paljastuu ensi maanantaina, kun hänelle tehdään solumassan mittaustesti Helsingissä.

 

Osa suomalaiskävelijöistä aloittaa kilpailukautensa ylihuomenna Slovakian Dudincessa 50 kilometrin kisassa, jossa Ojala käveli kaksi vuotta sitten yhä voimassa olevan ennätyksensä 3.46.25.

Ojala ei nyt lähde Slovakiaan, vaan aloittaa kilpailukautensa huhtikuun seitsemäntenä päivänä 20 kilometrin kilpailulla Tshekin Podebradyssä.

Osa suomalaiskävelijöistä antaa näissä kisoissa näyttöjä toukokuiseen MM-joukkuekilpailuun Kiinan Taicangiin sekä elokuisiin Berliinin EM-kisoihin. Ojalalla ei tätä tehtävää ole, sillä hänet on jo valittu sekä MM-joukkue- että EM-kisoihin. Nämä kisat ovat ainoat, joissa Ojala tänä vuonna kävelee päämatkansa 50 kilometriä.

– Kiinassa tavoitteena on 3.45:n alitus ja Berliinissä pyrin pisteille kahdeksan parhaan joukkoon, suunnittelee Ojala, joka tietää EM-kisojen tasokkuuden

– Se on suurin piirtein yhtä kova kuin MM-kisoissa.

Kansainvälisten arvokisojen lisäksi Ojala kilpailee ainakin heinäkuussa Jyväskylän Kalevan kisoissa, jossa hänellä on puolustettavanaan kolmen edellisvuoden Suomen mestaruus 20 kilometriltä.

 

Ojalan talviharjoittelu on sujunut hyvin kotimaassakin.

– Vauhti on ollut välillä liiankin kovaa niin, että olen joutunut passailemaan. Onneksi valmentajat ovat useilla lenkeillä valvomassa.

Ojala harjoittelee suurimmaksi osaksi Urjalassa, mutta valmentajakolmikon Jani Lehtinen-Antti Kempas-Juha Kinnunen valvovien silmien alla myös Janakkalassa ja viimeksi eilen Espoossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic