Lounais-Häme

Arvonimet yhteensä kolmelle kantahämäläiselle – Uusi maakuntaneuvos Matti Puotila: "Harvinainen piirre nykymaailmassa"

Forssan Sirkka-Liisa Anttilan lisäksi arvonimet myönnettiin Matti Puotilalle Hattulasta ja Timo Tolpalle Hämeenlinnasta.
Matti Puotila on saanut maakuntaneuvoksen arvonimen. Kuva: Markku Tanni
Matti Puotila on saanut maakuntaneuvoksen arvonimen. Kuva: Markku Tanni

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt arvonimet yhteensä kolmelle kantahämäläiselle perjantaina presidentin esittelyssä.

Forssalainen entinen kansanedustaja ja ministeri Sirkka-Liisa Anttila sai ministerin arvonimen ja Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja, agronomi Matti Puotila (kok.) sai maakuntaneuvoksen arvonimen. Hämeenlinnalaiselle metsäkoneyrittäjä ja teknikko Timo Tolpalle myönnettiin metsäneuvoksen arvonimi.

Lisäksi lahtelainen Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sai kauppaneuvoksen arvonimen.

Lue lisää: Sirkka-Liisa Anttilan pitkästä urasta “upea palkinto” – ministerin arvonimi

Mukava tunnustus

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Hämeen Sanomat oy:n hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Matti Puotila on iloinen saamastaan maakuntaneuvoksen arvonimestä.

– Se on tietysti mukavaa, kun kumminkin olen pitkään kuluttanut aikaani yhteiskunnan askareissa. Se, että joku taho antaa sille tunnustusta, on aika harvinainen piirre nykymaailmassa.

Puotila ei tiedä, ketkä ovat arvonimen hakemisen takana.

– Koska kyse on maakunnallisesta arvonimestä, voi kuvitella, että hakijoina on voinut olla esimerkiksi maakuntaliitto. Olen aika monessa organisaatiossa ollut mukana, eli en ihan tarkkaan osaa yksilöidä.

Elämäntyönsä Puotila teki koulumaailmassa, ensin Lepaan puutarhaopiston lehtorina ja rehtorina ja vuodesta 1995 Hämeen ammattikorkeakoulun johtajana eläköitymiseensä asti. Hattulan valtuustossa hän on ollut mukana vuodesta 1971, jonka jälkeen vain kaksi kautta on jäänyt väliin.

Puotilalla riittää yhä kiirettä, vaikka hän on ollut jo pidemmän aikaa eläkkeellä. Hattulan kunnanhallituksen ja Hämeen Sanomat oy:n hallituksen puheenjohtajuuksien lisäksi hän vaikuttaa muun muassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuustossa ja Aina Groupin hallituksessa.

– Julkishallinnon tehtävät kiinnostavat eniten, koska tuntee, että jollakin tavalla voi viedä asioita eteenpäin, Puotila kertoo. FL

Arvonimen hakija maksaa veroa

Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Arvonimiä on käytössä noin sata. Niistä arvokkaimmat ovat valtioneuvos ja vuorineuvos.

Arvonimet myöntää tasavallan presidentti. Arvonimilautakunta antaa arvonimiasioista lausuntonsa presidentille.

Perjantaina 17. toukokuuta tasavallan presidentti myönsi yhteensä 83 arvonimeä.

Arvonimeä haetaan kirjallisesti ja esitys osoitetaan tasavallan presidentille.

Arvonimeä voivat hakea yksityiset henkilöt, yhteisöt tai molemmat yhdessä. Esitys arvonimen saajasta tulee myös perustella.

Hakija maksaa arvonimestä valtiolle veroa. Valtioneuvoston arvion mukaan nyt myönnetyistä arvonimistä kertyy valtiolle yli 590 000 euroa.

Juttua muokattu 17.5. kello 18.50: Korjattu toukokuussa arvonimen saaneiden määrä.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic